Pripravte si na Veľkú noc vegánsku verziu klasického koláča. Pomocou kuchynského horáka ľahko dosiahnete charakteristický vypálený vzhľad marcipánu.
Suroviny
- 200 ml sójového mlieka
- 1 citrón zbavený kôry a ½ šťavy
- 500 g marcipánu
- práškový cukor na posypanie
- 250 g bezmliečnej nátierky
- 250 g zmesi sušeného ovocia (sultánky, hrozienka a kandizovanú kôru)
- 75 g sušených čerešní (nahrubo nasekaných)
- 1 pomaranč zbavený kôry a odšťavený
- 200 g hnedého cukru
- 200 g hladkej múky
- 75 g mletých mandlí
- 1 lyžička prášku do pečiva
- ½ lyžičky mletého zázvoru
- ½ lyžičky mletej škorice
- 2 lyžičky vanilkovej pasty
- 25 g marhuľového džemu
Postup
- V mise zmiešajte sójové mlieko s citrónovou šťavou a nechajte ho niekoľko minút odstáť, aby zhustlo.
- Z väčšieho bloku marcipánu odkrojte 150 g. Na pracovnej ploche jemne posypanej práškovým cukrom ho rozvaľkajte na plát o niečo menší ako dno 23 cm tortovej formy.
- Pomocou bezmliečnej nátierky vymažte 23 cm tortovú formu a vyložte ju dvojitou vrstvou papiera na pečenie.
- Rúru predhrej na 180 °C.
- Vo veľkej mise zmiešajte sušené ovocie, citrónovú kôru, nasekané čerešne a pomarančovú kôru a šťavu a niekoľkokrát premiešajte, kým sa dobre nespoja.
- Elektrickým šľahačom vyšľahajte vegánsku nátierku s hnedým cukrom, potom pridajte múku, mandle, prášok do pečiva, korenie a vanilku. Pridajte mliečnu zmes, kým nevznikne hladké cesto.
- K zmesi pridajte ovocie spolu so štipkou soli a prípadnou šťavou z misy, kým sa dobre nespojí.
- Polovicu cesta dáme do pripravenej formy, potom povrch jemne uhladíme zadnou stranou lyžice a navrch dáme plát marcipánu.
- Lyžicou nalejte zvyšné cesto a opäť uhlaďte povrch. Pečte 30 minút, potom znížte teplotu rúry na 150 °C a pečte ďalšiu 1 hodinu 45 minút až 2 hodiny, alebo kým špajľa nevyjde čistá a koláč nie je dobre vykysnutý a pevný.
- Upečený koláč opatrne vyberte z formy a nechajte úplne vychladnúť na mriežke.
- Vychladnutý koláč potrite teplým marhuľovým džemom. Zo zvyšného marcipánu odkrojte 200 g kúsok a opäť ho rozvaľkajte ako predtým. Vykrojte kruh s priemerom 23 cm. Pomocou valčeka nadvihnite marcipánový kruh nad koláč a jemne ho pritlačte na povrch (marhuľový džem pomôže prilepiť).
- Zvyšný marcipán rozdeľte na 11 častí a vyvaľkajte z nich guľôčky. Na okraj torty prilepíme ešte trochu marmelády – tieto guľôčky predstavujú 12 apoštolov bez Judáša.
- Ak chcete, použite kuchynský horák na mierne opečenie marcipánových guľôčok a polevy, kým nie sú zlatisté (robte to opatrne, aby sa nepripálili).
- Koláč nakrájajte na plátky a podávajte.
- Vo vzduchotesnej nádobe vydrží dva týždne.