Na prípravu nášho vegánskeho lístkového cesta použite pevný blok bezmliečneho masla. Bezmliečna nátierka obsahuje olej, s ktorým sa síce ťažšie pracuje, ale výsledkom je lahodne mäkké pečivo.
Suroviny
- 250 g hladkej múky
- 125 g bezmliečneho masla nakrájaného na malé kocky
- 1 a ½ lyžičky soli
- približne 6 lyžíc studenej vody
Postup
- Odvážte múku a zmiešajte s 1½ lyžičkou soli vo veľkej mise.
- Pridajte kocky bezmliečneho masla a končekmi prstov ich votrite do múky, kým zmes nebude pripomínať hrubú strúhanku.
- Prilejte 2 lyžičky studenej vody a rukami stlačte prísady dohromady, aby ste vytvorili hrubé cesto.
- Ak je cesto stále príliš suché a drobivé, pridajte ďalšie 2 – 4 lyžice vody a znova premiešajte.
- Drobky vyklopte na pracovnú plochu a krátko ich premieste, aby sa spojili do cesta.
- Cesto vytvarujte do tvaru kotúča, pred použitím ho zabaľte a nechajte aspoň 20 minút chladiť. Tým sa cesto pri pečení nezrazí.
- Ak chcete cesto zamraziť, zabaľte ho a dajte do mrazničky na tri mesiace. Pred použitím rozmrazte v chladničke cez noc. Na použitie cesto prehnetieme a rozvaľkáme.
TIPY
Ak chcete pripraviť sladkú chrumkavú kôrku, po zmiešaní masla a múky pridajte 1 lyžicu práškového cukru.
Ak chcete pripraviť čokoládové pečivo, nahraďte 1 lyžicu múky kakaovým práškom a po spojení masla, múky a kakaa pridajte 1 lyžicu práškového cukru.
Bylinkové pečivo pripravíte pridaním nadrobno nasekaných byliniek po zmiešaní masla a múky.