Yerba maté – ako pripraviť, aké má účinky

Káva a čajeNápojeNealkoholické nápojeVegánske recepty

Yerba maté, známy aj ako maté, je tradičný nápoj v Latinskej a Južnej Amerike. Vyrába sa namáčaním sušených listov rastliny yerba maté v horúcej vode. Yerba maté sa môže podávať studený alebo horúci. Podobne ako čierny alebo zelený čaj obsahuje kofeín, vďaka ktorému sa môžete cítiť bdelší a sústredenejší.

Chuť maté sa líši v závislosti od druhu yerby a spôsobu jej prípravy, ale vo svojej najčistejšej forme (to znamená: bez sladidiel, ovocia a bylín) má výraznú zemitú a horkú chuť, ktorá môže byť jemná alebo silná v závislosti od obsahu stoniek (menej stoniek znamená silnejšiu chuť).

Hoci sa maté často označuje ako čaj, nie je čajom, pretože nepochádza z rastliny Camellia Sinensis (vždyzelený ker z východnej Ázie). Yerba maté je druh z rodu cesmína s botanickým názvom Ilex paraguariensis.

Od čaju alebo kávy sa líši aj v dvoch hlavných aspektoch: v spôsobe prípravy a v spôsobe pitia. Yerba maté vyzerá podobne ako voľné lístky zeleného čaju, hoci v závislosti od pôvodu a procesu spracovania môže mať stonky, rôznu veľkosť a odtieň zelenej farby.

Rituál prípravy a pitia yerba maté

Maté je považovaný za spoločenský nápoj. Je určený na spoločné pitie a vychutnávanie s rodinou a priateľmi. V Latinskej a Južnej Ameriky nie je nezvyčajné vidieť skupiny ľudí, ktorí si na ulici, v parkoch alebo na pláži vychutnávajú maté. Pije sa kedykoľvek počas dňa a zvyčajne sa neponúka v reštauráciách alebo baroch.

Kalabasu z dreva alebo tekvice musíte pred prvým použitím naplniť yerba maté a horúcou vodou a nechať ju odpočívať aspoň jeden deň. Takto sa nádoba vytvrdí a prírodný materiál (drevo alebo tekvica) nasiakne chuťou yerby. Potom nádobu umyte a je pripravená na prípravu maté. Ak používate sklenenú alebo kovovú nádobu, nemusíte tento postup dodržiavať.

Príprava maté nie je zložitá, stačí sa držať jednotlivých krokov a stanete odborníkom, označovaným ako „cebador“ – osoba, ktorá podáva maté skupine.

Postup na maté

  1. Aby ste mali istotu, že vaše maté má správnu teplotu, presvedčte sa, že voda nie je ani vriaca, ani vlažná. Ideálne rozmedzie je od 70 ºC do 80 ºC.
  2. Pomocou oka naplňte kalabasu do dvoch tretín lístkami maté (ak s pitím maté ešte len začínate, množstvo znížite). Kalabasu zakryte rukou, prevráťte hore dnom, potraste a odfúknite prach, ktorý sa vám prilepí na ruku. Na spodok nádoby sa usadia jemné čiastočky a bombilla sa tak neupchá.
  3. Teraz naklopte kalabasu tak, aby maté spočívala na jednej strane. Do vzniknutého priestoru pomaly nalejte vodu asi do 1/4 kalabasy s teplotou približne 40 °C. Nechajte odstáť približne 2 minúty. Tým sa vyhnete tomu, aby horúca voda spálila maté. Potom pridajte trochu horúcej vody (70 °C až 80 °C) až do polovice kalabasy.
  4. Umiestnite bombillu do kalabasy. Bombilla je kovová slamka, ktorá sa používa na pitie maté a mala by sa umiestniť do vlhkej časti yerby, kam ste naliali vodu. Pri ponáraní náustok zakryte palcom; vyhnete sa zablokovaniu kúskami yerby. Bombilla sa nesmie používať na miešanie, pretože malé čiastočky by bombillu upchali.
  5. Dolejte zvyšok vody takmer do plna a vždy do tej istej časti maté, kde je umiestnená bombilla. Dôležité je, že povinnosť cebadora si počas celého kola ponecháva tá istá osoba.
Posledným krokom prípravy maté je uvoľniť sa a osláviť chvíle spoločného pitia yerby v dobrej spoločnosti.

Recept na yerba maté pripravené za studena

Tento jednoduchý recept na yerba maté varené za studena sa pripravuje v chladničke cez noc. Môžete si ju vychutnať tak ako je, zmiešanú s vegánskym sladidlom alebo si z nej ráno pripraviť yerba maté smoothie.

Tradične sa konzumuje v niektorých častiach Južnej Ameriky, najmä v Argentíne, Bolívii, Brazílii, Uruguaji, Paraguaji a južnom Čile.

