Zapečený karfiol – vegánsky zapekaný karfiol

Hlavné jedláVegánske recepty

Zapekaný karfiol je chutné a zdravé jedlo, ktoré sa ľahko pripravuje a môže si ho vychutnať každý, dokonca aj ten, kto zvyčajne nie je fanúšikom zeleniny. Túto všestrannú zeleninu možno premeniť na chutné a sýte jedlo len s niekoľkými jednoduchými prísadami a trochou času na pečenie.

Karfiol je zelenina, ktorá má prirodzene vysoký obsah vlákniny a vitamínov skupiny B. Má mnoho zdraviu prospešných účinkov, napríklad podporuje trávenie a krvný obeh.

Poskytuje antioxidanty a fytonutrienty, ktoré môžu chrániť pred rakovinou. Obsahuje aj vlákninu, ktorá zlepšuje chudnutie a trávenie, cholín, ktorý je nevyhnutný pre učenie a pamäť, a mnoho ďalších dôležitých živín.

Medzi chutné spôsoby konzumácie karfiolu patrí zapečený karfiol, karfiolová polievka či pizza s karfiolovou kôrkou.

Pečený karfiol – recept

Vegánsky chrumkavý pečený karfiol je tak jednoduchý na prípravu, plný chuti a absolútne lahodný. Hodí sa k cestovinám, tacos a mnohým ďalším jedlám.

Suroviny na pečený karfiol

  • 1 veľká hlava karfiolu (nakrájaná na ružičky)
  • ¼ šálky olivového oleja (alebo iného neutrálneho oleja)
  • 1 a ½ lyžičky údenej papriky
  • 1 lyžička cesnakového prášku
  • 1 lyžička cibuľového prášku
  • 1 lyžička rasce
  • 1 lyžička soli
  • ¼ lyžičky čili prášku
  • ¼ lyžičky čierneho korenia

Postup na pečený karfiol

  1. Predhrejte rúru na 220 °C.
  2. Vo veľkej mise premiešajte karfiol s olejom a potom s korením.
  3. Umiestnite ho v jednej vrstve na plech na pečenie.
  4. Pečte 15 minút, potom ho obráťte a pečte 10 minút alebo kým nezmäkne.

S čím podávať pečený karfiol?

Pre nevegeánov je karfiol výborným partnerom ku kuraciemu mäsu – pečenému kurčaťu alebo ku kuraciemu mäsu s citrónom. Výborne sa hodí aj ku treske alebo halibutovi.

Pečený karfiol sa výborne kombinuje so zelenou fazuľkou, pečenými zemiakmi či hranolkami. Hodí sa ku grilovanej kukurici, citrónovému kuskusu, pečeným šampiňónom, špenátu, či iným listovým šalátom.

Nič však nepokazíte ak ho naservírujete na cestovinách s omáčkou či k zemiakovým plackám.

Zapekané cestoviny s karfiolom

Tento zapekaný karfiol s cestovinou sa vyznačuje výživnosťou vďaka obsahu fazule a lahodnosťou vďaka syru. Predstavuje ideálne jedlo na bezmäsitý obed či výdatnú večeru.

Suroviny na zapekané cestoviny s karfiolom

  • 1 veľká hlávka karfiolu
  • 1 lyžica extra panenského olivového oleja
  • 1/2 lyžičky jemnej morskej soli
  • 2 veľké strúčiky cesnaku (nasekané)
  • 1/2 lyžičky rozdrvených vločiek červenej papriky
  • 1 plechovka nakrájaných paradajok
  • 1 plechovka fazule cannellini (prepláchnutá a scedená)
  • 230 g penne alebo rigatoni
  • 1/5 šálky lahôdkového droždia
  • 1 šálka strúhaného vegánskeho syra
  • 1/4 šálky obyčajnej strúhanky

