Recept na vegetariánsky burger

Magazín

Vlašské orechy, quinoa, cícer a strúhaná repa dodávajú týmto vegánskym hamburgerom uspokojujúcu štruktúru bez nároku na falošné hovädzie mäso. Tento jednoduchý recept na vegánsky burger môžete vyprážať, piecť alebo grilovať.

Suroviny

  • 1/2 šálky červenej quinoy
  • 1 šálka vody
  • 2 lyžice mletých ľanových semienok
  • 2 lyžice tamari alebo sójovej omáčky
  • 1 plechovka cíceru (scedená + odložte 2 lyžice tekutiny)
  • 1 šálka ovsených vločiek
  • 2 stredne veľké šalotky (nakrájané)
  • 1/2 šálky vlašských orechov (nahrubo nasekaných)
  • 1/2 šálky drvenej červenej repy
  • 1 lyžička mletej rasce
  • 1 lyžička údenej papriky
  • 3/4 lyžičky soli
  • repkový olej
  • 6 žemlí na hamburgery (na podávanie)

Postup

  1. V malom hrnci priveďte do varu 1 šálku vody a pridajte quinou. Vráťte ju do varu, potom znížte teplotu a prikryte. Varte 15 minút, kým sa voda nevstrebe. Odstavte z ohňa a nechajte vychladnúť.
  2. Pripravte zmes na hamburger: V sklenenej odmerke zmiešajte ľanové semienka, tamari a 2 lyžice tekutiny z cíceru a nechajte odstáť, aby zmes zhustla.
  3. Ovsené vločky vložte do misy kuchynského robota a pomeľte ich na prášok, ale nie úplne. Preneste do veľkej misy.
  4. Do misy procesora vložte odkvapkaný cícer, pridajte šalotku, vlašské orechy, červenú repu, rascu, údenú papriku, soľ a ľanovú zmes a niekoľkokrát pulzujte, pričom podľa potreby kontrolujte, aby vznikla hustá kaša.
  5. Obsah z mixéra pridajte k ovseným vločkám v miske a potom pridajte vychladnutú quinou. Rukami dobre premiešajte.
  6. Pomocou navlhčenej naberačky rozdeľte zmes na 6 rovnomerných porcií a z každej vytvarujte 2 cm hrubú placku a položte ju na tanier alebo plech.
  7. Ľan, Tamari a tekutý cícer zmiešaný v odmerke Pyrex pomocou vidličky na recept na zeleninový burger
  8. Burgery nechajte v chladničke odokryté 30 minút alebo ich pevne zakryte a nechajte v chladničke až 24 hodín.
  9. Ak chcete burgre piecť, predhrejte rúru na 200 °C. Na 5 minút rozohrejte ťažký plech a potom ho rýchlo potrite alebo postriekajte repkovým olejom. Položte hamburgery na horúcu panvicu a potom ich potrite olejom. Pečte 10 minút, potom hamburgery opatrne obráťte kovovou špachtľou a pečte ešte 10 minút.
  10. Ak chcete burgre vyprážať na panvici, postavte veľkú panvicu na stredný oheň a nechajte ju asi 2 minúty zohrievať. Rozpálenú panvicu pokvapkajte olejom a nakloňte, aby sa pokryla. Do panvice vložte štyri placky a nechajte ich zasyčať, potom ich teplotu znížte na stredne nízku.
  11. Opekajte 3 minúty a kovovou špachtľou opatrne prechádzajte pod každou plackou, aby ste sa uistili, že sa neprilepila. Po 2 minútach otočte a varte ešte asi 2 minúty. Opakujte so zvyšnými plackami.
  12. Gril predhrejte na stredne vysokú teplotu. Na rošt opatrne položte fóliu a na niekoľkých miestach ju prepichnite nožom. Tesne pred grilovaním nastriekajte alebo potrite horúcu fóliu olejom a pečte 7 až 10 minút z každej strany, kým nie je placka hnedá a pevná, pričom na otáčanie používajte tenkú kovovú špachtľu.
  13. Podávajte ihneď na žemliach s obľúbenou zeleninovou oblohou.

© 2024 Vegan.sk | Nakódoval Leoš Lang