Podávajte tieto chrumkavé vegánske samosy ako chutný predkrm alebo prílohu k obľúbenému kari. Sú tiež skvelým občerstvením na párty.

Ingrediencie

  • 1 lyžica rastlinného oleja
  • 1 cibuľa nakrájaná nadrobno
  • 2 strúčiky cesnaku, pretlačené
  • 1 zemiak (asi 150 g) nakrájaný nadrobno
  • 1 mrkva (asi 100 g) nakrájaná na drobné kocky
  • 100 g mrazeného hrášku
  • 2 lyžičky kari korenia alebo vlastné korenie podľa chuti
  • 100 ml zeleninového vývaru

Na cesto:

  • 225 g hladkej múky
  • 2 lyžičky morskej soli
  • 2 lyžice rastlinného oleja
  • 2 litre rastlinného oleja na vyprážanie

Postup

  1. Na prípravu náplne rozohrejte olej na panvici, pridajte cibuľu a cesnak, primiešajte korenie a smažte 10 minút do mäkka. Pridajte zeleninu, korenie a dobre premiešajte, kým sa neobalia. Pridajte vývar, prikryte a varte 30 minút, kým nie je zelenina uvarená. Nechajte vychladnúť.
  2. Na prípravu cesta zmiešajte múku a soľ v miske. V strede urobíme jamku, pridáme olej a 100 ml vody, aby sme vypracovali pevné cesto. Cesto miesime na pomúčenej doske 5-10 minút, kým nie je hladké, a vyvaľkáme ho do gule. Zakryte ho potravinárskou fóliou a odložte na 30 minút pri izbovej teplote.
  3. Cesto rozdeľte na 12 rovnakých častí. Každý kúsok rozvaľkajte na guľu a vyvaľkajte na kruh s priemerom 15 cm. Tento kruh rozdeľte nožom na dve rovnaké časti.
  4. Každý okraj potrite trochou vody a okolo prstov vytvorte tvar kužeľa, pričom navlhčený okraj uzavrite. Naplňte 1 lyžicou zmesi a stlačte oba navlhčené okraje k sebe, aby sa vrch kornútka uzavrel. Opakujte so zvyšným cestom.
  5. Vo veľkej hlbokej panvici zohrejte olej na 180 °C. Olej by mal siahať až do 1/3 hrnca. Smažte samosy v dávkach 8-10 minút, kým nebudú chrumkavé a hnedé. Vyberieme a necháme odkvapkať na kuchynskej utierke.

© 2024 Vegan.sk | Nakódoval Leoš Lang