Zeleninové placky – tipy na vegánske placky, zdravé fašírky

Magazín

Zeleninové placky sú dnes najrýchlejšie rastúcou vegánskou raňajkovou alternatívou. Tieto plnené a chutné placky získavajú na popularite vďaka jednoduchej príprave a výživným hodnotám, ktoré poskytujú.

Zeleninové placky sú najlepšou možnosťou zdravých raňajok pre tých, ktorí chcú ráno získať rastlinné živiny bez toho, aby porušili svoju vegánsku diétu. Môžete ich pripraviť z akéhokoľvek druhu zeleniny, ktorú máte po ruke.

Samotné plackové cesto je vegánske, vyrobené z rastlinných produktov, ako je mandľové mlieko, ľanové semienka a univerzálna múka. Pre chuť, textúru a farbu môžete pridať čokoľvek od cukety po sladké zemiaky, kapustu, špenát a dokonca aj papriku.

Žiadna zeleninová placka nie je kompletná bez kvapky domáceho sirupu alebo agávového nektáru. Na dochutenie sa bežne používa aj vegánsky syr alebo džem. Ak hľadáte niečo srdečnejšie, pridajte vegánsku slaninu a čerstvé bylinky, ktoré dodajú palacinkám pikantný nádych.

Najlepšie na zeleninových plackách je, že sú univerzálne príťažlivé. Výživu, ktorú tieto placky poskytujú, dokážu oceniť aj tí, ktorí nie sú vegánmi. Môžu dokonca nahradiť bežné placky ako hlavný chod pri večeri alebo sa môžu použiť ako predjedlo na večernom stretnutí.

Zeleninové placky

Zeleninové placky obsahujú širokú škálu dôležitých vitamínov a minerálov, ktoré môžu pomôcť podporiť silné kosti, zdravú pokožku a lepšiu imunitu. Toto jedlo obsahuje aj vlákninu, ktorá môže pomôcť podporiť zdravé trávenie a znížiť riziko niektorých chronických ochorení.

Okrem toho sú zeleninové placky vynikajúcim zdrojom bielkovín pre vegánov, ktorým poskytujú esenciálne aminokyseliny potrebné na rast a obnovu svalov.

Zeleninové placky majú tiež nízky obsah tuku a kalórií, takže sú skvelou voľbou pre tých, ktorí si chcú strážiť svoju hmotnosť. Obsahujú aj zdravé tuky, ktoré sa spájajú so zlepšením zdravia srdca, ako aj so zvýšením hladiny energie.

S receptami môžete experimentovať a miešať sladké a slané chute.

Ako vegáni vedia, nájsť chutné a výživné občerstvenie môže byť ťažké. Zeleninové palacinky ponúkajú chutný a rozmanitý spôsob, ako si vychutnať dôležité vitamíny a minerály, ako aj vegánske bielkoviny.

Či už chcete zlepšiť svoje celkové zdravie, alebo len hľadáte chutné občerstvenie, zeleninové palacinky môžu byť pre vegánov skvelou voľbou.

Placky – recept

Zeleninové placky sú chutné vegánske raňajky alebo neskoré raňajky, ktoré sú chutné a univerzálne. Možno ich ľahko pripraviť z akéhokoľvek druhu zeleniny, obilnín a bielkovín, ktoré vegán uprednostňuje.

Ingrediencie na placky s mrkvou a morskými riasami:

  • 1 šálka bielej múky
  • 2 lyžice cukru
  • 1 lyžička prášku do pečiva
  • 1/2 lyžičky sódy bikarbóny
  • 3/4 lyžičky soli
  • 1 šálka obyčajného nemliečneho mlieka
  • 2 lyžice rozpusteného vegánskeho margarínu alebo masla
  • 3 lyžice vločiek z morských rias
  • 1 šálka strúhanej mrkvy
  • olej na varenie

Postup na placky s mrkvou a morskými riasami:

  1. V stredne veľkej miske zmiešajte múku, cukor, prášok do pečiva, sódu bikarbónu a soľ.
  2. V samostatnej miske zmiešajte nemliečne mlieko, rozpustený vegánsky margarín a vločky z morských rias.
  3. Mokré prísady pridajte k suchým a miešajte, kým sa nespoja. Pridajte nastrúhanú mrkvu a zľahka premiešajte.
  4. Rozohrejte nepriľnavú panvicu alebo grilovací rošt na strednom ohni. Zľahka ju vymastite olejom.
  5. Na panvicu alebo panvicu dajte asi 1/4 šálky cesta a zľahka ho rozotrite.
  6. Pečte približne 2-3 minúty alebo kým nezíska zlatohnedú farbu. Obráťte a pečte na druhej strane ďalšie 2 minúty alebo do zlatista.
  7. Podávajte s vegánskym javorovým sirupom alebo obľúbenou polevou.
So zeleninou môžete experimentovať a pridať rôzne bylinky.

