Nikdy nie je zlý čas na servírovanie Caesar šalátu a tento vegánsky Caesar šalát je obedom alebo zdravou prílohou, ktorá poteší každého, bez ohľadu na jeho stravovacie preferencie (milovníci mäsa si ho tiež zamilujú).
Ingrediencie
Na chrumkavý cícer:
- 1 plechovka (400 g) cíceru
- 1 lyžica olivového oleja
- soľ a korenie
- 1/2 lyžičky strúhanej citrónovej kôry
Na dresing:
- 1/4 šálky olivového oleja
- 1 lyžička strúhanej citrónovej kôry plus 1/3 šálky citrónovej šťavy
- 1/4 šálky tahini
- 1 lyžica lahôdkového droždia
- 1 lyžica dijonskej horčice
- 2 lyžičky kapary plus 1 lyžička šťavy z kapary
- 1 malý strúčik cesnaku, nastrúhaný najemno
- soľ a korenie
Na šalát:
- 4 hrubé plátky chleba
- 3 lyžice olivového oleja
- 2 malé červené cibule, nakrájané na hrubé kolieska
- soľ a korenie
- 2 zväzky malých reďkoviek
- 1 strúčik cesnaku, prekrojený na polovicu
- 2 hlavy rímskeho šalátu, listy oddelené
Postup
- Predhrejte rúru na 210 °C. Opláchnite cícer, dôkladne osušte papierovými utierkami a odstráňte všetky voľné šupky. Na plechu vystlaný papierom dajte cícer s olivovým olejom a 1/4 lyžičky soli a korenia. Pečieme za občasného pretrepávania do chrumkava 30 až 40 minút.
- Vyberte z rúry a preložte do misy a posypte citrónovou kôrou. Cícer bude počas chladnutia naďalej chrumkavý.
- Gril rozohrejeme na strednú úroveň. Pripravte dresing: V mixéri alebo kuchynskom robote rozmixujte všetky ingrediencie na dresing na hladké pyré, pridajte 1 lyžicu vody na úpravu konzistencie a dochuťte soľou a korením podľa chuti. Dresing odložte nabok.
- Urobte šalát: Chlieb potrite 1 a 1/2 lyžicou oleja. Plátky cibule potrieme 1 lyžicou oleja a dochutíme 1/4 lyžičky soli a korenia. Reďkovky polejte zvyšnou 1/2 lyžicou oleja a dochuťte štipkou soli. Navlečte reďkovky na malé špajle. Chlieb grilujte na hrianky, 2 až 3 minúty z každej strany, ihneď potrieme cesnakom. Cibuľu a reďkovky grilujte do mäkka, asi 5 minút z každej strany cibuľu a 6 až 8 minút reďkovky.
- Chlieb natrhajte na kúsky a oddeľte kolieska cibule. Šalát premiešame s polovicou dresingu na obaľovanie. Jemne vmiešame grilované krutóny a kolieska cibule. Podávajte s reďkovkovými špízmi, chrumkavým cícerom a zvyšným dresingom na pokvapkanie alebo namáčanie.