Vymeňte maslo za kokosový olej, vajcia za chia a použite vodu z cíceru do kráľovskej polevy, aby ste si pripravili tieto jednoduché, úplne vegánske vianočné perníčky.
Suroviny medovníky
- 1 lyžica chia semienok
- 3 lyžice vody
- 400 g hladkej múky
- 200 g kokosového oleja
- 2 lyžice mletého zázvoru
- 1 lyžička mletej škorice
- 200 g tmavého cukru muscovado
- 50 g javorového sirupu
Na polevu
- 100 ml aquafaby (voda z plechovky cíceru)
- 500 g práškového cukru
- ½ lyžičky citrónovej šťavy
Postup
- Chia semienka dajte do malej misky a rozmiešajte s 3 lyžicami vody. Nechajte namočené 5 – 10 minút, kým sa nezačnú lepiť.
- Medzitým nasypte múku do veľkej misy, vmiešajte korenie a nalejte do nej kokosový olej, kým sa takmer nestratí v múke.
- V inej miske zmiešajte cukor, javorový sirup, zmes chia a 2 lyžice vody do hladka a potom prilejte k múke. Miešajte, kým sa suroviny dobre nespoja a potom vypracujte vláčne cesto.
- Cesto zabaľte do potravinovej fólie, kým nebude pripravené na použitie.
- Rúru predhrejte na 180 °C.
- Cesto rozvaľkajte na ľahko pomúčenej ploche a vykrajujte perníčky.
- Ukladajte na plech vyložený papierom na pečenie a pečte 10 až 12 minút, kým okraje nezačnú tmavnúť.
- Nechajte ich pár minút vychladnúť na plechu a potom ich preložte na mriežku, aby vychladli.
- Kým perníky chladnú, vyšľahajte aquafabu v miske elektrickým šľahačom, kým sa poriadne nespení.
- Pridajte 3/4 práškového cukru a šľahajte, kým nie je sneh hladký a hustý. Potom zašľahajte zvyšok práškového cukru a citrónovú šťavu.
- Znovu šľahajte, kým zmes nevytvorí tuhé špičky. Preložte do vrecúška na zdobenie, kým nebude pripravené na použitie. Trochu odstrihnite koniec vrecka a použite ho na vytvorenie vzorov na perníkoch.