Vegáni si nemusia nechať ujsť pizzu Margherita. Náš recept kombinuje klasické chute tohto talianskeho pohodlného jedla s použitím rastlinných náhrad.
Ingrediencie
Na cesto na pizzu:
- 500 g bielej chlebovej múky plus ďalšia na posypanie
- 1 lyžička sušeného droždia
- 1 lyžička práškového cukru
- 1 a 1/2 lyžice olivového oleja plus extra
Na paradajkovú omáčku:
- 100 ml passaty
- 1 lyžica čerstvej bazalky, nasekanej
- 1 strúčik cesnaku, pretlačený
Na posypanie:
- 200 g vegánskeho syra typu mozzarella, nastrúhaného
- 2 paradajky nakrájané na tenké plátky
- čerstvé lístky bazalky alebo oregana, chilli olej a vegánsky parmezán na podávanie
Postup
- Do veľkej misy dajte múku, droždie a cukor.
- Odmerajte 150 ml studenej vody a 150 ml vriacej vody do džbánu a zmiešajte ich dohromady – to znamená, že vaša voda má dobrú teplotu pre droždie.
- Do teplej vody pridajte olej a 1 lyžičku soli a potom ju nalejte na múku.
- Dobre premiešajte lyžicou a potom začnite zmes miesiť v miske, kým sa nevytvorí mäkké a mierne lepivé cesto. Ak je príliš suché, pridajte trochu studenej vody.
- Pracovnú plochu posypte trochou múky a cesto hnette 10 minút.
- Vráťte ho späť do misy a prikryte potravinárskou fóliou potretou niekoľkými kvapkami olivového oleja.
- Nechajte kysnúť na teplom mieste 1 hodinu alebo kým sa nezdvojnásobí.
- Rúru rozohrejte na 200 °C a na hornú priečku položte plech na pečenie alebo kameň na pizzu, aby sa zohrial.
- Keď cesto vykysne, niekoľkokrát doňho udrite päsťou a potom ho na pomúčenej ploche znova premieste.
- Malo by byť pružné a oveľa menej lepkavé.
- Odložte ho bokom, kým pripravíte omáčku.
- Všetky ingrediencie na paradajkovú omáčku dajte do misky, dochuťte soľou, korením a štipkou cukru, ak chcete, a dobre premiešajte.
- Odložte bokom, kým to nebude potrebné.
- Cesto rozdeľte na 2 alebo 4 časti (podľa toho, či chcete pripraviť veľkú alebo malú pizzu), vytvarujte z nich guľky a každú z nich vyvaľkajte čo najtenšie pomocou valčeka alebo rúk.
- Uistite sa, že cesto je dobre poprášené múkou, aby sa nelepilo.
- Ďalší plech na pečenie vysypte múkou a potom naň položte základ pizze – naň rozotrite 4-5 lyžíc paradajkovej omáčky a pridajte nakrájané paradajky a nastrúhaný vegánsky syr.
- Pokvapkajte trochou olivového oleja a pečte v rúre na predhriatom plechu 10-12 minút alebo kým sa základ nenafúkne a vegánsky syr sa neroztopí a nezačne bublať a zlatnúť.
- Opakujte so zvyškom cesta a posýpkou.
- Pizzu podávajte s lístkami čerstvej bazalky alebo chilli olejom, ak máte radi, a tesne po upečení posypte vegánskym parmezánom.