Po príprave týchto vegánskych donutiv vám mliečna verzia nebude chýbať.
Ingrediencie
Na donuty:
- 5 lyžíc vegánskeho masla
- 1 šálka nesladeného kokosového mlieka z kartónu (nie z plechovky) alebo nesladeného mandľového mlieka
- 1 balíček aktívneho sušeného droždia (2 a 1/4 lyžičky)
- 1/3 šálky kryštálového cukru, rozdelená
- 1 malý zrelý banán
- 2 lyžičky jablčného octu
- 2 lyžičky vanilkového extraktu
- 1/2 lyžičky soli
- 4 šálky hladkej múky, rozdelené, plus viac na posypanie
- 4 až 5 šálok rastlinného oleja na vyprážanie a viac na vymastenie
Možnosť 1 – Poleva z kokosového krému
- 1 a 1/2 šálky práškového cukru
- 3 lyžice kokosového mlieka alebo mandľového mlieka
- 2 lyžičky vanilkového extraktu
- 1 a 1/2 šálky sladeného drveného kokosu
Možnosť 2 – Škoricový cukor
- 5 lyžíc vegánskeho masla
- 1 šálka kryštálového cukru
- 1 a 1/2 lyžičky mletej škorice
Postup
- Do malej misky vhodnej do mikrovlnnej rúry vložte 5 lyžíc vegánskeho masla. V mikrovlnnej rúre ho nechajte roztopiť, približne 30 sekúnd. (Prípadne ho rozpustite v malom hrnci na stredne nízkej teplote.) Nechajte mierne vychladnúť.
- V malom hrnci na miernom ohni zohrejte 1 šálku nesladeného kokosového alebo mandľového mlieka, kým nie je teplé na dotyk. Odstavte z ohňa. Posypte 1 balíčkom aktívneho sušeného droždia a 1/2 lyžičky kryštálového cukru (z 1/3 šálky) a premiešajte. Nechajte odstáť, kým sa nevytvorí pena, 6 až 7 minút.
- Medzitým vložte 1 malý zrelý banán do misy mixéra a vidličkou ho roztlačte, kým nebude takmer tekutý. Pridajte maslo, zvyšný kryštálový cukor, 2 lyžičky jablčného octu, 2 lyžičky vanilkového extraktu a 1/2 lyžičky soli. Šľahajte pomocou nástavca s lopatkami na strednej rýchlosti, kým sa dobre nerozmieša, približne 2 minúty.
- Znížte rýchlosť na nízku a pridajte zmes droždia. Pri stále nízkom stupni mixéra postupne pridávajte 3 a pol šálky múky po 1/4 šálke, pričom počkajte, kým sa múka nezapracuje alebo kým nezmiznú hrudky, a až potom pridajte ďalšiu dávku. Podľa potreby zastavte a oškrabte steny misy.
- Prepnite na nástavec na miesenie cesta. Pri nízkych otáčkach mixéra prisypte zvyšnú 1/2 šálky hladkej múky a miešajte, kým cesto nie je lepkavé, pružnejšie a mierne sa neodlepuje od stien misy, ale stále sa trochu lepí na dno, približne 2 minúty.
- Veľkú misu zľahka potrite rastlinným olejom. Cesto vyškrabte do misy a prikryte fóliou. Nechajte kysnúť na teplom mieste, kým sa nezdvojnásobí, približne 1,5 hodiny.
- Veľký nevymastený plech alebo pracovnú plochu posypte hladkou múkou. Cesto preneste na múku, zľahka ho posypte ďalšou múkou a mieste 1 minútu, pričom v prípade lepenia ho podľa potreby posypte ďalšou múkou.
- Cesto rozvaľkajte na hrúbku 1 cm. Pomocou okrúhleho vykrajovadla vykrajujte kolieska čo najbližšie k sebe, pričom pred každým vykrojením namočte vykrajovadlo do múky. Pomocou škrabky alebo stierky preneste vykrojené šišky na okraj plechu na pečenie, pričom ich rozmiestnite 2 cm od seba. Pomocou 1 cm vykrajovadla vykrojte stredy. V prípade potreby donuty rukami vytvarujte do okrúhlych tvarov.
- Zvyšky cesta zhromaždite do gule a zopakujte vaľkanie a vykrajovanie ďalších šišiek a šiškových otvorov. Šišky voľne prikryte fóliou a nechajte kysnúť, kým sa nenafúknu a mierne nevykysnú, približne 30 minút.
- Približne 10 minút predtým, ako budú šišky hotové, rozohrejte 4 až 5 šálok rastlinného oleja vo veľkej panvici na stredne vysokej teplote. Medzitým položte drôtenú mriežku na plech na pečenie a vyložte ju papierovými utierkami.
- Smažte šišky v dávkach po 4: Opatrne prenášajte šišky do horúceho oleja a smažte ich, pričom ich raz otočte, kým nezískajú sýto zlatohnedú farbu, 1 až 2 minúty z každej strany. Preneste ich na mriežku vystlanú papierovými utierkami. Do horúceho oleja pridajte stredy z donutov a smažte ich, pričom ich raz otočte, kým nezískajú zlatohnedú farbu, 30 sekúnd až 1 minútu z každej strany. Preneste na mriežku.
- Na kokosovú polevu: Do plytkej misky dajte 1 a 1/2 šálky práškového cukru, 3 lyžice nesladeného kokosového alebo mandľového mlieka a 2 lyžičky vanilkového extraktu a vyšľahajte do hladka. Do druhej plytkej misky dajte 1 a 1/2 šálky sladených kokosových vločiek a oddeľte všetky, ktoré sa zlepili.
- Na posypanie škoricovým cukrom: Vložte 5 lyžíc vegánskeho masla do plytkej misky vhodnej do mikrovlnnej rúry. V mikrovlnnej rúre ohrievajte, kým sa nerozpustí, približne 30 sekúnd. (Prípadne ho rozpustite na sporáku v malom hrnci na stredne nízkej teplote a prelejte do plytkej misky.) Do druhej plytkej misky dajte 1 šálku kryštálového cukru a 1 a 1/2 lyžičky mletej škorice a vyšľahajte ich.
- Zospodu šišiek odstráňte papierové utierky. Namočte a polejte vždy 1 šišku alebo stred zo šišky: Vrchnú časť šišky namočte do polevy a potom ju ponorte do kokosu. Vráťte na mriežku glazúrou nahor. Stred z donutu vložte do glazúry a otočte, aby sa úplne pokryl, potom ho vhoďte do kokosu a stlačte, kým sa úplne nepokryje. Vráťte na stojan.
- Na posypanie škoricovým cukrom: Vždy pokryjeme 1 šišku alebo stred: Ponorte šišku do rozpusteného masla a otočte, aby sa úplne pokryla. Hoďte ju do škoricového cukru a otočte ho, aby sa úplne obalila. Vráťte na stojan.
- Nechajte šišky a stredy odstáť približne 30 minút. Donuty je najlepšie jesť v deň ich prípravy.