Vegánska domáca majonéza – recept

DipySnacky a predjedlá

Klasická majonéza je zmesou oleja, citrónovej šťavy alebo octu a vaječného žĺtka. Žĺtky sú emulgátorom, ktorý spája citrónovú šťavu a olej. V receptoch na vegánsku majonézu sa ako emulgátor používa najčastejšie nesladené sójové mlieko. Podobne ako vaječný žĺtok, aj sójové mlieko obsahuje lecitín, ktorý po zmiešaní s citrónovou šťavou a olejom vytvára hustú, krémovú a stabilnú majonézu.

Na prípravu si vystačíte s ponorným mixérom a vysokou nádobou so širokým otvorom. Očakávať môžete lahodnú hustú studenú omáčku s takmer identickou chuťou a štruktúrou ako bežná majonéza.

Návrhy na servírovanie vegánskej majonézy

Domácu majonézu bez vajec môžete použiť rovnako ako bežnú vaječnú majonézu.

  • Namažte si ju na plátok chleba, do sendviča alebo do wrapu.
  • Použite ju ako dip na hranolky, sladké zemiakové lupienky, vegánske domáce chipsy, k zemiakovým plackám, na zeleninové tyčinky, vyprážané baklažány, karfiol v cestíčku aj zapekaný karfiol
  • Použite vegánsku majonézu ako dressing na vegánsky vajíčkový šalát, vegánsky tuniakový šalát, vegánsky zemiakový šalát, mexický šalát, krémový cestovinový šalát, mrkvový šalát s hrozienkami a akýkoľvek iný šalát, na ktorý by ste použili bežnú majonézu.
  • Zmiešajte ju s inými prísadami a pripravte si lahodnú omáčku, napríklad pikantnú chipotle omáčku, cesnakovú omáčku aioli alebo dresing Green Goddess.
  • Výborne sa hodí aj na ochutenie nátierok.
Vegánska domáca majonéza si nájde vo vašej kuchyni všestranné využitie.

Majonéza bez vajec – recept

Ak sa chcete stravovať vegánsky, nemusíte sa vzdať takej pochúťky, akou majonéza zaručene je. Príprava majonézy podľa tohto receptu vám zaberie len 5 minút, chutí neuveriteľne a používa jednoduché suroviny.

Suroviny na majonézu bez vajec

  • 1/2 šálky sójového mlieka (125 ml)
  • 2 lyžičky octu alebo limetkovej šťavy (biely prípadne jablčný ocot)
  • 1/2 lyžičky cesnakového prášku
  • 1/2 lyžičky morskej soli
  • 1 lyžička dijonskej horčice
  • 1 šálka repkového alebo slnečnicového oleja (250 ml)

Postup na majonézu bez vajec

  1. Uistite sa, že všetky suroviny majú izbovú teplotu. Ak je mlieko studené, môžete ho asi 20 sekúnd ohrievať v mikrovlnnej rúre.
  2. Do nádoby ponorného mixéra pridajte sójové mlieko, jablčný ocot, cesnakový prášok, morskú soľ a horčicu a premiešajte.
  3. Zmes sójového mlieka zalejte olejom. Nechajte ju asi minútu odstáť.
  4. Ponorný mixér umiestnite na dno nádoby. Mixujte a držte ho pevne pritlačený na dne asi 15 sekúnd, kým zmes emulguje. Pomaly pohybujte mixérom hore a dole, aby ste riadne rozmixovali a zapracovali všetky prísady, kým nebudú husté a úplne spojené.
  5. Ochutnajte a v prípade potreby pridajte/upravte akékoľvek prísady. Umiestnite do uzavretej nádoby v chladničke. V chladničke majonéza ešte viac zhustne.

Varianty domácej vegánskej majonézy

Použite recept vyššie a pridajte nasledovné suroviny:

Pikantná domáca majonéza

  • ½ lyžice javorového sirupu: môžete nahradiť agávovým sirupom alebo iným sirupom.
  • 1 až 2 lyžice pálivej omáčky Tabasco: môžete nahradiť akoukoľvek inou pálivou omáčkou, niekoľkými papričkami chipotle v omáčke adobo pre dymovejšiu chuť.
  • ½ strúčiku cesnaku: môžete nahradiť 1 lyžičkou cesnakového prášku; dokonale doplní pálivosť majonézy. Môžete ho nahradiť 1 lyžičkou cesnakového prášku.

Aloli alebo cesnaková vegánska majonéza

  • 1 až 2 strúčiky cesnaku
  • ½ až 1 lyžica javorového sirupu alebo agávového sirupu

Ak chcete mať čo najhladšie vegánske aioli, trik spočíva v tom, že cesnak pred pridaním a rozmixovaním nakrájate na tenké plátky alebo roztlačíte.

Chipotle vegánska majonéza

S použitím hotovej domácej majonézy vytvoríte aj výbornú chipotle omáčku.

