Bolognese je talianska omáčka, ktorá sa zvyčajne pripravuje s mäsom a svoj názov dostala podľa talianskeho mesta Bologna. Omáčka sa často podáva na cestovinách alebo ako súčasť lasagní a vyrába sa varením mäsa so soffritom (cibuľou, zelerom, mrkvou a paradajkami), čím vznikne hustá omáčka.
Vegánske bolonské špagety sú lahodnou rastlinnou obmenou klasického talianskeho jedla. Táto výdatná a chutná omáčka na cestoviny, vyrobená bez živočíšnych produktov, je neuveriteľne sýta a príťažlivá pre vegánov aj nevegánov.
Obsah článku
Bolognese recept – z akých surovín sa pripravujú vegan bolonské špagety?
Kľúčovou zložkou Bolognesse receptu vo vegánskej verzii sú zvyčajne šošovica alebo huby. Šošovica dodáva omáčke mäsitú štruktúru a bohatú chuť, zatiaľ čo huby sú zemitým prvkom. Obe možnosti sú plné bielkovín, dôležitých živín a vlákniny, takže ide o plnohodnotné a výživné jedlo.
Na vytvorenie štruktúry a chuti tradičnej bolonskej omáčky sa paradajky nakrájané na kocky a paradajkový pretlak varia spolu s cibuľou, cesnakom a talianskymi bylinkami, ako je oregano, bazalka a tymián. Paradajkový základ dodáva omáčke kyslosť a sviežosť, bylinky zas aromatickú esenciu.
Okrem šošovice alebo húb je obľúbenou zložkou bolonských špagiet mrkva a zeler pre nádych sladkosti. Tieto prísady spolu s trochou zeleninového vývaru pomáhajú vytvoriť hustú a šťavnatú omáčku.
Aby sa všetko spojilo, možno pridať kvapku balzamikového octu alebo červeného vína. Kyslosť týchto ingrediencií dokonale vyváži bohatosť šošovice a húb.
Bolonské špagety recept
Táto výdatná vegánska bolonská omáčka v spojení so špagetami predstavuje rýchlu, zdravú a sýtu večeru. V tejto bolonskej omáčke sa používa ako základ „soffritto“ – cibuľa, cesnak, zeler a mrkva.
V poslednom kroku sa možno rozhodnúť, či sa použije aj vegánske mleté mäso alebo šošovica.
Suroviny na bolonské špagety
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 cibuľa (nakrájaná)
- 1 mrkva (nakrájaná na drobné kocky)
- 1 zeler (nakrájaný na drobné kocky)
- 1 strúčik cesnaku (jemne mletý)
- 300 g vegánskeho mletého mäsa (možno nahradiť 1 plechovkou zelenej alebo hnedej šošovice)
- 1 lyžica paradajkového pretlaku
- 2 lyžičky tmavej sójovej omáčky
- 1 plechovka nakrájaných paradajok
- 1 lyžička vegánskej worcestrovej omáčky
- 1 bobkový list
- 2 lyžičky morskej soli
- ½ lyžičky mletého čierneho korenia
- 1 lyžička cukru
- zeleninový vývar (na podliatie)
- 220 g cestovín (ideálne špagety)
Postup na bolonské špagety recept
- Postavíme veľký hrniec na stredný oheň a pridáme olivový olej.
- Keď je horúci, pridáme cibuľu a smažíme ju dve minúty alebo kým nezmäkne. Pridáme mrkvu a zeler a smažíme ďalšie dve minúty.
- Pridáme cesnak a smažíme ďalšie dve minúty, potom pridáme vegánske mleté mäso a smažíme 5 minút.
- Vmiešame paradajkový pretlak, sójovú omáčku, vegánsku worcestrovú omáčku a plechovku nakrájaných paradajok.
- Prázdnu plechovku nakrájaných paradajok opláchneme horúcou prevarenou vodou a vmiešame do omáčky prípadne pridáme zeleninový vývar.
- Omáčku privedieme do varu a potom vmiešame bobkový list, soľ, korenie a cukor.
- Prikryjeme pokrievkou a za občasného miešania necháme variť 30 minút.
- Kým sa omáčka varí, pripravíme cestoviny podľa návodu na obale, alebo kým nie sú al dente.
- Cestoviny scedíme a približne 200 ml vody z nich si necháme bokom. Omáčku skontrolujeme, mala by byť zredukovaná a veľmi hustá.
- Do omáčky pridáme trošku vody z cestovín a premiešame, aby sa omáčka uvoľnila.
- Uvarené cestoviny vrátime do hrnca a zalejeme ich trochou omáčky. Rozdelíme cestoviny na 4 taniere a polejeme ich zvyšnou omáčkou.