Suroviny na yerba maté za studena

  • 1 šálka studenej vody
  • 1 lyžica sypaného yerba maté (alebo 2 čajové vrecúška)
  • 1 lyžica vegánskeho sladidla (voliteľné)
  • ananásová, pomarančová alebo citrónová šťava (voliteľné)

Postup na yerba maté za studena

  1. Pripravte si všetky suroviny.
  2. V pohári alebo nádobe zmiešajte studenú vodu a yerba maté.
  3. Prikryte viečkom, plastovou fóliou alebo malým tanierikom.
  4. Pohár s yerba maté nechajte celú noc v chladničke.
  5. Ráno listy sceďte alebo vyberte čajové vrecúška.
  6. Podľa chuti pridajte med a ovocnú šťavu.
  7. Podávajte a vychutnávajte.

TIP: Na zvýraznenie chuti pridajte do yerba maté bylinky. Dobrou voľbou je harmanček, citrónová tráva, citrónová verbena, mäta a rooibos. Môžete pridať aj citrónovú alebo pomarančovú kôru.

Yerba maté účinky

Samotný nápoj pochádza z predkolumbovskej éry, keď miestni obyvatelia v Paraguaji objavili a začali pestovať rastlinu Ilex paraguariensis (člen čeľade cesmínovitých), sušiť listy a vetvičky a lúhovať ich v horúcej vode.

Keď v 17. storočí Paraguaj kolonizovali Španieli, začali ho piť aj oni a stal sa hlavným vývozným artiklom krajiny. Pestovali ho aj ďalšie juhoamerické krajiny ako Brazília, Argentína a Čile.

Yerba maté obsahuje niekoľko prospešných rastlinných zlúčenín:

  • Xantíny: Pôsobia ako stimulanty.
  • Kofeoilové deriváty: Tieto zlúčeniny sú hlavnými antioxidantmi v čaji, ktoré podporujú zdravie.
  • Saponíny: Tieto zlúčeniny majú isté protizápalové a cholesterol znižujúce vlastnosti.
  • Polyfenoly: Je to veľká skupina antioxidantov, ktorá sa spája so zníženým rizikom mnohých ochorení.
Antioxidačné a protizápalové vlastnosti yerba maté môžu pomôcť chrániť pred srdcovými ochoreniami.

Yerba maté obsahuje aj niekoľko ďalších dôležitých mikroživín vrátane vitamínu C, tiamínu, riboflavínu a vitamínu B6. Okrem toho poskytuje aj draslík, vápnik, horčík, fosfor, mangán a železo. Tieto živiny sú však zastúpené vo veľmi malom množstve, teda maté výrazne neprispieva k ich zastúpenie v strave.

Yerba maté dokáže zvýšiť energiu a zlepšiť duševné sústredenie. Pri 80 mg kofeínu v jednej šálke obsahuje yerba maté približne rovnaké množstvo kofeínu ako šálka kávy. Konzumenti uvádzajú, že na rozdiel od kávy, maté nespôsobuje nervózne vedľajšie účinky.

Yerba maté zvyšuje závislosť vášho tela od tuku ako paliva počas cvičenia. Môže tiež zlepšiť svalové kontrakcie a znížiť únavu, čo môže prispieť k lepšiemu fyzickému výkonu.

Okrem toho niektoré výskumy naznačujú, že yerba maté môže pomôcť pri regulácii telesnej hmotnosti a môže byť účinné pri znižovaní brušného tuku.

Rutín účinky

Rastlina yerba maté je bohatá na flavonoidy nazývané rutín, ale tieto zlúčeniny sa môžu za určitých podmienok prostredia rozkladať. Pre výrobcov nápojov, ktorí chcú zachovať rutín v nápojoch yerba maté, výskumníci z univerzity v Campinas v Brazílii stanovili optimálne podmienky spracovania.

Testy ukázali, že obsah rutínu bol najvyšší, keď sa 2 mg čaju pridali do 100 ml vody pri teplote 72 °C počas 9 minút lúhovania. Takto pripravený čaj poskytoval od 0,16 do 1,1 mg rutínu.

Rutín je cenná zlúčenina známa svojím antioxidačným a protizápalovým potenciálom. Túto zlúčeninu možno nájsť aj v iných rastlinných produktoch, ako je šťava z aceroly a šťava z noni. Množstvo získané z kvalitných nápojov yerba maté môže tieto iné zdroje prekonať.

Pre ešte vyššie množstvo rutínu v yerba maté – až 5 mg na porciu – je možnosťou čaj nazývaný chimarrao. Tento druh nápoja maté je založený na sušenom, ale nie praženom rastlinnom materiáli, čo pravdepodobne rozhoduje o vyššom obsahu rutínu.

Aj po príchode kávy a čaju do Južnej Ameriky zostal maté jedným z najobľúbenejších nápojov v tejto oblasti.

