Ohromte rodinu a priateľov týmto Wellingtonom s hubami a sladkými zemiakmi s brusnicami. Je to pôsobivé hlavné jedlo vegetariánskej alebo vegánskej vianočnej kuchyne.
Ingrediencie
- 90 g sušených šampiňónov
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 veľká cibuľa nakrájaná nadrobno
- 250 g šampiňónov, nadrobno nakrájaných
- 2 strúčiky cesnaku, pretlačené
- 500 g sladkých zemiakov (asi 2 veľké), ošúpané a nakrájané na 2 cm kúsky
- 1 lyžica nadrobno nasekaného rozmarínu
- 1 lyžica nadrobno nasekanej šalvie a 4 celé listy
- 100 g strúhanky
- 2 lyžice melasy
- 40 g nasekaných vlašských alebo pekanových orechov
- 40 g sušených brusníc
- strúhaný muškátový oriešok
- 2 x 320 g plátov lístkového cesta bez mlieka
- hladká múka na posypanie
- 3 lyžice rastlinného mlieka
- 1 lyžica dijonskej horčice so štipkou kurkumy
Postup
- Sušené huby vložte do žiaruvzdornej misy a zalejte 500 ml vriacej vody z rýchlovarnej kanvice. Premiešajte ich a pritlačte, aby boli dobre zakryté, a nechajte ich namočené.
- V širokej panvici na strednom ohni rozohrejte olivový olej a opekajte na ňom cibuľu a huby, približne 20 minút.
- Vmiešajte cesnak a sladké zemiaky, potom sušené huby a tekutinu z ich namáčania, pričom posledné zvyšky tekutiny nechajte v miske (môžu obsahovať kúsky húb). Prikryte a varte 15 minút, kým sladké zemiaky nezmäknú a väčšina tekutiny sa neodparí. Ak sa tekutina vyparí príliš rýchlo, v polovici varenia pridajte ešte trochu vody.
- Odstráňte pokrievku a vmiešajte nasekané bylinky, strúhanku, melasu, orechy a brusnice. Dobre okoreňte a posypte muškátovým orieškom. Zmes by mala byť dostatočne tuhá, aby pripomínala plnku, ale nie suchá . Odstavte z ohňa a nechajte vychladnúť na panvici.
- Po vychladnutí rozviňte jeden z plátov lístkového cesta na zľahka pomúčenú dosku alebo plech vyložený papierom na pečenie. Mlieko a horčicu vyšľahajte so štipkou soli a odložte bokom.
- Vychladnutú plnku navrstvíme do stredu plátu, pričom na okrajoch necháme 5 cm okraj. Okraje potrite horčicovo-mliečnou zmesou, potom prikryte druhým plátom cesta. Stlačte cesto okolo náplne, aby ste odstránili prípadné vzduchové bubliny, a potom stlačte, aby ste uzavreli boky. Prebytočné cesto orežte ostrým nožom a vidličkou alebo prstami vytvorte vzor na okraji Wellingtonu.
- V strede vyrežte malý otvor na paru a vrch potrite horčicovo-mliečnou zmesou. Chladíme na plechu 30 minút. V chladničke vydrží až dva dni.
- Rúru predhrejte na 200 °C. Vyberte Wellington z chladničky a potrite ho horčicovo-mliečnou zmesou. Do vrchnej časti pečiva urobte príborovým nožom alebo vidličkou vzor, ak chcete, a potom pečte 35-40 minút, kým nie je zlatisté, nafúknuté a chrumkavé – ak sa príliš rýchlo pripeká, prikryte ho alobalom.
- Na vrch Wellingtonu poukladajte celé šalviové listy a zlepte ich horčicovo-mliečnou zmesou, potom vráťte do rúry na ďalších 10 minút.
- Nechajte 10 minút odpočívať na doske alebo tanieri a potom nakrájajte na hrubé plátky na podávanie.