Vegánsky krémový špenát má všetku chuť a štruktúru, ktorú očakávate od klasickej dekadentnej prílohy, navyše je celkom rastlinný. Tento recept na špenátový krém uspokojí vegánov aj nevegánov.
Suroviny
- 1 šálka ovseného mlieka (alebo nesladeného orechového mlieka)
- 1/4 šálky vody
- 1 šálka surových nesolených kešu orieškov
- 2 až 3 lyžice citrónovej šťavy
- 1 lyžička soli
- 1/2 lyžičky čerstvo mletého čierneho korenia
- štipka mletého muškátového orieška
- 4 až 5 zväzkov čerstvého špenátu (bez stonky)
- 1 lyžica extra panenského olivového oleja
- 1/2 šálky nakrájanej šalotky
- 1 veľký strúčik cesnaku (mletý)
Postup
- V malej miske zalejte kešu oriešky ovseným mliekom a vodou tak, aby boli ponorené. Máčajte aspoň 1 hodinu alebo až 12 hodín (ak namáčate dlhšie ako hodinu, uložte do chladničky).
- Pripravte si omáčku: Vložte namočené kešu oriešky a tekutinu z namáčania do mixéra spolu s 2 lyžicami citrónovej šťavy, soľou, čiernym korením a muškátovým orieškom. Rozmixujte na hladkú kašu.
- Špenát umyte a nechajte odkvapkať v cedníku. Neodstreďujte ho (je dobré, aby na špenáte zostalo trochu vody).
- Rozpáľte veľkú panvicu na stredne silnom ohni. Pridajte polovicu špenátu a pomocou klieští ho v panvici otáčajte, kým nezvädne. Bude to trvať len minútu alebo dve. Preneste ho do misky. Postup zopakujte so zvyšným špenátom.
- Keď je špenát dostatočne chladný na to, aby sa s ním dalo manipulovať, naberte hrsť špenátu a vyžmýkajte z neho čo najviac tekutiny.
- Vyžmýkaný špenát položte na dosku na krájanie a nahrubo nasekajte.
- Na tej istej veľkej panvici rozohrejte olivový olej. Pridajte šalotku a restujte ju, kým nezmäkne a nespriehľadnie, približne 5 minút. Pridajte cesnak a restujte ho 30 sekúnd, pričom dbajte na to, aby nezhnedol. Pridajte špenát a miešajte, kým sa nezahreje.
- Špenát zalejte kešu omáčkou a dobre premiešajte. Ochutnajte a podľa potreby pridajte viac citrónovej šťavy a soli.
- Podávajte teplé. Zvyšky špenátového krému skladujte vo vzduchotesnej nádobe v chladničke až 3 dni.