Recept na vegánsku pizzu Margherita

Vegánske recepty

Vegáni si nemusia nechať ujsť pizzu Margherita. Náš recept kombinuje klasické chute tohto talianskeho pohodlného jedla s použitím rastlinných náhrad.

Ingrediencie

Na cesto na pizzu:

  • 500 g bielej chlebovej múky plus ďalšia na posypanie
  • 1 lyžička sušeného droždia
  • 1 lyžička práškového cukru
  • 1 a 1/2 lyžice olivového oleja plus extra

Na paradajkovú omáčku:

  • 100 ml passaty
  • 1 lyžica čerstvej bazalky, nasekanej
  • 1 strúčik cesnaku, pretlačený

Na posypanie:

  • 200 g vegánskeho syra typu mozzarella, nastrúhaného
  • 2 paradajky nakrájané na tenké plátky
  • čerstvé lístky bazalky alebo oregana, chilli olej a vegánsky parmezán na podávanie

Postup

  1. Do veľkej misy dajte múku, droždie a cukor.
  2. Odmerajte 150 ml studenej vody a 150 ml vriacej vody do džbánu a zmiešajte ich dohromady – to znamená, že vaša voda má dobrú teplotu pre droždie.
  3. Do teplej vody pridajte olej a 1 lyžičku soli a potom ju nalejte na múku.
  4. Dobre premiešajte lyžicou a potom začnite zmes miesiť v miske, kým sa nevytvorí mäkké a mierne lepivé cesto. Ak je príliš suché, pridajte trochu studenej vody.
  5. Pracovnú plochu posypte trochou múky a cesto hnette 10 minút.
  6. Vráťte ho späť do misy a prikryte potravinárskou fóliou potretou niekoľkými kvapkami olivového oleja.
  7. Nechajte kysnúť na teplom mieste 1 hodinu alebo kým sa nezdvojnásobí.
  8. Rúru rozohrejte na 200 °C a na hornú priečku položte plech na pečenie alebo kameň na pizzu, aby sa zohrial.
  9. Keď cesto vykysne, niekoľkokrát doňho udrite päsťou a potom ho na pomúčenej ploche znova premieste.
  10. Malo by byť pružné a oveľa menej lepkavé.
  11. Odložte ho bokom, kým pripravíte omáčku.
  12. Všetky ingrediencie na paradajkovú omáčku dajte do misky, dochuťte soľou, korením a štipkou cukru, ak chcete, a dobre premiešajte.
  13. Odložte bokom, kým to nebude potrebné.
  14. Cesto rozdeľte na 2 alebo 4 časti (podľa toho, či chcete pripraviť veľkú alebo malú pizzu), vytvarujte z nich guľky a každú z nich vyvaľkajte čo najtenšie pomocou valčeka alebo rúk.
  15. Uistite sa, že cesto je dobre poprášené múkou, aby sa nelepilo.
  16. Ďalší plech na pečenie vysypte múkou a potom naň položte základ pizze – naň rozotrite 4-5 lyžíc paradajkovej omáčky a pridajte nakrájané paradajky a nastrúhaný vegánsky syr.
  17. Pokvapkajte trochou olivového oleja a pečte v rúre na predhriatom plechu 10-12 minút alebo kým sa základ nenafúkne a vegánsky syr sa neroztopí a nezačne bublať a zlatnúť.
  18. Opakujte so zvyškom cesta a posýpkou.
  19. Pizzu podávajte s lístkami čerstvej bazalky alebo chilli olejom, ak máte radi, a tesne po upečení posypte vegánskym parmezánom.

© 2024 Vegan.sk | Nakódoval Leoš Lang