Nemusíte byť vegán, aby ste si tento recept na vegánsky syr obľúbili. Je krémový, štipľavý a bohatý, s chutnou konzistenciou akú má syrová omáčka z mlieka. Tento vegánsky syr môžete podávať ako dip s tortillovými čipsami alebo čerstvou zeleninou, primiešať ho k cestovinám a pripraviť z neho vegánske makaróny so syrom.
Suroviny
- ¾ šálky olúpaných a na kocky nakrájaných zemiakov
- ¾ šálky ošúpaných a na kocky nakrájaných sladkých zemiakov
- 2 strúčiky cesnaku
- ¼ šálky surových kešu orieškov
- 1 lyžica jablčného octu
- 2 lyžice lahôdkového droždia
- ½ lyžičky cibuľového prášku
- ½ lyžičky morskej soli
- ¼ šálky extra panenského olivového oleja
- ¼ šálky vody
Postup
- Zemiaky vložte do hrnca a zalejte ich studenou vodou. Pridajte niekoľko štipiek soli. Priveďte do varu, potom znížte teplotu a varte odkryté, kým zemiaky nezmäknú, 8 až 12 minút.
- Sceďte a presuňte do vysokorýchlostného mixéra spolu s cesnakom, kešu orieškami, jablčným octom, lahôdkovým droždím, cibuľovým práškom, soľou, olivovým olejom a vodou. Rozmixujte dohladka.
- Ak chcete pikantný vegánsky syr, pridajte papričky chipotle alebo nakladané papričky jalapeños.
- Ak by ste chceli dymovú príchuť, pridajte údenú papriku.
- Podávajte s tortillovými čipsami na namáčanie alebo na cestovinách.