Vegánsky koláč s čučoriedkami a limetkou – recept

DezertyMagazín

Vneste na stôl farebný nádych s týmto úžasným čučoriedkovo-limetkovým vegánskym koláčom. Má ovsený a mandľový základ a je pokrytý dvoma vrstvami bobúľ.

Ingrediencie

Na základ:

  • 3 a ½ lyžice rastlinného oleja plus ďalšie na plech
  • 100 g ovsených vločiek
  • 100 g mletých mandlí
  • 2 a ½ lyžice javorového sirupu alebo medu

Na bobuľovú vrstvu:

  • 250 g čučoriedok (čerstvých alebo mrazených)
  • 1 limetka a 1 citrón, zbavené kôry a odšťavené
  • 2 lyžice javorového sirupu alebo medu
  • 3 g práškového agaru

Na náplň:

  • 50 g čučoriedok plus ďalšie na podávanie
  • 50 g javorového sirupu alebo medu
  • 1 citrón zbavený kôry
  • 250 ml rastlinného mlieka (my sme použili ovsené mlieko)
  • 2 lyžičky vanilkovej pasty
  • 3 g práškového agaru
  • ½ lyžice kukuričnej múky
  • 1 limetka, kôra nakrájaná na prúžky, na podávanie
  • okvetné lístky jedlých ruží, na podávanie (nepovinné)

Postup

  1. Rúru predhrejte na 190 °C. Na základ vymažte 20 cm tortovú formu olejom a dno vyložte papierom na pečenie. Ovsené vločky rozmixujte v kuchynskom robote na hrubo.
  2. Pridáme ostatné prísady spolu so štipkou soli a premiešame. Zmes pevne vtlačte na dno a boky formy. Pečte 8-10 minút dozlatista. Nechajte úplne vychladnúť.
  3. Medzitým pripravte vrstvu z bobúľ. Do malého hrnca dajte čučoriedky, citrusovú kôru a šťavu, javorový sirup a 150 ml vody a varte 15 minút na miernom ohni, kým bobule nezmäknú.
  4. Pomocou ručného mixéra alebo kuchynského robota ich rozmixujte na pyré, potom prepasírujte cez sito a vráťte do hrnca (mali by ste mať 300 ml tekutiny).
  5. Agar rozpustite v 100 ml teplej vody, pridajte do panvice a varte 2 minúty. Nechajte 10 minút vychladnúť a potom rozotrite na cesto. Chladíme 1 hodinu, kým nie je stuhnuté.
  6. Na náplň dajte čučoriedky, sirup a citrónovú kôru do malej panvice a varte 5 minút na miernom ohni, kým nezmäknú.
  7. Rozmixujte ich ručným mixérom alebo kuchynským robotom a potom ich prepasírujte cez sito. Spolu s mliekom, vanilkou, agarom (rozpusteným v 4 lyžicách teplej vody), kukuričnou múkou a štipkou soli vráťte do hrnca a vyšľahajte dokopy.
  8. Varte na miernom ohni 2 minúty, potom ochlaďte a občas premiešajte. Nalejte na vychladnutý koláč.
  9. Chladíme 5 hodín alebo cez noc. Ak chcete, ozdobte ďalšími bobuľami, limetkovou kôrou a lupienkami ruží. V chlade vydrží dva dni.

© 2024 Vegan.sk | Nakódoval Leoš Lang