Postup na zapekané cestoviny s karfiolom

  1. Umiestnite mriežku do stredu rúry a predhrejte ju na 200 °C.
  2. Ružičky nakrájajte na kúsky.
  3. Vo veľkej liatinovej panvici primiešajte ružičky s olejom a soľou, kým sa rovnomerne nepokryjú. Za občasného premiešania pečte v rúre 20 až 30 minút, alebo kým karfiol nezhnedne a nezmäkne.
  4. Medzitým priveďte veľký hrniec s vodou do varu. Pridajte väčšiu štipku soli.
  5. Keď je karfiol hotový, presuňte panvicu na sporák. Vmiešajte cesnak a rozdrvené vločky červenej papriky a varte, kým cesnak nezmäkne, 3 až 4 minúty.
  6. Vmiešajte paradajky a fazuľu. Varte niekoľko minút, kým sa neprehrejú, a potom odstráňte z ohňa.
  7. Do vriacej vody pridajte cestoviny a uvarte ich podľa návodu na obale (len kým nie sú al dente).
  8. Pomocou veľkej dierkovanej lyžice alebo naberačky vyberte uvarené cestoviny, nechajte ich odkvapkať a potom ich preložte do zmesi na panvici.
  9. Vmiešajte vegánsky syr a lahôdkové droždie.
  10. Ochutnajte, prípadne dochuťte soľou a posypte strúhankou.
  11. Vráťte panvicu späť do rúry a pečte 15 až 20 minút, alebo kým sa syr nerozpustí a nezačne bublať a strúhanka nebude zlatohnedá.
  12. Upečené cestoviny nechajte 5 minút vychladnúť a až potom ich servírujte.
Kombinácia chrumkavého karfiolu, cestovín, fazule, paradajok a syra je lákavá nielen re vegánov.

Zapečený karfiol – recept

Podľa tohto receptu pripravíte mimoriadne chrumkavý zapekaný karfiol. Tento recept na chrumkavý karfiol je vegánsky a môže byť bezlepkový, ak použijete bezlepkovú strúhanku a múku podľa vlastného výberu.

Suroviny na zapečený karfiol

  • 1 stredný karfiol
  • 1 šálka múky + 3 lyžice
  • 1,5 šálky strúhanky (v prípade potreby viac)
  • 1 šálka nemliečneho mlieka
  • 2 lyžičky papriky
  • 1 lyžička kurkumy
  • 2 lyžičky sušeného oregana
  • 1 lyžička soli
  • 1 lyžička korenia
  • olej na potieranie

Postup na zapečený karfiol

  1. Predhrejte rúru na 200 °C.
  2. Karfiol nakrájajte na čo najmenšie ružičky.
  3. V stredne veľkej miske zmiešajte 1 šálku múky, 1 šálku nemliečneho mlieka a polovicu korenín (1 čajovú lyžičku od každého). Miešajte, kým sa dobre nespoja. Zmes by mala byť ako riedke palacinkové cesto. Ak je hustá, pridajte viac mlieka.
  4. Na veľký tanier pridajte polovicu strúhanky, 3 lyžice múky a zvyšnú polovicu korenia. Pomocou vidličky ich spojte.
  5. Do veľkej misy vložte ružičky karfiolu a potom ich zalejte mokrou zmesou. Pomocou lyžice alebo rúk premiešajte, aby sa všetky ružičky pokryli vlhkou zmesou.
  6. Teraz si čistými rukami každú ružičku obaľte v suchej zmesi strúhanky.
  7. Obalený karfiol položte na plech vyložený papierom na pečenie.
  8. Karfiol pečte 15 minút. Po 15 minútach karfiol vyberte a otočte ho.
  9. Štetcom na pečivo môžete potrieť každý kúsok karfiolu trochou oleja.
  10. Pečte ešte 15 minút a vyberte z rúry, keď je karfiol zlatohnedý.
  11. Zapečený karfiol podávajte teplý. Najlepšie chutí servírovaný s vegánskou majonézou či rôznymi dipmi.

TIP: Približne v polovici obaľovania sa strúhanka rozmočí a nebude už dobrá. Vymeňte ju za zvyšnú polovicou strúhanky, múky a korenia a pokračujte v obaľovaní.

Zapekaný karfiol so syrom – recept

Syrový vegánsky zapekaný karfiol je pripravený na báze paleo s lahôdkovými kvasnicami. V skutočnosti neobsahuje žiaden syr, no vďaka lahôdkovému droždiu vyniká syrovou príchuťou.

Predstavuje zdravú prílohu, ktorá je ideálna k akémukoľvek hlavnému jedlu. Tento zapekaný syrový karfiol sa stane obľúbenou súčasťou vášho jedálnička.

