Recept na vegánsky hruškový koláč

Magazín

Tento vegánsky dezert, ktorý je ľahšou verziou karamelového pudingu. Je bohatý na datle a korenie a so šťavnatou textúrou hrušiek, určite poteší nejednu návštevu.

Suroviny

Na koláč:

  • 250 g datlí bez kôstok
  • 2 lyžice ľanových semienok
  • 300 ml nesladeného mandľového mlieka
  • 200 ml rastlinného oleja
  • 175 g hnedého cukru
  • 200 g hladkej múky
  • 1 lyžička sódy bikarbóny
  • 1 lyžička mletého perníkového korenia

Na hruškovú plnku:

  • 8 malých pevných hrušiek
  • 200 g kryštálového cukru
  • 2 tyčinky škorice
  • 1 badyán
  • 6 klinčekov
  • 1 citrón (nastrúhaná kôra)
  • 1 pomaranč (nastrúhaná kôra)
  • vegánska zmrzlina na podávanie (nepovinné)

Postup

  1. Hrušky ošúpte a z každej odrežte spodnú časť, aby ste získali rovný základ – nakrájajte ich na výšku alebo hrubé plátky. Pomocou noža odstráňte jadierka. Zvyšky hrušiek nahrubo nakrájajte, jadrovníky vyhoďte a odložte bokom.
  2. Do dostatočne veľkého hrnca, do ktorého sa zmestia všetky hrušky, vysypte cukor, škoricu, badyán, klinčeky, kôru a 600 ml vody. Priveďte do varu a potom varte, kým sa cukor nerozpustí.
  3. Pridajte hrušky, prikryte pokrievkou alebo kúskom pergamenu na pečenie a jemne pošírujte 15 minút, kým do hrušky ľahko vkĺzne nôž. Nechajte vychladnúť v tekutine.
  4. Pripravte korpus. Dajte datle a ľanové semienka do hrnca a pridajte mandľové mlieko. Priveďte do mierneho varu a potom varte 2-3 minúty, kým datle nezmäknú. Nasypte ich do kuchynského robota a rozmixujte do hladka. Pridajte olej a znova rozmixujte, potom preložte do misky a odložte trochu vychladnúť.
  5. Rúru vyhrejeme na 180 °C. Formu na pečenie s rozmermi 20 x 30 cm vymastite a vyložte pásom papiera pečenie.
  6. Do veľkej misy dajte suché prísady spolu s 1/2 lyžičkami soli. Dobre premiešajte, prstami rozdrvte prípadné hrudky cukru a niekoľkokrát misou zatraste, aby sa zvyšné hrudky dostali na povrch.
  7. Pridajte zmes datlí a oleja a dobre premiešajte.
  8. Zmes na koláč prelejte do formy a potom do nej vložte hrušky.
  9. Pečte 35 až 40 minút, kým koláč nie je upečený. Na kontrolu do stredu zapichnite špajdľu – mala by vyjsť čistá. Ak je na špajli mokrá zmes, vráťte koláč do rúry a pečte ešte 10 minút, potom ho znova skontrolujte.
  10. Medzitým priveďte tekutinu na varenie hrušiek do varu a varte, kým sa nezredukuje na lesklý sirup. Keď je puding upečený, nechajte ho 5 až 10 minút vychladnúť, potom ho celý potrite sirupom a nechajte si trochu navyše, aby ste ho mohli podávať spolu s vegánskou zmrzlinou.

© 2024 Vegan.sk | Nakódoval Leoš Lang