Recept na vegánske trifle

DezertyMagazín

Pohostite hostí týmto rastlinným zákuskom s vrstvami piškót, ovocia, pudingu a nemliečnej smotany. Je to skvelý dezert na oslavu.

Ingrediencie

Na piškótu:

  • 50 ml rastlinného oleja plus ďalší na plech
  • 1 lyžička vanilkovej pasty
  • 1 lyžica citrónovej šťavy
  • 200 ml rastlinného mlieka
  • ¼ lyžičky prášku do pečiva
  • 125 g práškového cukru
  • 200 g hladkej múky

Na ovocnú vrstvu:

  • 400 g malín alebo zmiešaného bobuľového ovocia, čerstvé alebo mrazené
  • 100 g práškového cukru
  • 1 lyžica citrónovej šťavy

Na puding:

  • 500 ml rastlinného mlieka
  • 50 g kukuričnej múky
  • 75 g práškového cukru
  • 1 lyžička vanilkovej pasty
  • štipka kurkumy

Na krém:

  • 250 ml rastlinnej smotany na šľahanie
  • 2-3 lyžičky práškového cukru plus ďalšie na posypanie
  • 1 lyžička vanilkovej pasty

Na podávanie:

  • 300 g malín
  • 10 lístkov mäty
  • 3 lyžice mandľových vločiek

Postup

  1. Na prípravu piškóty rozohrejte rúru na 180 °C, vyložte papierom 20 cm štvorcovú alebo okrúhlu tortovú formu. Zmiešajte rastlinný olej, vanilkovú pastu, citrónovú šťavu a rastlinné mlieko. Do veľkej misy nasypte prášok do pečiva, práškový cukor a múku. Urobte jamku a pomaly zašľahajte zmes rastlinného oleja do hladka, potom vložte do pripravenej formy a pečte 30-40 minút, kým nie je zlatistá a špajľa zapichnutá do stredu nevyjde čistá. Preložíme na mriežku a necháme úplne vychladnúť.
  2. Medzitým pripravte ovocie. Maliny, cukor, citrón a 50 ml vody dáme do malej panvice, privedieme do varu a varíme 4-6 minút, kým sa ovocie trochu nerozvarí na omáčku. Odstavíme a necháme vychladnúť.
  3. Na prípravu krému dajte kukuričnú múku do misky, pridajte kvapku studeného rastlinného mlieka a miešajte, kým nevzniknú hrudky. Túto zmes nalejte do hrnca spolu s ostatnými prísadami vrátane zvyšku mlieka a varte na miernom ohni 6-8 minút za častého miešania, kým nevznikne hustý puding. Povrch prikryte a odložte do chladu.
  4. Piškótu nakrájajte na štvorce alebo prúžky a vložte ju na dno misy. Pridajte ovocie. Vychladnutý puding krátko vyšľahajte a potom ho nalejte na maliny. Chladíme 1-2 hodiny, kým krém nestuhne.
  5. Všetky prísady na krém vyšľahajte spolu, kým nestuhne, a lyžicou ho naneste na vrch stuhnutého pudingu. Chladíme, kým nie je pripravený na podávanie. Ak chcete, posypte zvyšnými malinami, mätou, mandľami a posypte práškovým cukrom na ozdobu.

© 2024 Vegan.sk | Nakódoval Leoš Lang