- Podávame s extra čiernym korením, posypané čerstvou petržlenovou vňaťou alebo obľúbeným vegánskym parmezánom.
K bolonským špagetám možno pridať aj vegánske (ne)mäsové guľky.
Špagety Bolognese – recept
Táto vegánska bolonská omáčka je jednoduchá na prípravu. Podobne ako tradičná bolonská omáčka, aj tento recept na špagety Bolognese začína základom inšpirovaným soffritom z mrkvy, cibule a cesnaku. Tie sa pre dosiahnutie jemnej štruktúry rozmixujú a doplnia sýtymi hubami a červenou šošovicou bohatou na bielkoviny.
Suroviny na špagety Bolognese recept
- 1 stredne veľká cibuľa (nahrubo nakrájaná)
- 1 stredne veľká mrkva (nahrubo nakrájaná)
- 2 veľké strúčiky cesnaku (mleté)
- 4 lyžice olivového oleja
- 220 g celých hríbov (baby bella alebo cremini)
- 2 lyžice paradajkového pretlaku
- 1 a ½ lyžičky morskej soli
- 1 plechovka drvených paradajok
- 1 a ½ šálky vody
- 1/2 šálky neuvarenej červenej šošovice
- 1/2 šálky nasekanej čerstvej bazalky (nepovinné, no odporúčané)
- 340 g cestovín (rigatoni, špagety alebo penne)
Postup na špagety Bolognese
- Cibuľu, mrkvu a cesnak ošúpeme, nahrubo nakrájame a vložíme do kuchynského robota. Pulzujeme, kým nie sú jemne nasekané.
- Vo veľkom hrnci rozohrejeme olivový olej. Po zohriatí pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu, mrkvu a cesnak a za občasného miešania ich smažíme, kým nie sú priesvitné a mäkké.
- Medzitým pridáme huby do kuchynského robota a rozmixujeme ich na jemno. Nakrájané huby pridáme na panvicu a varíme 3 až 4 minúty, kým nezačnú hnednúť.
- Potom pridáme paradajkový pretlak, morskú soľ (začneme menším množstvom) a za stáleho miešania varíme asi 1 minútu.
- Vmiešame drvené paradajky, vodu a šošovicu. Omáčku privedieme do varu a hrniec prikryjeme.
- Znížime teplotu na minimum a za občasného miešania vaíme asi 30 minút, kým omáčka nezhustne a šošovica nezmäkne a nezačne sa rozpadávať.
- Potom vmiešame nasekanú bazalku a odstavíme z ohňa.
- Omáčku ochutnáme a podľa potreby upravíme, pridáme viac paradajkového pretlaku pre hustotu alebo soľ podľa chuti.
- Keď je omáčka takmer hotová, privedieme do varu veľký hrniec s vodou. Po zovretí pridáme cestoviny a uvaríme ich podľa návodu na obale, pričom občas premiešame, aby sa neprilepili.
- Keď sú cestoviny al dente, scedíme ich a rozdelíme do misiek. Na vrch dáme požadované množstvo omáčky a ozdobíme vegánskym parmezánom a čerstvou bazalkou.
Ak sa cestoviny pripravujú doma, použitím domácich celozrnných cestovín možno dotiahnuť recept k chuťovej dokonalosti.
Recept na boloňské špagety
Tento vegánsky recept na špagety Bolognese s hubami a baklažánom je vegánskou obmenou obľúbeného jedla z cestovín.
Suroviny na boloňské špagety
- 1 lyžica olivového oleja
- 1 cibuľa (nakrájaná nadrobno)
- 2 zelerové tyčinky (jemne nakrájané)
- 1 veľká mrkva (nakrájaná na kocky)
- 160 ml červeného vína vhodného pre vegánov
- 2 strúčiky cesnaku (jemne nasekané)
- 1 lyžica paradajkového pretlaku
- 1 lyžica balzamikového octu
- 2 lyžičky sušeného oregana
- 100 g šampiňónov (nakrájaných na kocky)
- 1 baklažán (nakrájaný na kocky)
- 75 g šošovice
- 2 x 400g plechovky nakrájaných paradajok
- 1 kocka zeleninového bujónu
- 300 g špagiet na podávanie
- 1 lyžica sójovej omáčky
- 3 lyžice mandľového mlieka
- čerstvá bazalka (nepovinné)
Postup na boloňské špagety
- Vo veľkom hrnci na strednom ohni rozohrejeme olej. Pridáme cibuľu, zeler a mrkvu a za pravidelného miešania varíme 10 minút, kým nezmäknú.
- Prilejeme víno a necháme ho 2-3 minúty redukovať, potom vmiešame cesnak, paradajkový pretlak, ocot a oregano.
- Varíme 1 minútu potom pridáme huby, baklažán, šošovicu, nakrájané paradajky, kocku bujónu a 200 ml vody.
