V tomto vegánskom recepte na sushi vám ryba chýbať nebude! Namiesto toho marinovaná cvikla, uhorka a avokádo vytvárajú sviežu, zábavnú a aromatickú náplň.
Ingrediencie
Na cviklu:
- 2 cvikle
- extra panenský olivový olej na pokvapkanie
- 1 lyžica ryžového octu
- 1 lyžica tamari
- ½ lyžice sezamového oleja
- ½ lyžičky strúhaného zázvoru
- morská soľ
Na ryžu:
- 1 šálka nevarenej guľatozrnnej bielej ryže
- 2 lyžice ryžového octu
- 1 lyžica cukru
- 1 lyžička morskej soli
Na závitky:
- 4 listy nori
- 1 uhorka nakrájaná na pásiky
- 1 avokádo, zbavené kôstok a nakrájané na dlhé pásiky
- sezamové semienka na posypanie
- tamari, na servírovanie
- nakladaný zázvor, na podávanie
- vegánska majonéza a sriracha, voliteľné, na podávanie
Postup
- Pripravte cviklu: Predhrejte rúru na 200 °C. Celú cviklu položte na kus alobalu a pokvapkajte ju olivovým olejom a štipkou soli. Repu zabaľte do alobalu a pečte na plechu 45 až 60 minút, alebo kým nie je mäkká. Čas závisí od veľkosti a čerstvosti cvikle.
- Vyberte cviklu z rúry a odstráňte alobal. Keď je cvikla na dotyk chladná, olúpte z nej šupku. Nakrájajte repu pozdĺžne na ¼ cm pásiky.
- Na dne malého pekáča alebo plytkej misky zmiešajte ryžový ocot, tamari, sezamový olej a zázvor. Pridajte cviklu, premiešajte a nechajte ju marinovať. Po 15 minútach ju opäť premiešajte, aby bola rovnomerne pokrytá.
- Pripravte ryžu: Uvarte ryžu podľa receptu na sushi ryžu. Uvarenú ryžu zmiešajte s octom, cukrom a soľou.
- Zostavte závitky: V blízkosti pracovnej plochy umiestnite malú misku s vodou a kuchynskú utierku, pretože sa vám budú lepiť ruky. Položte jeden list nori lesklou stranou nadol na bambusovú podložku a na spodné dve tretiny listu pritlačte hrsť ryže.
- Na spodnú časť ryže položte rad cvikle, uhorky a avokáda. Nepreplňujte, inak sa vám bude ťažšie rolovať. Pomocou bambusovej podložky zastrčte a zrolujte nori. Po zrolovaní bambusovú podložku jemne pritlačte a vytvarujte rolku. Rolku položte na stranu rezom nadol. Opakujte so zvyšnými rolkami.
- Na krájanie sushi použite ostrý nôž. Medzi jednotlivými rezmi utrite nôž vlhkou utierkou.
Posypte sezamovými semienkami. Podávajte s tamari, nakladaným zázvorom a vegánskou majonézou zmiešanou s trochou srirachy, ak chcete.