Tento korenený zázvorový koláč je ideálny na jeseň, no vychutnať si ho môžete kedykoľvek počas roka. Je to skutočná pochúťka, či už ste vegán alebo nie.
Suroviny
- 100 ml rastlinného oleja
- 275 g hladkej múky
- 150 g hnedého cukru
- 1 lyžička prášku do pečiva
- 1 lyžice mletého zázvoru
- 50 g džemu alebo lekváru
- 50 g stonkového zázvoru
- 1 lyžička zázvorového sirupu
- 150 g práškového cukru
- šťava z ½ citróna
- 4 vykryštalizované kúsky stonkového zázvoru, nakrájané na plátky
Postup
- Rúru predhrejte na 200 °C.
- Vymažte formu na chlebík olejom a vyložte ju dlhým pásom papiera na pečenie.
- Vo veľkej miske zmiešajte múku, cukor, prášok do pečiva a mletý zázvor.
- Pridajte olej, lekvár, nastrúhaný stonkový zázvor a 170 ml studenej vody, potom všetko spolu vyšľahajte do hladka pomocou drevenej lyžice.
- Nalejte zmes do pripravenej formy a pečte 45 až 50 minút.
- Koláč nechajte 5 minút vychladnúť vo forme, potom ho preložte na mriežku, aby úplne vychladol.
- Do misky preosejeme práškový cukor, pridáme zázvorový sirup a vmiešame toľko citrónovej šťavy, aby vznikla hustá, tekutá poleva
- . Koláč položíme na tanier alebo stojan, odstránime pergamen a polejeme polevou.
- Okamžite posypte stonkovým zázvorom.
- Koláč nakrájajte na hrubé plátky a podávajte.