Tieto vegánske mäsové guľky majú intenzívnu chuť, sú vyrobené z pečených húb, zmesi ostrých korenín a balzamikového octu, ktorý dodáva pikantnosť. Majú tiež dokonalú štruktúru – zvonka sú chrumkavé a v strede pevné ale jemné. Môžete ich nasypať na cestoviny, naplniť do polievky alebo podávať na polente s kopčekom marinády.
Suroviny
- 450 g zmesi húb cremini a shiitake (zbavené stopiek)
- 1 šálka vlašských orechov
- ½ šálky nahrubo nakrájanej žltej cibule
- 2 strúčiky cesnaku (nastrúhané)
- ½ lyžičky morskej soli
- ½ lyžičky mletého čierneho korenia
- ½ lyžičky feniklových semienok (opražených)
- ½ lyžičky mletej rasce
- ½ lyžičky údenej papriky
- ¼ lyžičky mletej šalvie
- 1 a ½ šálky uvarenej čiernej fazule
- ¼ šálky celých ovsených vločiek
- 1 lyžica extra panenského olivového oleja
- 1 lyžica paradajkového pretlaku
- 1 lyžica mletého ľanového semienka
- 1 lyžica tamari
- 1 lyžica balzamikového octu
- ¾ šálky panko strúhanky
- avokádový olej na panvicu
- omáčka Marinara, na servírovanie
Postup
- Rúru predhrejte na 220 °C a plech na pečenie vyložte pergamenovým papierom.
- Hubky nakrájajte na plátky a umiestnite ich na plech. Pokvapkajte ich olivovým olejom, posypte soľou a korením a premiešajte.
- Rovnomerne ich rozložte na plech a pečte 20 minút, alebo kým sa na okrajoch mierne nezrazia.
- Do kuchynského robota vložte vlašské orechy, cibuľu, cesnak, soľ, korenie, semienka feniklu, rascu, papriku a šalviu.
- Rozmixujte na hrubú mletú hmotu, potom pridajte pečené huby, scedené a prepláchnuté čierne fazule, ovsené vločky, olivový olej, paradajkový pretlak, ľanové semienka, tamari a balzamikový ocot. Pulzujte, kým sa zmes dobre nespojí, ale stále v nej zostane niekoľko väčších kúskov fazule a húb.
- Zmes preložte do veľkej misy a vmiešajte do nej panko strúhanku.
- Na porciovanie zmesi použite 2 lyžice na sušienky. Zmes potom rukami vyvaľkajte do guľôčok.
- Rozohrejte veľkú liatinovú panvicu na stredne silnom ohni a dno potrite avokádovým olejom. Pridajte vegánske mäsové guľky a varte ich, pričom guľky otáčajte, kým nezhnednú po celom obvode, približne 5 minút.
- Panvicu presuňte do rúry a pečte 20 minút, alebo kým vegánske mäsové guľky nie sú pevné a na okrajoch ľahko chrumkavé.
- Podávajte napríklad s paradajkovou omáčkou.