Zeleninové ratatouille – recept na rýchly vegánsky pokrm

Bezlepkové veganskéHlavné jedláVegánske recepty

Vegánske ratatouille je úžasný pokrm, ktorý ponúka chutný a jednoduchý pôsob, ako získať odporúčanú dennú dávku zeleniny. Či už ste vegán alebo nie, je to jednoduché a chutné jedlo, ktoré si môže vychutnať každý.

V tomto článku sa zoznámite s týmto zeleninou nabitým pokrmom, jeho zložkami, spôsobom prípravy a dokonca aj s niekoľkými kreatívnymi vegánskymi receptami na ratatouille.

Ratatouille

Vegánske ratatouille (ratatuj) je chutný a univerzálny zeleninový pokrm z kombinácie cibule, cukety, baklažánu, paradajok, papriky a cesnaku. Všetka zelenina sa nakrája na malé kocky a potom sa dusí na olivovom oleji, kým nezmäkne a ľahko nezhnedne.

Zelenina sa potom varí s rôznymi bylinkami a koreninami, aby sa vytvorila aromatická a sladká zmes. Ratatouille sa na záver pokvapká citrónovou šťavou, ktorá dodá zelenine trochu kyslosti, a posype sa čerstvo nasekanou bazalkou, ktorá ju prevonia.

Ratatouille recept

Ak hľadáte chutné vegánske jedlo, vyskúšajte úžasný recept na ratatuj. Toto výdatné jedlo je plné chuti a uspokojí aj tých najvyberavejších. Kombinácia cukety, papriky a paradajok vytvára chutnú a zdravú večeru, na ktorej si pochutná každý.

Stačí vám len niekoľko jednoduchých ingrediencií a získate jedlo, ktoré vyzerá aj chutí úžasne. Vyskúšajte ho a nebudete sklamaní!

Ingrediencie na ratatouille

  • 1 červená cibuľa
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 6 malých zemiakov
  • 4 malé cukety
  • 2 červené papriky
  • 1 žltá paprika
  • 2 veľké paradajky
  • 2 lyžice olivového oleja
  • morská soľ a čerstvo mleté čierne korenie
  • 2 lyžice čerstvo nasekanej bazalky
  • 2 lyžice čerstvo nasekanej petržlenovej vňate

Postup na ratatouille

  1. Predhrejte rúru na 175 °C.
  2. Najprv červenú cibuľu a cesnak ošúpte a nakrájajte nadrobno a odložte si ich na neskôr.
  3. Potom ošúpte zemiaky a nakrájajte na malé kocky. Vložte ich do veľkej misy. Pridajte cukety, červenú a žltú papriku a paradajky a premiešajte.
  4. Do misy pridajte olivový olej, morskú soľ, čerstvo mleté čierne korenie, bazalku a petržlenovú vňať a miešajte, kým sa všetky prísady nespoja.
  5. Veľký plech na pečenie vyložte papierom na pečenie. Ingrediencie preneste na plech a rovnomerne ich rozložte.
  6. Pečte v predhriatej rúre 45 minút alebo kým zelenina nezmäkne.
  7. Ratatouille podávajte teplé alebo studené spolu s chrumkavým zeleným šalátom.
Tento pestrofarebný vegánsky pokrm musíte vyskúšať.

Zeleninové ratatouille – recept

Ratatuj je klasické stredomorské jedlo z Francúzska, ktoré sa pripravuje zo zeleniny, ako je baklažán, cuketa, paradajky, paprika a cibuľa. Táto vegánska verzia tohto klasického pokrmu je zdravá, chutná a skvelá na rôzne jedlá – od večere až po piknikové jedlo.

Pripravte si toto vynikajúce jedlo a preneste sa vďaka nemu do Paríža, hlavného mesta módy a lásky, bez toho, aby ste museli opustiť svoj dom.

Ingrediencie na zeleninové ratatouille

  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1 veľká cibuľa, nahrubo nakrájaná
  • 4 strúčiky cesnaku, mleté
  • 2-3 lyžice paradajkového pretlaku
  • 1 veľký baklažán, nakrájaný na kocky s dĺžkou 2 cm
  • 2 veľké cukety, nakrájané na kocky s priemerom 2 cm
  • 1 veľká červená paprika, nakrájaná na kocky
  • 1 veľká žltá paprika, nakrájaná na kocky
  • 2 veľké paradajky nakrájané na kocky
  • 2 lyžičky sušeného oregana
  • 2 lyžičky sušeného tymiánu
  • 2 lyžičky sušenej bazalky
  • 1 lyžička morskej soli
  • 1 lyžička čerstvo mletého čierneho korenia
  • 1/4 šálky čerstvej petržlenovej vňate, nahrubo nasekanej

Postup na zeleninové ratatouille

  1. Predhrejte rúru na 200 °C.
  2. Najprv vo veľkej panvici na strednom ohni rozohrejte olivový olej. Pridajte cibuľu a varte 5 minút, kým nezmäkne. Pridajte cesnak a varte ďalšiu minútu.
  3. Potom pridajte paradajkový pretlak a varte ďalšiu minútu.
  4. Pridajte baklažán, cuketu, papriku, paradajky, oregano, tymián, bazalku, soľ a korenie. Za občasného miešania varte 5-7 minút.
  5. Zmes preložte do 23×23 cm zapekacej misy. Navrch nasypte petržlenovú vňať. Pečte v predhriatej rúre 25-30 minút, kým zelenina nezmäkne a ľahko nezhnedne. Podávajte teplé.
Zeleninu nemusíte mať poukladanú do kruhu, vytvorte si chutný zeleninový guláš.

