Vegánsky koláč Simnel – recept

Magazín

Pripravte si na Veľkú noc vegánsku verziu klasického koláča. Pomocou kuchynského horáka ľahko dosiahnete charakteristický vypálený vzhľad marcipánu.

Suroviny

  • 200 ml sójového mlieka
  • 1 citrón zbavený kôry a ½ šťavy
  • 500 g marcipánu
  • práškový cukor na posypanie
  • 250 g bezmliečnej nátierky
  • 250 g zmesi sušeného ovocia (sultánky, hrozienka a kandizovanú kôru)
  • 75 g sušených čerešní (nahrubo nasekaných)
  • 1 pomaranč zbavený kôry a odšťavený
  • 200 g hnedého cukru
  • 200 g hladkej múky
  • 75 g mletých mandlí
  • 1 lyžička prášku do pečiva
  • ½ lyžičky mletého zázvoru
  • ½ lyžičky mletej škorice
  • 2 lyžičky vanilkovej pasty
  • 25 g marhuľového džemu

Postup

  1. V mise zmiešajte sójové mlieko s citrónovou šťavou a nechajte ho niekoľko minút odstáť, aby zhustlo.
  2. Z väčšieho bloku marcipánu odkrojte 150 g. Na pracovnej ploche jemne posypanej práškovým cukrom ho rozvaľkajte na plát o niečo menší ako dno 23 cm tortovej formy.
  3. Pomocou bezmliečnej nátierky vymažte 23 cm tortovú formu a vyložte ju dvojitou vrstvou papiera na pečenie.
  4. Rúru predhrej na 180 °C.
  5. Vo veľkej mise zmiešajte sušené ovocie, citrónovú kôru, nasekané čerešne a pomarančovú kôru a šťavu a niekoľkokrát premiešajte, kým sa dobre nespoja.
  6. Elektrickým šľahačom vyšľahajte vegánsku nátierku s hnedým cukrom, potom pridajte múku, mandle, prášok do pečiva, korenie a vanilku. Pridajte mliečnu zmes, kým nevznikne hladké cesto.
  7. K zmesi pridajte ovocie spolu so štipkou soli a prípadnou šťavou z misy, kým sa dobre nespojí.
  8. Polovicu cesta dáme do pripravenej formy, potom povrch jemne uhladíme zadnou stranou lyžice a navrch dáme plát marcipánu.
  9. Lyžicou nalejte zvyšné cesto a opäť uhlaďte povrch. Pečte 30 minút, potom znížte teplotu rúry na 150 °C a pečte ďalšiu 1 hodinu 45 minút až 2 hodiny, alebo kým špajľa nevyjde čistá a koláč nie je dobre vykysnutý a pevný.
  10. Upečený koláč opatrne vyberte z formy a nechajte úplne vychladnúť na mriežke.
  11. Vychladnutý koláč potrite teplým marhuľovým džemom. Zo zvyšného marcipánu odkrojte 200 g kúsok a opäť ho rozvaľkajte ako predtým. Vykrojte kruh s priemerom 23 cm. Pomocou valčeka nadvihnite marcipánový kruh nad koláč a jemne ho pritlačte na povrch (marhuľový džem pomôže prilepiť).
  12. Zvyšný marcipán rozdeľte na 11 častí a vyvaľkajte z nich guľôčky. Na okraj torty prilepíme ešte trochu marmelády – tieto guľôčky predstavujú 12 apoštolov bez Judáša.
  13. Ak chcete, použite kuchynský horák na mierne opečenie marcipánových guľôčok a polevy, kým nie sú zlatisté (robte to opatrne, aby sa nepripálili).
  14. Koláč nakrájajte na plátky a podávajte.
  15. Vo vzduchotesnej nádobe vydrží dva týždne.

© 2024 Vegan.sk | Nakódoval Leoš Lang