Recept na vegánske koláčové cesto

DezertyKoláčikyVegánske recepty

Na prípravu nášho vegánskeho lístkového cesta použite pevný blok bezmliečneho masla. Bezmliečna nátierka obsahuje olej, s ktorým sa síce ťažšie pracuje, ale výsledkom je lahodne mäkké pečivo.

Suroviny

  • 250 g hladkej múky
  • 125 g bezmliečneho masla nakrájaného na malé kocky
  • 1 a ½ lyžičky soli
  • približne 6 lyžíc studenej vody

Postup

  1. Odvážte múku a zmiešajte s 1½ lyžičkou soli vo veľkej mise.
  2. Pridajte kocky bezmliečneho masla a končekmi prstov ich votrite do múky, kým zmes nebude pripomínať hrubú strúhanku.
  3. Prilejte 2 lyžičky studenej vody a rukami stlačte prísady dohromady, aby ste vytvorili hrubé cesto.
  4. Ak je cesto stále príliš suché a drobivé, pridajte ďalšie 2 – 4 lyžice vody a znova premiešajte.
  5. Drobky vyklopte na pracovnú plochu a krátko ich premieste, aby sa spojili do cesta.
  6. Cesto vytvarujte do tvaru kotúča, pred použitím ho zabaľte a nechajte aspoň 20 minút chladiť. Tým sa cesto pri pečení nezrazí.
  7. Ak chcete cesto zamraziť, zabaľte ho a dajte do mrazničky na tri mesiace. Pred použitím rozmrazte v chladničke cez noc. Na použitie cesto prehnetieme a rozvaľkáme.

TIPY

Ak chcete pripraviť sladkú chrumkavú kôrku, po zmiešaní masla a múky pridajte 1 lyžicu práškového cukru.

Ak chcete pripraviť čokoládové pečivo, nahraďte 1 lyžicu múky kakaovým práškom a po spojení masla, múky a kakaa pridajte 1 lyžicu práškového cukru.

Bylinkové pečivo pripravíte pridaním nadrobno nasekaných byliniek po zmiešaní masla a múky.

IngrediencieRecept

© 2024 Vegan.sk | Nakódoval Leoš Lang