Vegánska čokoládová torta – recept

DezertyMagazínTorty

Pripravte si našu jednoduchú vegánsku čokoládovú tortu na špeciálnu príležitosť s použitím náhrad mliečnych výrobkov. Ozdobená je šťavnatým „maslovým krémom“ a sezónnym ovocím.

Ingrediencie

  • 150 g nemliečnej nátierky plus ďalšie na formu
  • 300 ml rastlinného mlieka, napríklad ovsené
  • 1 lyžica jablčného octu
  • 300 g hladkej múky
  • 200 g trstinového krupicového cukru
  • 4 lyžice kakaového prášku
  • 1 lyžička sódy bikarbóny
  • ½ lyžičky vanilkového extraktu

Na maslový krém:

  • 100 g horkej čokolády bez mlieka
  • 200 g nemliečnej nátierky
  • 400 g práškového cukru
  • 5 lyžic kakaového prášku
  • 1 lyžica rastlinného mlieka, napríklad ovseného

Na zdobenie:

  • hrsť čerstvého sezónneho ovocia, ako sú čerešne, černice alebo figy

Postup

  1. Rúru predhrejte na 190 °C. Dno a boky 2 tortových foriem vymažte nezmliečnou nátierkou a dno vyložte papierom na pečenie.
  2. Do džbánu nalejte mlieko a pridajte ocot – bude sa zrážať, nebojte sa. Všetky ostatné prísady na koláč dajte do veľkej misy, zalejte ich mliečnou zmesou a dobre vyšľahajte do hladka. Zmes rozdeľte do pripravených foriem a pečte 25-30 minút alebo kým špajľa zapichnutá do stredu koláčov nevyjde čistá.
  3. Nechajte ich 10 minút vychladnúť vo forme a potom ich vyklopte na mriežky, aby úplne vychladli.
  4. Na prípravu maslového krému vložte čokoládu do žiaruvzdornej misky a roztopte ju v mikrovlnnej rúre, pričom každých 30 sekúnd premiešajte. Rozpustenú čokoládu nechajte 5 minút chladnúť. Nátierku a práškový cukor vyšľaháme, potom preosejeme kakaový prášok so štipkou soli. Prilejeme rozpustenú čokoládu a mlieko a ďalej miešame do hladka.
  5. Dva vychladnuté korpusy spojíme polovicou maslového krému a zvyšok navrstvíme na vrch a po stranách. Ozdobte čerstvým ovocím.

© 2024 Vegan.sk | Nakódoval Leoš Lang