Placky podávajte ako prílohu ku soté alebo jedzte samostatne. Výborné sú s nejakým domácim dipom alebo hummusom.

Zeleninové placky – recept

Tieto vegánske zeleninové placky predstavujú skvelú alternatívu k tradičným raňajkovým plackám a sú plné zdravej zeleniny a bielkovín. Ich príprava je tiež neuveriteľne jednoduchá a môžete ich prispôsobiť tak, aby sa hodili k akémukoľvek druhu zeleniny, ktorú máte po ruke.

Suroviny na zeleninové placky:

  • 1 lyžička prášku do pečiva
  • 1/2 lyžičky sódy bikarbóny
  • 1 šálku celozrnej múky
  • 2 lyžice cukru
  • 3/4 lyžičky soli
  • 3/4 lyžičky čierneho korenia
  • 1 šálka konzervovaných čiernych fazúľ, scedených a prepláchnutých
  • 1 šálka obyčajného nemliečneho mlieka
  • 2 lyžice rozpusteného vegánskeho margarínu alebo masla
  • 1/2 šálky vareného špenátu, mletého
  • olivový olej

Postup na zeleninové placky:

  1. V stredne veľkej miske zmiešajte múku, cukor, prášok do pečiva, sódu bikarbónu, soľ a korenie.
  2. V samostatnej miske zmiešajte nemliečne mlieko a rozpustený vegánsky margarín.
  3. Mokré prísady pridajte k suchým a miešajte, kým sa nespoja. Pridajte čiernu fazuľu a uvarený špenát a zľahka premiešajte.
  4. Rozohrejte nepriľnavú panvicu alebo grilovací rošt na strednom ohni. Zľahka ju vymastite olejom.
  5. Na panvicu alebo panvicu dajte asi 1/4 šálky cesta a zľahka ho rozotrite.
  6. Pečte približne 2-3 minúty alebo kým nezíska zlatohnedú farbu. Obráťte a pečte na druhej strane ďalšie 2 minúty alebo do zlatista.
  7. Placky pokladajte na obrúsok, aby vsiakol prebytočný olej.
  8. Podávajte teplé.
Chutné zeleninové placky môžete podávať v rôznych veľkostiach.

Tieto placky sú skvelé raňajky, obed aj večera. Vychutnať si ich jednoducho môžete kedykoľvek počas dňa.

Variácie zeleninových placiek

Zeleninové placky sú chutným a výživným vegánskym jedlom. Ľahko sa pripravujú a možno ich naplniť rôznymi zdravými a chutnými prísadami. Od výdatných vegánskych raňajok až po slané obedy a večere – tieto placky sú univerzálnou a bielkovinami nabitou alternatívou tradičných placiek.

Vegánske raňajkové placky môžete pripraviť zo zdravých ingrediencií, ako sú varené zemiaky, strúhaná cuketa a mrkvová kaša. Ak chcete získať farebné a chutné palacinky, skombinujte strúhanú zeleninu, pričom použite červenú a zelenú papriku, strúhanú cibuľu a špenát. Určite stoja za vyskúšanie napríklad vegánske tekvicové placky, alebo kapustové placky.

Dochuťte soľou a korením a vmiešajte rastlinné náhrady vajec, napríklad ľanovú múčku alebo chia semienka. Pre extra chuť pridajte bylinky a korenie, ako je oregano, bazalka a cesnakový prášok.

K obedom a večeriam patria výdatné placky plné chuti. Ak chcete získať sýte jedlo, skombinujte uvarenú quinou alebo šošovicu s nadrobno nakrájanými hubami, kukuricou a cuketou.

Pre zvýraznenie farby a chuti pridajte nakrájané paradajky a zelenú cibuľku. Potom primiešajte náhradu vajec a ochuťte rascou, chilli, čiernym korením a paprikou pre pikantný nádych.

Ak máte radi zeleninovú bombu, určite stojí za to vyskúšať vegánske zeleninové ratatouille, ktoré si jednoducho pripravíte zmiešaním rôznych druhov zeleniny.

Zeleninové placky môžu byť ešte výdatnejšie s prísadami, ako sú vlašské orechy, tofu a vyprážaný tempeh. Medzi ďalšie vegánske polevy a náplne patrí humus, orechové maslo, salsa a guacamole. A kto chce byť sladký, môže si dopriať čerstvé ovocie, vegánsky jogurt alebo sirup bez cukru.

© 2024 Vegan.sk | Nakódoval Leoš Lang