Recept na domáce vegánske krehké cesto

DezertyMagazín

Tu je recept na vegánsky koláč pre každého pekára, od začiatočníka po skúseného. Použite ho na sladké alebo slané koláče. Milovníci koláčov schvaľujú.

Ingrediencie

  • 8 lyžíc rastlinného masla
  • 2 až 6 lyžíc ľadovej vody
  • 1 a 1/4 šálky (160 g) múky plus extra na vaľkanie
  • 1/2 lyžičky cukru
  • 1/4 lyžičky soli

Postup

  1. Rastlinné maslo nakrájajte na 1 cm kocky. Položte na malý tanier a vložte do mrazničky, aby zostalo čo najchladnejšie, kým dokončíte prípravu.
  2. Na pult položte veľký list fólie, aby bol pripravený na zabalenie cesta.
  3. Pripravte ľadovú vodu: Ak nemáte ľad, odmerajte 6 lyžíc vody a ochlaďte ju tak, aby bola čo najchladnejšia. Nechajte lyžicu v pohári, použijete neskôr.
  4. Vo veľkej miske zmiešajte múku, cukor a soľ.
  5. Vyberte rastlinné maslo z mrazničky a dajte ho do misy. Kusy vhoďte do múčnej zmesi, aby sa obalili, aby sa nezhlukovali.
  6. Končekmi prstov rozdrvte tuk na vločky a malé kúsky. S týmto krokom sa neponáhľajte. Máte za cieľ mať vločky alebo kúsky cesta nie väčšie ako veľkosť hrášku.
  7. Po jednej polievkovej lyžici pokvapkajte studenou vodou a jemne premiešajte rukami. Nebudete potrebovať všetku tekutinu. Postupne pridávajte tekutinu po 1 lyžici, prehadzujte a stláčajte, kým cesto nebude pripomínať hrubú, strapatú hmotu a udrží svoj tvar, keď z neho stlačíte guľôčku v pästi.
  8. Cesto len párkrát zľahka premiesime, aby vytvorilo súdržnú guľu. Potom ho preneste do stredu fólie, stlačte ho na plochý disk a pevne ho zabaľte.
  9. S cestom sa často ľahšie manipuluje, keď je aspoň 30 minút v chladničke.
  10. Zabalený kotúč cesta môžete chladiť až 3 dni alebo ho zmraziť až na 6 mesiacov. Zmrazené cesto rozmrazujte cez noc v chladničke.
  11. Cesto rozvaľkajte: Najlepšie sa to robí v chladnej kuchyni, vďaka ktorej sa cesto nerozpadne a nebude krehké a mastné. Čistú dosku alebo utierku na pečivo štedro pomúčte. Valček aj samotné cesto z oboch strán dobre poprášime múkou. Ak je cesto v chladničke dlhšie ako pár hodín, pred vyvaľkaním ho nechajte 10 minút odležať.
  12. Postupujte od stredu cesta, odvaľkajte od seba a potom smerom k sebe, pričom pri vaľkaní otáčajte kotúčom cesta kúsok po kúsku. To pomáha zabrániť tomu, aby sa prilepil. Cesto alebo dosku podľa potreby poprášte múkou, aby sa cesto nelepilo.
  13. Prebytočnú múku z cesta očistite čistou, suchou kefou na pečivo alebo rukou. Vyvaľkané cesto zdvihnite do formy tak, že ho naviniete na valček a necháte prekrývať stred misy.

© 2024 Vegan.sk | Nakódoval Leoš Lang