Zapôsobte na hostí týmto nápaditým vegánskym predjedlom. Z rastlinného mäkkého syra, byliniek a červenej repy sa pripraví terina, ktorá je doplnená krehkými vlašskými orechmi.
Ingrediencie
- 1 lyžica jablčného octu
- 750 g surovej červenej repy
- 450 g vegánskeho mäkkého syra s pažítkou
- 1 citrón zbavený kôry
- hrsť tymianu, natrhané lístky
- hrsť oregana, lístky pozbierané a nasekané
- 1 strúčik cesnaku, nastrúhaný
- olivový olej
- 75 g kúskov vlašských orechov
- 125 g práškového cukru
- veľká štipka chilli vločiek
- toasty a šalát s balzamikom na podávanie
Postup
- Priveďte do varu veľkú panvicu s osolenou vodou a pridajte kvapku octu, potom cviklu. Varte 45 minút až 1 hodinu, alebo kým sa cvikla nedá ľahko prepichnúť nožom. Potom ju scedíme, necháme vychladnúť a ošúpeme.
- Medzitým zmiešajte mäkký syr, citrónovú kôru, tymian a oregano. Pridajte cesnak a podľa chuti okoreňte. Prikryte a nechajte vychladnúť. Červenú repu aj náplň si môžete pripraviť až deň vopred.
- Formu na 450 g bochník zľahka vymastite olejom a vyložte dvoma vrstvami papiera na pečenie, pričom si nechajte dostatok prebytočného materiálu na zakrytie vrchnej časti. Pomocou mandolíny alebo ostrého noža nakrájajte uvarenú červenú repu na tenké 1,5-2 mm plátky.
- Na dno formy poukladajte tenkú vrstvu prekrývajúcich sa plátkov červenej repy. Lyžicou naneste tenkú vrstvu náplne, potom to opakujte, kým sa všetko nespotrebuje, a na záver položte vrstvu plátkov červenej repy. Prikryte a potom zaťažte terinu. Nechajte cez noc vychladnúť.
- Na prípravu orechovej kôrky vyložte plech papierom na pečenie a odložte ho bokom. Vlašské orechy opražte na malej suchej panvici na miernom ohni, kým nezískajú orechovú vôňu. Vyklopte ich na plech a rozložte do rovnomernej vrstvy.
- Panvicu vráťte na oheň a prisypte kryštálový cukor. Varte, kým sa cukor neskaramelizuje, občas panvicu pootočte, ale nemiešajte, až kým nevznikne sýtojantárový karamel. Opatrne ho nalejte na vlašské orechy a posypte veľkou štipkou chilli vločiek a morskej soli.
- Nechajte vychladnúť. Po vychladnutí nalámeme krehké oriešky na kúsky alebo ich rozmixujeme v kuchynskom robote, aby sme získali jemnejšiu štruktúru. Orechovú kôrku môžete pripraviť týždeň vopred a uchovávať ju vo vzduchotesnej nádobe pri izbovej teplote.
- Na podávanie terinu rozbaľte a vyklopte na dosku. Odstráňte papier na pečenie, posypte orechovou posýpkou a nakrájajte na plátky. Podávajte s hriankami a šalátom s balzamikovým dresingom.