Recept na vegánske ragu

Magazín

Pripravte si toto zdravé vegánske ragú. Môžete ho podávať samostatne alebo ako základ na prípravu rôznych jedál, napríklad hrejivé lasagne, lahodnú musaku alebo výdatnú bolonskú omáčku.

Suroviny

  • 30 g sušených hríbov
  • 3 lyžice olivového oleja
  • 1 cibuľa (nakrájaná nadrobno)
  • 2 mrkvy (nakrájané nadrobno)
  • 2 menšie kúsly zeleru (nadrobno nakrájané)
  • 4 strúčiky cesnaku (nakrájané na plátky)
  • niekoľko vetvičiek tymianu
  • 1 lyžička paradajkového pretlaku
  • 100 ml vegánskeho červeného vína (nepovinné)
  • 250 g sušenej zelenej šošovice
  • 2 plechovky paradajok
  • 250 g gaštanových húb (nakrájaných na plátky)
  • 250 g šampiňónov portobello (nakrájaných na plátky)
  • 1 lyžička sójovej omáčky
  • 1 lyžička kvasnicového extraktu

Postup

  1. Sušené hríby zalejte 800 ml vriacej vody a odložte na 10 minút.
  2. Medzitým nalejte 1 a ½ lyžice oleja do veľkej panvice a jemne smažte nakrájanú cibuľu, mrkvu, zeler a štipku soli za stáleho miešania 10 minút, kým nezmäknú.
  3. Vyberte hríby a nahrubo ich nakrájajte. Pridajte ich spolu s tekutinou.
  4. Pridajte cesnak a tymian. Varte 1 minútu, potom vmiešajte pretlak a varte 1 minútu. Prilejte víno. Varte, kým sa nezredukuje, potom pridajte šošovicu, hubový vývar a paradajky. Priveďte do varu, potom znížte teplotu a varte na miernom ohni s prikrytou pokrievkou.
  5. Medzitým rozohrejte veľkú panvicu. Pridajte 1,5 lyžice oleja a potom do nej vyklopte všetky huby. Smažte, kým sa voda neodparí a huby nie sú zlatisté. Prilejte sójovú omáčku a premiešajte. Hubovú zmes pridajte do panvice so šošovicou.
  6. Vmiešajte kvasnicový extrakt. Za občasného miešania varte na miernom ohni 30 až 45 minút, kým sa šošovica neuvarí.
  7. Odstráňte tymian a okoreňte.

© 2024 Vegan.sk | Nakódoval Leoš Lang