Pripravte tento lahodný vegánsky koláč so sušienkami a krémom pre všetky deti aj dospelých s alergiami alebo intoleranciou alebo pre tých, ktorí dodržiavajú bezmliečnu diétu.
Suroviny
Na koláč
- 150 ml slnečnicového oleja
- 200 ml rastlinného mlieka (napr. ovsené mlieko)
- 1 a ½ lyžičky bieleho vínneho octu
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 120 g bezmliečneho jogurtu (kokosový jogurt)
- 225 g hnedého cukru
- 200 g hladkej múky
- 70 g kakaového prášku
- 1 lyžička prášku do pečiva
- ½ lyžičky sódy bikarbóny
Na polevu
- 150 g čokoládových sušienok plnených krémom (napr. oreo)
- 150 g vegánskej nátierky
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 275 g práškového cukru
Postup
- Formu na pečenie s rozmermi 20 x 20 cm vymažte olejom a dno a boky vyložte papierom na pečenie.
- Rúru predhrejte na 180 ºC.
- V miske zmiešajte olej, mlieko, ocot, vanilku a jogurt.
- V inej mise zmiešajte cukor, múku, kakaový prášok, prášok do pečiva, sódu bikarbónu a štipku soli.
- Mokré prísady prilejte do suchých a miešajte, až kým nevymiešate zmes do hladka. Zmes vyklopte do pripravenej formy a stierkou zarovnajte povrch.
- Pečte 35 minút alebo kým špajľa zapichnutá do stredu koláča nevyjde čistá. Vyberte z rúry a nechajte úplne vychladnúť vo forme.
- Polovicu sušienok odložíme bokom na neskoršie zdobenie. Zvyšok rozdrvte koncom valčeka alebo rozmixujte v kuchynskom robote na drobnú strúhanku.
- Nátierku, vanilkový a práškový cukor vyšľahajte elektrickým šľahačom do nadýchanej peny a potom opatrne primiešajte rozdrvené sušienky, kým sa suroviny nespoja.
- Koláč položte na podložku. Potrite ho polevou. Zvyšné sušienky rozpoľte a použite na zdobenie.
- Nakrájajte na štvorce. Ozdobte krémom a sušienkami.
- Vo vzduchotesnej nádobe vydrží štyri dni.