Suroviny na zapekaný karfiol so syrom

  • 1 veľká hlava karfiolu (nakrájaná na ružičky)
  • 3 lyžice olivového oleja
  • 3 lyžice lahôdkového droždia
  • ½ lyžičky morskej soli
  • ½ lyžičky papriky
  • štipka kajenského korenia (nepovinné)

Postup na zapekaný karfiol so syrom

  1. Rúru predhrejte na 210 °C.
  2. Veľký plech na pečenie vyložte pergamenovým papierom.
  3. Surový karfiol vložte do veľkej misy na miešanie. Pokvapkajte ho olivovým olejom a posypte lahôdkovým droždím, morskou soľou, paprikou a kajenským korením. Rukami všetko premiešajte, kým sa karfiol dobre neobalí.
  4. Karfiol rozložte na pripravený plech a pečte 30 až 40 minút, pričom v polovici pečenia premiešajte. Karfiol musí byť zlatohnedý a mäkký.
  5. Upečený karfiol podávajte s nasekanými pistáciami, píniovými orieškami, vlašskými alebo pekanovými orechmi buď samostatne alebo ako prílohu k hlavnému jedlu.
Pečený karfiol je pripravený pomerne rýchlo a môžete ho navyše zakaždým dochutiť inak.

Recepty s karfiolom

Karfiol je všestranná zelenina, ktorá sa dá použiť do rôznych jedál. Tu je niekoľko bežných spôsobov použitia karfiolu:

1. Pečený alebo grilovaný karfiol

Karfiol nakrájajte na ružičky, osoľte, okoreňte a opečte alebo ugrilujte, kým nie je mäkký a mierne spálený. Je to chutná a zdravá príloha aj hlavné jedlo.

2. Karfiolová ryža

Ružičky karfiolu nastrúhajte alebo spracujte na malé kúsky podobné ryži a orestujte ich s trochou oleja, cesnaku a inej zeleniny. Karfiolová ryža je nízkosacharidovou náhradou tradičnej ryže a skvelou voľbou pre tých, ktorí dodržiavajú keto alebo paleo diétu.

3. Karfiolová pizza

Rozmixujte ružičky karfiolu na jemnú konzistenciu, zmiešajte ich s vajíčkami, syrom a korením a potom z nich vytvorte cesto. Upečte ho a vytvorte tak nízkokalorickú pizzovú kôrku, ktorú môžete doplniť obľúbenými prísadami.

4. Karfiolová kaša

Uvarte v pare ružičky karfiolu do mäkka a potom ich roztlačte alebo rozmixujte do hladka. Pre extra chuť pridajte maslo, cesnak, syr alebo bylinky. Karfiolová kaša je zdravšou alternatívou tradičnej zemiakovej kaše.

5. Karfiolové krídelká Buffalo Wings

Obaľte ružičky karfiolu v zmesi múky, korenia a vegánskeho cesta. Upečte ich alebo vypražte v teplovzdušnej fritéze do chrumkava a potom ich pridajte do buffalo omáčky.

Karfiol má v kuchyni bohaté možnosti využitia.

6. Karfiolové karí

Pridajte karfiolové ružičky do svojho obľúbeného receptu na karí alebo si pripravte domácu karí omáčku s karfiolom. Karí dodá jemnú orechovú chuť a príjemnú štruktúru.

7. Karfiolová polievka

Uvarte ružičky karfiolu a rozmixujte ich s vývarom, vegánskou smotanou a korením, aby ste vytvorili hladkú a krémovú karfiolovú polievku. Na zvýraznenie chuti môžete pridať aj inú zeleninu, napríklad mrkvu alebo zemiaky.

8. Nakladaný karfiol

Karfiol nakrájajte na malé ružičky a naložte do octu, korenia a byliniek podľa vlastného výberu. Nakladaný karfiol je skvelým doplnkom šalátov, sendvičov alebo obložených mís.

9. Smažený karfiol

Na rozpálenej panvici s trochou oleja a sójovej omáčky orestujte ružičky karfiolu spolu s inou zeleninou, napríklad paprikou, brokolicou, mrkvou a cibuľou. Môžete pridať aj bielkoviny, napríklad tofu alebo seitan.

10. Karfiolové tacos

Karfiol nakrájajte na malé kúsky a ochuťte korením, ako je rasca, paprika a čili. Pečte, kým nezmäkne a mierne skaramelizuje. Použite ako náplň do vegánskych tacos alebo wrapov spolu s ďalšími prílohami ako je salsa, avokádo a šalát.

IngrediencieRecept

© 2024 Vegan.sk | Nakódoval Leoš Lang