Recept na zelené gazpacho

PolievkyStudené polievkyVegánske recepty

Táto pikantná bylinná polievka na pitie sa podáva chladená. Vďaka svojej sviežosti sa hodí najmä na horúce letné dni. Nezabudnite ju ochutiť pred vychladením, keď je studená, je náročnejšie dobre odhadnúť chuť.

Suroviny

  • 2 veľké šalátové uhorky (nakrájané na kocky)
  • 2 strúčiky cesnaku (roztlačené)
  • 2 šálky nahrubo nasekanej rukoly
  • 2 šálky nahrubo nasekanej zmesi jemných byliniek (napríklad bazalka, petržlen, koriander alebo mäta)
  • 3 lyžice sherry octu alebo červeného vínneho octu
  • kuchynská soľ
  • ¾ šálka (alebo viac) olivového oleja

Postup

  1. Uhorky, cesnak a ½ šálky vody rozmixujte v mixéri dohladka. Pridajte rukolu, bylinky, ocot a veľkú štipku soli a mixujte, pričom podľa potreby oškrabávajte steny mixéra, až kým nie sú veľmi hladké.
  2. Pri zapnutom mixéri pomaly prilievajte olej a mixujte, kým nevznikne emulzia (zmes bude bledozelená a krémová, takmer ako šalátový dresing, v prípade potreby pridajte viac oleja alebo vody.)
  3. Ochutnajte gazpacho a podľa potreby ho dochuťte väčším množstvom soli a octu – pri izbovej teplote. Gazpacho má byť na hranici slanosti a kyslosti.
  4. Gazpacho preložte do vzduchotesnej nádoby, prikryte a nechajte vychladnúť v chladničke, kým nie je veľmi studené, 4 až 12 hodín.
  5. Tesne pred nalitím do vychladených pohárov gazpacho ochutnajte a podľa potreby ešte trochu osoľte alebo pridajte ocot.
IngrediencieRecept

© 2024 Vegan.sk | Nakódoval Leoš Lang