Vegánsky Patty Melt – recept

Magazín

Dokonale opečený chlieb, roztavený syr, sladká karamelizovaná cibuľka a tenká rastlinná placka – to všetko zaliate pikantným dressingom Thousand Island. Urobte si tento vegánsky recept na Patty Melt.

Suroviny

Na karamelizovanú cibuľku:

  • 1 veľká biela alebo žltá cibuľa
  • 1 lyžica olivového oleja
  • 1 lyžica jablčného octu

Na dressing Thousand Island:

  • 1/2 šálky vegánskej majonézy
  • 2 lyžice kečupu
  • 1 lyžica kôprového nálevu
  • 1/2 lyžičky šťavy z uhoriek
  • 1/4 lyžičky cesnakového prášku
  • 1/4 lyžičky sladkej papriky
  • 1/8 lyžičky soli
  • 1/8 lyžičky čerstvo mletého čierneho korenia

Na sendvič:

  • 2 rastlinné hamburgerové placky
  • 2 lyžice dijonskej horčice
  • 1 lyžica vegánskeho masla alebo olivového oleja
  • 4 plátky ražného chleba
  • 4 plátky údeného vegánskeho syra (napr. provolone, švajčiarskeho alebo čedar)
  • 1/2 šálky karamelizovanej cibule
  • nakrájané uhorky

Postup

  1. Odrežte konce cibule a ošúpte šupku. Nakrájajte ju pozdĺžne od koreňa po koniec. Potom každú polovicu nakrájajte na tenké plátky tak, aby vám vznikli polmesiačiky. Rukami ich rozdeľte. Jednu lyžicu cibule nakrájajte nadrobno na omáčku a odložte ju bokom.
  2. Nalejte olej do veľkej panvice na strednom ohni. Keď sa začne trblietať, pridajte cibuľu a miešajte, aby sa v oleji obalila. Opekajte ju, kým nie je priesvitná a zlatohnedá, často miešajte, aby sa nepripálila, približne 15 minút (v prípade potreby upravte teplotu, aby príliš nezhnedla.) V poslednej minúte pridajte jablčný ocot a premiešajte.
  3. Cibuľu stiahnite z ohňa a odložte bokom. Panvicu nechajte vychladnúť.
  4. Kým cibuľa chladne pripravte dressing. V malej miske zmiešajte vegánsku majonézu, kečup, kôpor, šťavu z uhoriek, vyhradenú cibuľu nakrájanú na kocky, cesnakový prášok, papriku, soľ a korenie.
  5. Vyčistite panvicu, v ktorej ste varili cibuľu.
  6. Pripravené vegánske placky pomocou rúk trochu sploštite a vytvarujte ich tak, aby sa zmestili na chlieb.
  7. Ak chcete pripraviť placky s horčicou, pred vložením na panvicu potrite jednu stranu placky dijonskou horčicou.
  8. Placky upečte podľa pokynov na obale. Keď sú placky hotové, vyberte ich z panvice.
  9. Panvicu pred vytretím nechajte trochu vychladnúť.
  10. Na každý kúsok ražného chleba položte plátok vegánskeho syra.
  11. Vegánsky syr sa rozpúšťa o niečo dlhšie. Aby sa na panvici pekne roztopil, pred pečením na sporáku chlieb a syr zohrejte v mikrovlnnej rúre, asi 10 až 15 sekúnd.
  12. Panvicu postavte na stredný oheň a pridajte maslo. Keď sa rozpustí, pridajte kúsky chleba syrovou stranou nahor. Znížte teplotu na stredne nízku, prikryte a varte, kým sa syr nezačne rozpúšťať, približne 5 minút.
  13. Po 5 minútach odstráňte pokrievku a zostavte sendviče.
  14. Na 2 plátky chleba poukladajte 1/4 šálky karamelizovanej cibule, jednu polievkovú lyžicu pripravenej omáčky, uvarenú hamburgerovú placku a niekoľko plátkov uhoriek (ak používate). Na vrch položte zvyšné 2 plátky chleba.
  15. Zvyšte teplotu na strednú a pomocou špachtle pritlačte pripravený sendvič, aby sa zapiekol alebo kým sa syr úplne nerozpustí a chlieb nebude opečený, ale nie spálený.
  16. Vezmite sendviče z panvice a rozrežte ich na polovicu. Podávajte s väčším množstvom vegánskeho dressingu Thousand Island.
  17. Extra dresing alebo karamelizovanú cibuľu môžete skladovať v uzavretej nádobe v chladničke až 5 dní.

© 2024 Vegan.sk | Nakódoval Leoš Lang