Recept na vegánske katsu karí

Hlavné jedláMagazín

Vychutnajte si vegánsku verziu katsu karí s chrumkavým, zlatistým tofu. Podávajte s ryžou, čerstvými bylinkami a uhorkovými a mrkvovými prúžkami.

Ingrediencie

  • 2 lyžice repkového oleja
  • 200 g varenej ryže (napríklad basmati)
  • ¼ veľkej uhorky, nakrájanej na pásiky
  • 1 mrkva, nakrájaná na pásiky
  • hrsť lístkov mäty alebo koriandra, prípadne oboje
  • kolieska limetky na podávanie

Na kari omáčku:

  • 1 lyžica repkového oleja
  • 1 cibuľa, nakrájaná nadrobno
  • 1 veľká mrkva, nakrájaná
  • 1 veľký strúčik cesnaku, rozdrvený
  • 2 cm kúsok zázvoru, olúpaný a nastrúhaný alebo nadrobno nasekaný
  • ½ lyžice kari korenia, jemné alebo stredne silné
  • ¼ lyžičky mletej kurkumy
  • 200 ml kokosového mlieka
  • 2 lyžičky javorového sirupu (alebo medu, ak nevaríte pre vegánov)

Na tofu:

  • 1 lyžica kukuričnej múky
  • 280-300 g bloku pevného tofu
  • 200 g strúhanky

Postup

  1. Najprv si pripravte karí omáčku. Na panvici zohrejte olej a opekajte cibuľu a mrkvu, kým nezmäknú a nezačnú karamelizovať, približne 8 minút. Pridajte cesnak a zázvor a smažte ešte asi minútu, potom vmiešajte kari korenie a kurkumu.
  2. Keď sa korenie zahreje, pridajte kokosové mlieko, javorový sirup a 100 ml vody. Dobre okoreňte, prikryte a varte na miernom ohni 20 minút, ak je príliš husté, pridajte viac vody.
  3. Medzitým rozrežte tofu na polovicu cez stred. Každý kúsok opatrne nakrájajte na štyri trojuholníky. V širokej miske zmiešajte kukuričnú múku s 3 lyžicami vody a trochou korenia, kým sa nezmieša. Do druhej misky dajte strúhanku.
  4. Ponorte kúsok tofu do zmesi múky a potom do strúhanky a otáčajte, kým sa dobre obalí. Ak sa strúhanka dobre neprilepí, zmes kukuričnej múky trochu zahustite a skúste to znova. Pevne pritlačte.
  5. Keď je mrkva v karí omáčke mäkká, rozmixujte ju mixérom. Ak je omáčka príliš hustá, pridajte trochu vody. Ochutnajte a podľa chuti pridajte viac soli, javorového sirupu alebo trochu limetkovej šťavy. Udržujte teplé.
  6. Na panvici rozohrejte olej a tofu opekajte 4-5 minút z každej strany, kým nie je zlatisté a horúce.
  7. Na podávanie dajte ryžu do misiek a pridajte karí omáčku, chrumkavé tofu, stužky uhorky a mrkvy, bylinky a kolieska limetky.

© 2024 Vegan.sk | Nakódoval Leoš Lang