Pohostite hostí týmto rastlinným zákuskom s vrstvami piškót, ovocia, pudingu a nemliečnej smotany. Je to skvelý dezert na oslavu.
Ingrediencie
Na piškótu:
- 50 ml rastlinného oleja plus ďalší na plech
- 1 lyžička vanilkovej pasty
- 1 lyžica citrónovej šťavy
- 200 ml rastlinného mlieka
- ¼ lyžičky prášku do pečiva
- 125 g práškového cukru
- 200 g hladkej múky
Na ovocnú vrstvu:
- 400 g malín alebo zmiešaného bobuľového ovocia, čerstvé alebo mrazené
- 100 g práškového cukru
- 1 lyžica citrónovej šťavy
Na puding:
- 500 ml rastlinného mlieka
- 50 g kukuričnej múky
- 75 g práškového cukru
- 1 lyžička vanilkovej pasty
- štipka kurkumy
Na krém:
- 250 ml rastlinnej smotany na šľahanie
- 2-3 lyžičky práškového cukru plus ďalšie na posypanie
- 1 lyžička vanilkovej pasty
Na podávanie:
- 300 g malín
- 10 lístkov mäty
- 3 lyžice mandľových vločiek
Postup
- Na prípravu piškóty rozohrejte rúru na 180 °C, vyložte papierom 20 cm štvorcovú alebo okrúhlu tortovú formu. Zmiešajte rastlinný olej, vanilkovú pastu, citrónovú šťavu a rastlinné mlieko. Do veľkej misy nasypte prášok do pečiva, práškový cukor a múku. Urobte jamku a pomaly zašľahajte zmes rastlinného oleja do hladka, potom vložte do pripravenej formy a pečte 30-40 minút, kým nie je zlatistá a špajľa zapichnutá do stredu nevyjde čistá. Preložíme na mriežku a necháme úplne vychladnúť.
- Medzitým pripravte ovocie. Maliny, cukor, citrón a 50 ml vody dáme do malej panvice, privedieme do varu a varíme 4-6 minút, kým sa ovocie trochu nerozvarí na omáčku. Odstavíme a necháme vychladnúť.
- Na prípravu krému dajte kukuričnú múku do misky, pridajte kvapku studeného rastlinného mlieka a miešajte, kým nevzniknú hrudky. Túto zmes nalejte do hrnca spolu s ostatnými prísadami vrátane zvyšku mlieka a varte na miernom ohni 6-8 minút za častého miešania, kým nevznikne hustý puding. Povrch prikryte a odložte do chladu.
- Piškótu nakrájajte na štvorce alebo prúžky a vložte ju na dno misy. Pridajte ovocie. Vychladnutý puding krátko vyšľahajte a potom ho nalejte na maliny. Chladíme 1-2 hodiny, kým krém nestuhne.
- Všetky prísady na krém vyšľahajte spolu, kým nestuhne, a lyžicou ho naneste na vrch stuhnutého pudingu. Chladíme, kým nie je pripravený na podávanie. Ak chcete, posypte zvyšnými malinami, mätou, mandľami a posypte práškovým cukrom na ozdobu.