Recept na vegánske burrito

Hlavné jedláMagazín

V tomto lahodnom vegánskom recepte na burrito vám nebude chýbať mäso ani mliečne výrobky. Je naplnené korenistou čiernou fazuľou, pikantnou koriandrovo-limetkovou ryžou, syrovou (bez syra) omáčkou queso, salsou a guacamole a uzavreté rýchlym opečením na panvici.

Zmes čerstvých byliniek, korenia, pikantnej zeleniny, citrusov a omáčky queso vytvára neuveriteľne chutné a sýte burrito bez živočíšnych produktov. Toto je výdatné, zdravé jedlo, ktoré si budete pripravovať opakovane.

Ingrediencie

Na koriandrovo-limetkovú ryžu:

  • 2 šálky vody
  • 1 lyžica repkového oleja
  • 1/2 lyžičky soli
  • 1 šálka dlhozrnnej bielej ryže
  • 1/3 zväzku čerstvého koriandra
  • 2 stredne veľké limetky

Na náplň do burrita:

  • 1/2 stredne veľkej cibule
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1 plechovka čiernej fazule
  • 1 lyžica čili prášku
  • 1/2 lyžičky mletej rasce
  • 1/2 lyžičky mexického korenia

Na queso:

  • 1 plechovka plnotučného kokosového mlieka
  • 3 až 4 lyžice pochúťkového droždia (3 lyžice pre jemné queso, 4 lyžice pre „ostrejšie“ queso)
  • 2 lyžice prášku z maranty
  • 1/2 lyžičky cibuľového prášku
  • 1/2 lyžičky cesnakového prášku
  • štipka mletej kurkumy

Zostavenie a podávanie:

  • 6 veľkých tortill veľkosti burrito
  • salsa, guacamole a štipľavá omáčka na podávanie (nepovinné)

Postup

Na prípravu ryže:

  1. Vložte 2 šálky vody, 1 polievkovú lyžicu repkového oleja a 1/2 lyžičky soli do stredne veľkého hrnca a priveďte do varu na silnom ohni. Medzitým vložte 1 šálku dlhozrnnej bielej ryže do sitka a prechádzajte pod studenou vodou, kým voda nepotečie.
  2. Ryžu pridajte do vriacej vody, raz premiešajte a opäť priveďte do varu. Prikryte, znížte teplotu na minimum a varte, kým ryža nezmäkne, 15 až 17 minút. Medzitým nakrájajte listy a jemné stonky z 1/3 zväzku čerstvého koriandra, kým nezískate 1/4 šálky. Rozpoľte 2 stredne veľké limetky. (Toto je tiež vhodný čas na prípravu ingrediencií na náplň.)
  3. Keď je ryža hotová, ak v nej zostala tekutina, opäť ju prikryte a varte ešte niekoľko minút. Vypnite oheň. Ryžu nechajte 2 minúty stáť zakrytú. Odkryte ju a popučte vidličkou. Na ryžu vytlačte polovice limetiek, pridajte koriander a premiešajte. Preložte do misky.

Na prípravu náplne do burrita:

  1. Nakrájajte 1/2 stredne veľkej cibule na kocky a 3 strúčiky cesnaku na mletie. Scedíme a opláchneme 1 plechovku čiernej fazule. Pretrepte, kým sa neodstráni väčšina vody.
  2. Na strednej panvici na miernom ohni rozohrejte 2 lyžice olivového oleja, kým sa nezačne trblietať. Pridajte cibuľu a smažte ju, kým nezmäkne, približne 5 minút. Pridajte cesnak a varte 1 minútu.
  3. Pridajte čiernu fazuľu, 1 lyžicu chilli, 1/2 lyžičky mletej rasce a 1/2 lyžičky mexického korenia. Znížte teplotu na stredne nízku a varte 5 minút. Odstráňte panvicu z ohňa.

Na prípravu queso:

  1. Vložte 1 plechovku plnotučného kokosového mlieka, 3 až 4 lyžice droždia, 2 lyžice múky z maranty, 1/2 lyžičky cibuľového prášku, 1/2 lyžičky cesnakového prášku a štipku mletej kurkumy do strednej panvice na strednom ohni a šľahajte do hladka.
  2. Za stáleho šľahania varte, kým nezhustne, 1 až 2 minúty. Odstavte panvicu z ohňa.

Zostavte burritos:

  1. Rozpáľte veľkú panvicu na stredne silnom ohni. Medzitým zostavte burritos. Do stredu každej tortilly dajte lyžičkou 1/2 šálky ryže, 1/4 šálky zmesi čiernych fazúľ, 1 lyžicu queso a lyžicu guacamole a salsy, ak ju používate. Ľavú a pravú stranu tortilly preložte cez náplň a potom ju pevne zrolujte od spodnej strany nahor.
  2. Panvicu na vyprážanie potrite olejom. Pridajte burritos švom nadol (toľko, koľko sa ich zmestí do jednej vrstvy). Smažte 1 až 2 minúty, kým sa nezapečie. Obráťte a varte, kým nie je druhá strana opečená, približne o 1 minútu dlhšie. Burritos podávajte s ďalším quesom a štipľavou omáčkou, ak ju používate.

© 2024 Vegan.sk | Nakódoval Leoš Lang