- Privedieme do varu a potom znížime teplotu. Panvicu voľne prikryjeme a varíme 40 až 50 minút, kým omáčka nezhustne na požadovanú konzistenciu. Často miešame a pridáme trochu viac vody, ak sa omáčka začne pripaľovať na dno panvice.
- Medzitým privedieme do varu veľký hrniec s osolenou vodou a uvaríme cestoviny podľa návodu na obale. Pri podávaní vmiešame do omáčky sójovú omáčku a mandľové mlieko a lyžicou pridáme scedené cestoviny.
- Možno ozdobiť niekoľkými lístkami čerstvej bazalky.
Vďaka červenému vínu, hubám a balzamikovému octu je na nerozpoznanie, že v v tejto bohatej omáčke chýba mäso.
Rajčinová omáčka na špagety – recept
Vyrobiť si vegánsku rajčinovú omáčku na špagety len s niekoľkými základnými surovinami, navyše behom 30 minút bude aj pre začiatočníkov v kuchyni hračka. Tento jednoduchý bolognese recept je živý a plný chutí a skvelo sa hodí na špagety aj na akékoľvek cestoviny či pizzu.
Suroviny na rajčinovú omáčku
- ½ žltej cibule (nakrájaná nadrobno)
- ½ mrkvy (nakrájaná nadrobno)
- ½ stonku zeleru (nakrájaný nadrobno)
- 2 strúčiky cesnaku (mletého)
- 1 plechovka drvených paradajok (alebo passata)
- 1 lyžička sušeného oregana
- soľ a korenie podľa chuti
- 2 lyžice nasekanej bazalky
- 1 lyžička javorového sirupu (voliteľné)
Postup na rajčinovú omáčku
- Na liatinovej panvici alebo panvici s nepriľnavým povrchom rozohrejeme lyžicu olivového oleja.
- Pridáme cibuľu, mrkvu a zeler. Smažíme asi 2 až 3 minúty, kým nebude priesvitná.
- Potom pridáme cesnak a minútu ho smažíme, kým sa nerozvonia.
- Pridáme drvené paradajky spolu s oreganom a štedrou štipkou soli a korenia.
- Znížime teplotu a necháme variť odkryté 15 až 20 minút.
- Odstavíme z ohňa a vmiešame nasekanú bazalku spolu s javorovým sirupom.
- Všetko dobre premiešame a vegánska paradajková omáčka je pripravená na použitie.
Spaghetti Bolognese recept
Špagety Bolognese sú najobľúbenejším klasickým cestovinovým jedlom a aj vo vegánskej verzii je tento recept jednoduchý, rýchly a rovnako chutný. Spaghetti Bolognese podľa tohto receptu sú zaručene jedny z najlepších, aké možno ochutnať.
Suroviny na Spaghetti Bolognese
- 200 g tofu
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 100 g mrkvy voliteľné
- 100 g zeleru
- 2 lyžice olivového oleja
- 200 g paradajkovej passaty
- 200 g nakrájaných paradajok
- ¾ šálky zeleninového vývaru
- 2 lyžičky talianskeho korenia
- 1 lyžička surového trstinového cukru
- soľ, korenie
- 250 g špagiet
- čerstvá bazalka (na servírovanie)
Postup na Spaghetti Bolognese
- Cibuľu, cesnak, mrkvu a zeler a nakrájame na tenké kocky.
- Tofu vyžmýkame (najlepšie sa to robí pomocou kuchynskej utierky) a potom ho rozdrvíme na veľmi malé kúsky.
- Na panvici s nepriľnavým povrchom rozohrejeme olivový olej a tofu opečieme, kým nebude chrumkavé a zlatohnedé. Pridáme cibuľu, mrkvu a zeler a varíme, kým cibuľa nie je priesvitná. Potom pridáme cesnak a restujeme ho asi 30 sekúnd.
- Teraz pridáme zeleninový vývar, paradajkový pretlak a paradajky a premiešame.
- Omáčku ochutíme soľou, korením, talianskymi bylinkami a cukrom podľa chuti a na miernom ohni varíme 15-20 minút, kým omáčka dobre nezhustne.
- V prípade potreby pridáme viac zeleninového vývaru.
- Medzitým uvaríme špagety v osolenej vode, kým nie sú „al dente“. Potom ich scedíme.
- Špagety podávame s omáčkou a podľa potreby ozdobíme vločkami z lahôdkového droždia a čerstvou bazalkou.
Jedným z úžasných aspektov vegánskych Sphagetti Bolognese je ich všestrannosť. Recepty možno ľahko prispôsobiť osobným preferenciám pridaním obľúbenej zeleniny alebo korenia. Dá sa tak zakaždým pripraviť hrejivý pokrm s iných chuťovým odtieňom.