Recept na vegánsky pastiersky koláč

Magazín

Hrejivá vegánska večera s hríbmi, pórom, mrkvou a maslovou tekvicou, doplnená chrumkavými zemiakmi. Je nízkokalorická, nízkotučná a ideálna na dlhé zimné večery.

Suroviny

  • 1,2 kg zemiakov
  • 50 ml rastlinného oleja
  • 30 g sušených hríbov (namočených na 15 minút do horúcej vody)
  • 2 veľké kusy póru (nakrájané)
  • 2 malé cibule (nakrájané nadrobno)
  • 4 stredne veľké mrkvy (nakrájané na malé kocky)
  • 1 kocka zeleninového bujónu (vegánsky)
  • 3 strúčiky cesnaku (rozdrvené)
  • 2 lyžice paradajkového pretlaku
  • 2 lyžičky údenej papriky
  • 1 malá maslová tekvica (olúpaná a nakrájaná na malé kocky)
  • zväzok majoránky alebo oregana
  • malý zväzok tymianu
  • malý zväzok šalvie
  • 4 kúsky zeleru
  • 400 g plechovky cíceru
  • 300 g mrazeného hrášku
  • 300 g mrazeného špenátu
  • 20 ml olivového oleja
  • petržlenová vňať (nasekaná)
  • paradajkový kečup (na podávanie)

Postup

  1. Neošúpané umyté zemiaky vložte do veľkého hrnca, zalejte vodou, priveďte do varu a varte 40 minút, kým sa šupka nezačne rozpadať. Sceďte a nechajte trochu vychladnúť.
  2. Medzitým vo veľkej panvici alebo ohňovzdornej zapekacej miske rozohrejte rastlinný olej. Pridajte huby, pór, cibuľu, mrkvu a kocku bujónu a 5 minút jemne varte, občas premiešajte. Ak sa začne pripaľovať, znížte teplotu a miešajte častejšie, pričom zoškrabujte kúsky zo dna. Zelenina by mala byť mäkká, ale nie kašovitá.
  3. Pridajte cesnak, paradajkový pretlak, papriku, tekvicu a bylinky. Premiešajte a trochu zvýšte teplotu, varte 3 minúty, pridajte nakrájaný zeler, opäť premiešajte a varte ešte niekoľko minút.
  4. Pridajte cícer spolu s vodou z plechovky a vodu z namáčaných húb. Pridajte hrášok a špenát a dobre premiešajte. Varte 5 minút za občasného miešania, potom okoreňte, vypnite a odstavte.
  5. Tekutiny by malo byť dosť a zelenina by mala byť svetlá a trochu pevná.
  6. Vychladené zemiaky ošúpeme. Vidličkou roztlačte 200 g zemiakov a vmiešajte ich do zeleniny. Zvyšok zemiakov rozoberte na kúsky, zmiešajte s olivovým olejom a petržlenovou vňaťou a okoreňte.
  7. Rozdeľte náplň do koláčových misiek a navrch položte zemiaky. Rúru predhrejte na 190 °C a koláče pečte 40 až 45 minút, kým vrch nie je zlatistý a plnka prehriata.
  8. Ak pripravujete jednotlivé koláče, skontrolujte ich po 20 minútach. Najlepšie sa podávajú s paradajkovým kečupom – ako všetky pastierske koláče.

© 2024 Vegan.sk | Nakódoval Leoš Lang