Korenený chlebovník a mangovo-avokádová salsa dodávajú týmto vegánskym tacos veľký punc chuti. Sú jasné, svieže a zábavné na jedenie.
Ingrediencie
Mangovo-avokádová salsa:
- 2 šálky olúpaného a na kocky nakrájaného manga, asi 2 stredne veľké
- 1 stredné zrelé avokádo nakrájané na kocky
- ¾ šálky červenej cibule nakrájanej na kocky
- ½ šálky uhorky nakrájanej na kocky
- 3 lyžice čerstvej pomarančovej šťavy
- 3 lyžice čerstvej limetkovej šťavy
- ½ šálky koriandra, jemne nasekaného
- morská soľ
Jamajské korenie:
- 1 a ½ lyžičky cibuľového prášku
- 1 lyžička sladkej alebo štipľavej papriky
- 1 lyžička čerstvo mletého čierneho korenia
- 1 lyžička sušeného tymianu
- ½ lyžičky mletého nového korenia
- ½ lyžičky mletej rasce
- ¼ lyžičky kajenského korenia
- ¼ lyžičky mletej škorice
- ¼ lyžičky muškátového orieška
Chlebovník a zostavenie:
- 2 konzervy chlebovníka v slanom náleve alebo vo vode
- 2 lyžice extra panenského olivového oleja
- 6 jarných cibuliek, biela a svetlozelená časť, nakrájané na plátky
- 4 strúčiky cesnaku, pretlačené
- 1,5 cm kúsok čerstvého zázvoru, nastrúhaný
- 1 paprička habanero, serrano alebo jalapeño, mletá
- 2 lyžice kokosového cukru alebo agávového nektáru
- 2 lyžice paradajkového pretlaku
- ¼ šálky tamari
- 3 lyžice čerstvej limetkovej šťavy
- 12 kukuričných tortill, zapečených alebo zohriatych
Postup
- Pripravte mangovo-avokádovú salsu: v stredne veľkej miske zmiešajte mango, avokádo, cibuľu, uhorku, pomarančovú šťavu, limetkovú šťavu a koriander a jemne premiešajte. Podľa chuti dochuťte soľou.
- Pripravte jamajské korenie: v malej miske zmiešajte všetky koreniny.
- Pripravte chlebovník: chlebovník z konzervy scedíme, zľahka opláchneme pod vodou a vytrepeme z neho prebytočnú vodu. Prstami odstráňte hrubé jadrá a kúsky rozoberte tak, aby pripomínali rozdrobené bravčové mäso.
- Vo veľkom hrnci rozohrejte olej na strednom ohni. Pridajte cibuľku a varte ju 1 až 2 minúty, kým nezhnedne. Pridajte cesnak, zázvor a čili papričku a varte 1 minútu za častého miešania, aby sa nepripálili.
- Pridajte všetko jamajské korenie, premiešajte a za stáleho miešania varte 30 sekúnd, až kým sa nerozvonia.
- Pridajte rozdrvený chlebovník, kokosový cukor, paradajkový pretlak, tamari a limetkovú šťavu. Dobre premiešajte. Prilejte 1/2 šálky vody a znova premiešajte. Prikryte a za občasného miešania varte 20 minút.
- Chlebovník podávajte s tortillami a mangovo-avokádovou salsou.