Recept na yerba maté s kakaom

Ak hľadáte čaj vhodný na raňajky alebo náhradu za popoludňajšiu šálku kávy, vyskúšajte si pripraviť yerba maté s kakaom. Na jeho prípravu vám výborne poslúži french press.

Suroviny na yerba maté s kakaom

  • 3 až 4 lyžice organickej yerba maté
  • 1 až 2 lyžice organického vegánskeho kakaa
  • prevarená horúca voda
  • vegánska krémová smotana
  • kokosový cukor

Postup na yerba maté s kakaom

  1. Do french pressu dajte najprv yerba maté a potom kakao.
  2. Maté a kakao zalejte horúcou vodou (okolo 80 °C) a uistite sa, že je kakao nasýtené vodou.
  3. Nechajte lúhovať 7 až 8 minút.
  4. Zmes premiešajte lyžičkou, alebo ju „premiešajte“ jemným stlačením lisu a jeho opätovným zdvihnutím.
  5. Stlačte a podávajte.
  6. Podľa chuti pridajte kokosový cukor a vegánsku krémovú smotanu.

TIP: Podávajte so slanými výrobkami, ako sú makadamové orechy a pistácie.

S čím servírovať yerba maté

Keďže yerba maté sa zvyčajne pije hneď ráno alebo uprostred popoludnia, jedlá sprevádzajúce yerba maté súvisia s raňajkami a desiatou. Najčastejšie sa yerba maté podáva s rôznymi druhmi chleba a koláčov.

Maté sa zvyčajne pije z kalabasy s bombillou (vyslovuje sa bombija), kovovou slamkou so sitkom na konci.

Každá krajina má svoje typické jedlá, ktoré sa hodia k yerba maté. V nasledujúcom zozname sú zastúpené niektoré tradičné jedlá, ako aj sladké a slané maškrty, ktoré môžete vyskúšať podávať k yerba maté.

  • Medialunas, u nás skôr známe ako croissanty, sú chutnou základnou potravinou pre yerba mate. Môžu byť plnené džemom aj bez náplne.
  • Galletas je španielsky výraz pre sušienky alebo krekry (napríklad pšeničné, otrubové alebo ovsené). Galletas sú jednoduchým, ale vynikajúcim spôsobom, ako zajesť yerba mate.
  • Vegánske lístkové pečivo plnené obľúbenými prílohami sa výborne hodí k yerba maté.
  • Tortilla santiagueña je druh hrubej múčnej tortilly obalenej v tuku, ktorá sa tradične griluje, aby bola teplá. Túto chutnú prílohu si taktiež viete poľahky pripraviť doma.
  • Pan Casero (domáci chlieb) je ďalšou skvelou možnosťou, ktorá sa hodí k pitiu yerba mate. Hodí sa akýkoľvek domáci chlieb.
  • Tostadas (sendviče) sú ďalšou jednoduchou a zároveň vhodnou voľbou na kombináciu s yerba mate. Môžete si pripraviť akékoľvek vegánske verzie sendvičov a podávať s yerba maté.
  • Bruschetta je taliansky pokrm, ale do argentínskej kultúry sa dostalo ako občerstvenie. Bruschette je tiež typickým jedlom yerba mate.
  • Pizzové slimáky z lístkového cesta sú takisto veľmi chutné v kombinácii s yerba maté.
  • Jednou z najjednoduchších potravín, ktoré sa hodia k pitiu yerba maté, je popcorn. Popcorn sa v juhoamerických krajinách zvyčajne pripravuje na sporáku v hrnci.
  • Bolas de Fraile (berlínska alebo plnená šiška) vyzerajú ako vyprážané domáce šišky, ale majú náplň. Zvyčajne plnia vanilkovým, čokoládovým krémom alebo arašidovým maslom.
  • Muffiny, akékoľvek a pripravené z vegánskych surovín, sa tiež výborne hodia k yerba maté.
  • Jednoduchá tabuľka horkej čokolády je bežná aj na stole v Brazílii, Uruguaji, Argentíne a Paraguaji. Odlomiť si kúsok čokolády počas vychutnávania yerba maté je bežným zvykom.
  • Brownies, tradičný perník alebo škoricovníky si z vegánskych surovín pripravíte doma a dobre sa dopĺňajú s yerba maté.

Yerba maté sa bežne delí medzi priateľmi a hovorí sa, že tento nápoj podporuje sociálne vzťahy. Jedinečná chuť a tradícia zdieľania robí z maté príjemný doplnok každodennej rutiny človeka ale aj výnimočných rodinných a priateľských stretnutí.

Ak radi skúšate nápoje z rôznych kútov sveta, pripravte si aj boba alebo bubble tea . Tento nápoj je rozšírený najmä v juhovýchodnej Ázii a pripravuje sa z veľkých tapiokových perál.

Podobne zaujímavým nápojom je aj kombucha – fermentovaný nápoj zo sladeného čaju.

IngrediencieRecept

© 2024 Vegan.sk | Nakódoval Leoš Lang