Vychutnajte si vegánsku verziu koláčikov, v ktorej sa namiesto mliečnych výrobkov používa sójové mlieko a vegánska rastlinná nátierka. Podávajte s vegánskou šľahačkou a obľúbeným džemom.
Suroviny
- 350 g hladkej múky
- ¼ lyžičky soli
- 1 lyžička prášku do pečiva
- 3 lyžice práškového cukru
- 95 g vegánskej rastlinnej nátierky
- 150 ml sójového mlieka (plus ďalšie na polevu)
- džem na podávanie
- vegánska alternatíva smotany (napr. crème fraîche na báze ovsa, na podávanie)
Postup
- V miske zmiešajte múku, soľ, prášok do pečiva a cukor. Vmiešajte vegánsku nátierku, kým nevznikne jemná strúhanka. Môžete ju tiež postupne rozmixovať v kuchynskom robote.
- Postupne vmiešajte do múčnej zmesi mlieko, kým nevznikne hladké cesto.
- Povrch zľahka poprášte múkou a cesto opatrne rozvaľkajte na hrúbku 2 cm.
- Preneste ho na plech vyložený papierom a vložte na 30 minút do chladničky, aby stuhlo.
- Vyberte cesto z chladničky a pomocou vykrajovača alebo noža vykrajujte koláčiky.
- Položte ich vrchnou stranou nadol na ďalší plech vyložený papierom na pečenie, pričom medzi jednotlivými koláčikmi nechajte 2 cm medzeru. Tým sa dosiahne rovnomerný povrch koláčikov.
- Potrite ich prebytočným mliekom a dbajte na to, aby nekvapkalo na boky (inak by nerovnomerne narástli).
- Vložte koláčiky na 15 minút do mrazničky.
- Rúru predhrejte na 220 °C.
- Koláčiky vyberte z mrazničky a pečte15 až 20 minút dozlatista.
- Podávajte s džemom a vegánskou šľahačkou.