Recept na vegánsky Wellington

Hlavné jedláMagazín

Ohromte rodinu a priateľov týmto Wellingtonom s hubami a sladkými zemiakmi s brusnicami. Je to pôsobivé hlavné jedlo vegetariánskej alebo vegánskej vianočnej kuchyne.

Ingrediencie

  • 90 g sušených šampiňónov
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1 veľká cibuľa nakrájaná nadrobno
  • 250 g šampiňónov, nadrobno nakrájaných
  • 2 strúčiky cesnaku, pretlačené
  • 500 g sladkých zemiakov (asi 2 veľké), ošúpané a nakrájané na 2 cm kúsky
  • 1 lyžica nadrobno nasekaného rozmarínu
  • 1 lyžica nadrobno nasekanej šalvie a 4 celé listy
  • 100 g strúhanky
  • 2 lyžice melasy
  • 40 g nasekaných vlašských alebo pekanových orechov
  • 40 g sušených brusníc
  • strúhaný muškátový oriešok
  • 2 x 320 g plátov lístkového cesta bez mlieka
  • hladká múka na posypanie
  • 3 lyžice rastlinného mlieka
  • 1 lyžica dijonskej horčice so štipkou kurkumy

Postup

  1. Sušené huby vložte do žiaruvzdornej misy a zalejte 500 ml vriacej vody z rýchlovarnej kanvice. Premiešajte ich a pritlačte, aby boli dobre zakryté, a nechajte ich namočené.
  2. V širokej panvici na strednom ohni rozohrejte olivový olej a opekajte na ňom cibuľu a huby, približne 20 minút.
  3. Vmiešajte cesnak a sladké zemiaky, potom sušené huby a tekutinu z ich namáčania, pričom posledné zvyšky tekutiny nechajte v miske (môžu obsahovať kúsky húb). Prikryte a varte 15 minút, kým sladké zemiaky nezmäknú a väčšina tekutiny sa neodparí. Ak sa tekutina vyparí príliš rýchlo, v polovici varenia pridajte ešte trochu vody.
  4. Odstráňte pokrievku a vmiešajte nasekané bylinky, strúhanku, melasu, orechy a brusnice. Dobre okoreňte a posypte muškátovým orieškom. Zmes by mala byť dostatočne tuhá, aby pripomínala plnku, ale nie suchá . Odstavte z ohňa a nechajte vychladnúť na panvici.
  5. Po vychladnutí rozviňte jeden z plátov lístkového cesta na zľahka pomúčenú dosku alebo plech vyložený papierom na pečenie. Mlieko a horčicu vyšľahajte so štipkou soli a odložte bokom.
  6. Vychladnutú plnku navrstvíme do stredu plátu, pričom na okrajoch necháme 5 cm okraj. Okraje potrite horčicovo-mliečnou zmesou, potom prikryte druhým plátom cesta. Stlačte cesto okolo náplne, aby ste odstránili prípadné vzduchové bubliny, a potom stlačte, aby ste uzavreli boky. Prebytočné cesto orežte ostrým nožom a vidličkou alebo prstami vytvorte vzor na okraji Wellingtonu.
  7. V strede vyrežte malý otvor na paru a vrch potrite horčicovo-mliečnou zmesou. Chladíme na plechu 30 minút. V chladničke vydrží až dva dni.
  8. Rúru predhrejte na 200 °C. Vyberte Wellington z chladničky a potrite ho horčicovo-mliečnou zmesou. Do vrchnej časti pečiva urobte príborovým nožom alebo vidličkou vzor, ak chcete, a potom pečte 35-40 minút, kým nie je zlatisté, nafúknuté a chrumkavé – ak sa príliš rýchlo pripeká, prikryte ho alobalom.
  9. Na vrch Wellingtonu poukladajte celé šalviové listy a zlepte ich horčicovo-mliečnou zmesou, potom vráťte do rúry na ďalších 10 minút.
  10. Nechajte 10 minút odpočívať na doske alebo tanieri a potom nakrájajte na hrubé plátky na podávanie.

© 2024 Vegan.sk | Nakódoval Leoš Lang