  • 2 papričky chipotle
  • ¾ šálky vegánskej kyslej smotany
  • ¼ šálky vegánskej majonézy
  • ½ strúčiku cesnaku
  • 2 lyžičky limetkovej šťavy
  • ¼ lyžičky soli
Domácu majonézu môžete oživiť bylinkami či koreninami a získate nové jedinečné príchute.

Rančová omáčka

K domácej vegánskej majonéze primiešajte pár polievkových lyžíc rastlinného jogurtu a hrsť čerstvých byliniek (napríklad kôpor, petržlenovú vňať a pažítku) a získate lahodný dresing podobný rančovému, ktorý sa výborne hodí k letnej grilovačke.

Hoci väčšina receptov na domáca majonézu bez vajec pracuje so sójovým mliekom, výbornou zložkou, ktorou ho možno nahdariť je aquafaba – tekutina, ktorá zostala v plechovke cíceru.

Vegánska majonéza z aquafaby – recept

Krémová pikantná vegánska majonéza z aquafaby, na ktorej prípravu potrebujete len 5 minút, 6 ingrediencií a 1 misku. Táto lahodná a všestranná rastlinná nátierka je ideálna na sendviče, omáčky, dresingy a iné.

Suroviny na vegánsku majonézu z aquafaby

  • 1/4 šálky aquafaby (tekutina/nálev z konzervy vareného cíceru)
  • 1/4 lyžičky mletej horčice
  • 1/4 lyžičky morskej soli
  • 1 a 1/2 lyžičky jablčného octu
  • 1-3 lyžičky sirupu z hnedej ryže (alebo stévia, trstinový cukor, javorový sirup)
  • 3/4 až 1 šálka slnečnicového oleja (avokádovy alebo repkový)

Postup na vegánsku majonézu z aquafaby

  1. Do vysokej sklenenej nádoby pridajte aquafabu, mletú horčicu, morskú soľ, jablčný ocot a sirup z hnedej ryže. Pre dosiahnutie najlepších výsledkov mixujte ponorným mixérom na vysokej úrovni.
  2. Odmerajte olej v odmerke na tekutiny, ktorá má výlevku. S ponorným mixérom na najvyšších otáčkach šľahajte a pomaly prilievajte olej. Zvyšujte počet kvapiek na veľmi malý prúd (približne na šírku špáradla) a olej pridávajte veľmi pomaly v priebehu 1-2 minút.
  3. Ponorným mixérom pohybujte hore a dole, aby ste ku koncu vniesli do zmesi trochu vzduchu. Ak sa vám zdá, že je zmes príliš riedka, pridajte viac oleja. Čím viac oleja pridáte, tým bude konzistencia krémovejšia a hustejšia. Nemali by ste však potrebovať viac, ako je odporúčané množstvo.
  4. Ochutnajte a podľa potreby upravte chuť. Pridajte viac sladidla (nezabudnite, že javorový sirup bude menej hustý a nadýchaný), ocot pre štipľavosť, soľ pre slanosť alebo mletú horčicu pre horčicovú príchuť.
  5. Spotrebujte ihneď alebo preložte do uzavretej nádoby v chladničke, kým nevychladne – asi 4 hodiny. V chladničke majonéza ešte viac zhustne. Zvyšky skladujte v chladničke až 2 týždne (niekedy aj dlhšie).

Poznámka: Táto majonéza nie je vhodná do mrazničky. Výborne sa hodí na sendviče, dresingy, omáčky a iné.

Do domácej majonézy sa najlepšie hodia chuťovo neutrálne oleje, aby neprebili chuť samotnej majonézy.

Tipy k príprave vegánskej majonézy

Používajte rafinované alebo neutrálne rastlinné oleje, najmä ak tento recept podávate nevegánom, nezabudnite použiť rafinovaný rastlinný olej, aby necítili jeho chuť. Môžete ho jemne zmiešať aj s kvalitným olivovým olejom. Nepoužívajte kokosový olej, pretože v chladničke stuhne.

Zmes slnečnicového a olivového oleja je zďaleka najlepšou kombináciou olejov, ktorú sme testovali na prípravu vegánskej majonézy z hľadiska štruktúry a chuti.

Ak môžete, použite sójové mlieko, pretože je to najlepšia voľba na prípravu domácej majonézy. Mandľové mlieko funguje rovnako a majonéza nebola tak hustá. Uistite sa, že mlieko, ktoré používate, je nesladené, inak by vám vznikla sladká majonéza.

Jablčný ocot môžete nahradiť citrónovou šťavou, ale ocot funguje najlepšie. Nebojte sa použiť aj iné druhy octu, najmä ak majú neutrálnu chuť (napríklad biele víno alebo ryžový). Balzamikový ocot nie je najlepšou voľbou.

Ak chcete hustejšiu majonézu, pridajte ďalšie 2 až 3 lyžice oleja.

Ak chcete redšiu majonézu, pridajte ešte 1 až 3 lyžice nesladeného sójového mlieka.

IngrediencieRecept

© 2024 Vegan.sk | Nakódoval Leoš Lang