Recept na zapekanú zelenú fazuľku s hubovou omáčkou

Hlavné jedláMagazín

Tento vegánsky recept na zapekanú zelenú fazuľku sa hodí nielen na sviatočný deň. Čerstvá zelená fazuľka v krémovej hubovej omáčke s domácou chrumkavou smaženou cibuľkou je to pravé pre každé príjemné jedlo.

Ingrediencie

  • 2 sladké cibule, rozpolené a nakrájané na tenké plátky, rozdelené
  • repkový olej na vyprážanie
  • 1/4 šálky kukuričného škrobu
  • soľ a ďalšie prísady na dochutenie
  • 500 g zelenej fazuľky, očistenej a nakrájanej na 2 cm kúsky
  • 2 lyžice extra panenského olivového oleja
  • 1 strúčik cesnaku, mletý
  • 1 šálka na tenké plátky nakrájaných húb shiitake
  • čerstvo mleté čierne korenie
  • 3 lyžice hladkej múky
  • 1 šálka zeleninového vývaru
  • 1 šálka plnotučného kokosového mlieka
  • 1 lyžička sójovej omáčky a viac podľa chuti

Postup

  1. Predhrejte rúru na 200 °C. V stredne veľkej miske namočte polovicu nakrájanej cibule na 10 minút do takého množstva studenej vody, aby bola zakrytá.
  2. Medzitým do holandskej rúry alebo iného veľkého hrnca s ťažkým dnom pridajte toľko oleja, aby sa naplnil do hĺbky asi 1 cm. Olej zohrejte na 160 °C. Vyložte tanier papierovou utierkou a odložte ho bokom.
  3. Cibuľu osušte papierovou utierkou.
  4. Misku vysušte, vráťte do nej cibuľu a premiešajte ju s kukuričným škrobom, kým sa neobalí.
  5. Pridávajte obalenú cibuľu do horúceho oleja a za občasného miešania smažte, kým nie je zlatistá, 5 až 7 minút. Pomocou dierkovanej lyžice presuňte cibuľu na tanier vystlaný papierovou utierkou, aby sa osušila. Posypte soľou.
  6. Kým sa cibuľka smaží, priveďte do varu veľký hrniec s vodou. Pridajte 1 lyžicu soli a zelené fazuľky a varte ich 5 minút. Kým sa zelená fazuľka blanšíruje, pripravte veľkú misu s ľadovou vodou.
  7. Fazuľu sceďte v cedníku a okamžite ju preložte do veľkej misy s ľadovou vodou, aby sa zastavilo varenie a zachovala sa jej farba. Scedíme a odložíme bokom.
  8. Na veľkej panvici na strednom ohni rozohrejte olivový olej. Pridajte cesnak, huby a zvyšnú surovú cibuľu a dochuťte soľou a korením. Za občasného miešania varte, kým huby nezhnednú, 12 až 14 minút (s týmto krokom sa neponáhľajte, aby ste dosiahli maximálnu chuť húb).
  9. Zmes posypte múkou, premiešajte a varte ďalšiu minútu. Pridajte vývar, kokosové mlieko a sójovú omáčku a zmes priveďte do varu. Za občasného miešania varte, kým zmes nezhustne, 3 až 5 minút.
  10. Odstráňte panvicu z ohňa. Dochuťte ešte sójovou omáčkou, soľou a korením podľa chuti. Vmiešajte zelenú fazuľku a 1/4 osmaženej cibule. Zmes nalejte do sklenenej alebo keramickej zapekacej misy. Pečieme 10 minút.
  11. Zmes premiešajte a navrch nasypte zvyšnú opečenú cibuľu. Pokračujte v pečení, kým sa cibuľa neprehreje, približne 5 minút. Podávajte.

© 2024 Vegan.sk | Nakódoval Leoš Lang