Ratatuj recept

Tento klasický vegánsky recept na ratatouille je aromatický „guláš” zo zeleniny, ktorá sa varí spolu, kým sa známe chute lahodne nezmiešajú.

Je aromatický a chutný a jeho jednoduché prísady sú ľahko dostupné v každom obchode s potravinami. Môžete ho podávať samostatne, s ryžou alebo s kúskom opečeného chleba.

Ingrediencie na ratatuj

  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1 strúčik cesnaku, mletý
  • 1 cibuľa nakrájaná na kocky
  • 1 červená paprika nakrájaná na kocky
  • 2 stredne veľké cukety, nakrájané na kocky
  • 1 baklažán nakrájaný na kocky
  • 400 g nakrájaných paradajok
  • 2 lyžice paradajkového pretlaku
  • 2 lyžice balzamikového octu
  • 1 lyžička oregana
  • 1 lyžička bazalky
  • 1 lyžička tymiánu
  • 1 lyžička morskej soli
  • 1/4 lyžičky mletého čierneho korenia

Postup na ratatuj

  1. Vo veľkom hrnci na stredne silnom ohni zohrejte olivový olej.
  2. Pridajte cesnak a cibuľu a za občasného miešania varte, kým nezmäknú, približne 5 minút.
  3. Potom pridajte papriku, cuketu a baklažán a za občasného miešania varte 5 minút.
  4. Pridajte paradajky, paradajkový pretlak, balzamikový ocot, oregano, bazalku, tymián, soľ a korenie a premiešajte.
  5. Znížte teplotu na minimum a za občasného miešania varte, kým zelenina nezmäkne, približne 30 minút.
Ratatuj je dokonalé jedlo pre vegánov, ale pochutia si na ňom aj nevegáni.

Zaujímavosti o ratatouille

  1. Predpokladá sa, že toto jedlo vzniklo v 19. storočí v oblasti Nice vo Francúzsku.
  2. Pôvodná verzia ratatouille, dusenej zeleniny obľúbenej vo Francúzsku, bola v skutočnosti tradičným roľníckym jedlom v Provensálsku a na Korzike.
  3. Ratatouille je veľmi univerzálne jedlo, pretože sa môže podávať ako hlavný chod, príloha alebo predjedlo.
  4. Ratatouille sa dá ľahko prispôsobiť rôznym chutiam. Pridaním olív, kapary, artičokových srdiečok, bielej fazule alebo iných rastlinných ingrediencií do receptu môžete získať rôzne chute a textúry.
  5. Varenie vegánskeho ratatouille v hrnci na sporáku je najjednoduchší a časovo najmenej náročný spôsob prípravy.
  6. Ak chcete vegánske ratatouille pripraviť ešte rýchlejšie, všetky ingrediencie môžete rozmixovať v kuchynskom robote a uvariť ako guláš.
  7. Ratatouille sa dá pripraviť aj v rúre, a to buď zapekaním zeleniny v zapekacej miske, alebo pečením na panvici.
  8. Tradičný spôsob jeho prípravy spočíva v pomalom dusení zeleniny v zakrytom hrnci na miernom ohni po dlhú dobu.
  9. Ratatouille je obľúbené medzi vegetariánmi a vegánmi pre svoj vysoký obsah živín vrátane množstva vitamínov A a C, vlákniny a železa, minerálov a antioxidantov.
  10. Názov Ratatouille pochádza z francúzskeho slovesa „touiller“, čo znamená „miešať“.
  11. V roku 2007 bol do kín uvedený film Ratatouille od spoločnosti Pixar, ktorý predstavil klasické francúzske jedlo novej generácii.
  12. Ratatouille je tradičné francúzske jedlo, ktoré sa už po stáročia vychutnáva a v súčasnosti je základom francúzskej kuchyne.

Ratatuj

Vegánske ratatouille poskytuje úžasný chuťový zážitok, ako aj množstvo zdravotných výhod. Je to jednoduché, ale výživné jedlo, ktoré sa môže konzumovať ako hlavný chod alebo príloha.

Vďaka žiarivým farbám, pikantným chutiam a úžasnej všestrannosti môže vegánske ratatouille predstavovať zdravý a lahodný zážitok, ktorý si môže vychutnať každý. Takže keď budete nabudúce hľadať vegánske jedlo, zvážte prípravu vegánskeho ratatuj.

IngrediencieRecept

© 2024 Vegan.sk | Nakódoval Leoš Lang