Guľky Raffaello sú klasickým talianskym dezertom, ktorý je obľúbený v mnohých častiach sveta. Guľôčky Raffaello sa výborne hodia na akúkoľvek príležitosť. Kombinácia mandlí a kokosu v Raffaello vytvára neodolateľnú štruktúru, ktorá sa rozplýva v ústach. Mandle dodávajú chrumkavú orechovú chuť, ktorú vyvažuje sladkosť kokosu.
Hoci si Raffaello guľky môžete kúpiť, nie sú vegánske. Preto, ak chcete takúto alternatívu, je vhodnejšie pripraviť si ich doma. Postup je pritom jednoduchý ako pri pečení bezlepkovej bublaniny. Nielenže môžete kontrolovať presné množstvo ingrediencií, ale môžete si vybrať aj vlastné jedinečné kombinácie.
Prečo namiesto tradičného receptu neexperimentovať s rôznymi príchuťami, napríklad s vanilkovým extraktom, arašidovým maslom alebo citrónovou kôrou?
Jednou z najlepších vecí na kokosových guľkách je, že sa veľmi ľahko pripravujú. Ak práve nemáte dostatok času si upiecť napríklad kokosovú tortu, recept na tieto guľky vám dobre padne vhod. Všetko, čo musíte urobiť, je zmiešať mleté suroviny dohromady, vytvarovať okrúhle guľôčky a obaliť ich sušeným kokosom. Tieto guľky môžete jesť samostatne alebo skombinovať recepty a pripraviť si kokosové muffiny.
Kokosové guľky – recept
Tento recept na kokosové guľky je pomerne jednoduchý – pracujete len s niekoľkými základnými surovinami a jeho príprava vám nezaberie veľa času. Základnou zložkou je kokosové a mandľové maslo, vďaka čomu bude chuť guličiek naozaj extra kokosovo-mandľová.
Suroviny na kokosové guľky
- 80 g kokosového masla
- 30 g mandľového masla
- 15 g kokosového oleja
- 15 g javorového sirupu
- 20 g sušeného kokosu (+ na obaľovanie)
- 12 blanšírovaných mandlí
Postup na kokosové guľky
- Kokosové maslo, mandľové maslo, kokosový olej a javorový sirup pomaly rozpustite vo vodnom kúpeli alebo v hrnci na veľmi nízkej teplote.
- Vmiešame sušený kokos a necháme zmes chladiť v chladničke asi 30 až 45 minút, kým nie je pevná.
- Zo zmesi rukami vytvarujeme asi 12 malých guľôčok. Zmes by mala byť dostatočne mäkká, aby sa s ňou dalo dobre manipulovať.
- Do každej guľôčky zapracujte 1 mandľu ako jadro.
- Nakoniec guľôčky obaľte v sušenom kokose.
- Guľôčky raffaello skladujte vo vzduchotesnej nádobe v chladničke.
TIP: Domáce raffaello je nielen skvelou pochúťkou, ale vyzerá úžasne naservírované na sviatočnom stole. Raffello guľôčky môžete zabaliť do darčekovej fólie alebo pekného zaváraninového pohára, dozdobiť a darovať ako darček. Prípadne ich môžete naservírovať ako dekoráciu k sladkej plnenej tortille.
Recept na domáce raffaello
Tradičné Raffaello z obchodu je chrumkavé, vďaka oblátke, v ktorej je celá náplň ukrytá. Väčšina receptov na domáce raffaello nepracuje s oblátkou, a teda sa tradičná chrumkavosť v recepte nedosiahne.
Tento recept na domáce raffaello je síce o niečo náročnejší oproti ostatným receptom, no odmenou vám bude chrumkavé raffaelo, ktoré je takmer na nerozoznanie od toho kupovaného.
Suroviny na domáce raffaello
- vegánske ploché tortové oblátky
- 50 ml vegánskej smotany na šľahanie
- 25 g kokosového pyré
- 35 g kokosového oleja
- 200 g vegánskej bielej čokolády
- 45 blanšírovaných mandlí
- strúhaný kokos
Postup na domáce raffaello
- Predhrejte rúru na 180 °C.
- Navlhčite oblátky trochou vody pomocou rozprašovača. Okrúhlym vykrajovačom na sušienky vykrajujte z oblátok kolieska (⌀ 5 cm).
- Oblátkové kruhy preneste do silikónovej formy alebo klasickej formy na muffiny a jemne ich vtlačte do formičiek tak, aby mali tvar polgule.
- Pečte približne 20 minút, kým nebudú oblátky opäť chrumkavé. Potom nechajte úplne vychladnúť.
- Medzitým si pripravte krém. Na tento účel zohrejte vegánsku smotanu na šľahanie, kokosové pyré, kokosový olej a 100 g vegánskej bielej čokolády v hrnci na miernom ohni, kým sa všetky ingrediencie nerozpustia a nedajú sa rozmiešať na homogénnu zmes.
- Odstavte z ohňa a nechajte vychladnúť pri izbovej teplote alebo v chladničke. Krém je najprv veľmi riedky. Po vychladnutí však bude pevnejší.
- Po vychladnutí upečených oblátok a krému naplňte každú polovicu oblátky približne jednou čajovou lyžičkou krému. Do jednej polovice oblátky pridajte mandľu.
- Potom položte jednu oblátku s mandľou na druhú oblátku bez mandle a zľahka pritlačte. Naplnené vafle uložte do chladničky.
- Roztopte zvyšnú vegánsku bielu čokoládu a každú kokosovú guľôčku namáčajte do bielej čokolády, kým nie sú úplne obalené.
- Potom ich obaľte v strúhanom kokose a opäť dajte do chladničky.
- Asi 30 minút pred konzumáciou vyberte z chladničky, aby kokosový krém vo vnútri zmäkol.
- Vegánske Raffaello vydrží v chladničke 1-2 týždne.
TIP: Ak je kokos vašou obľúbenou surovinou pri príprave zdravých pochúťok, skúste aj chia-kokosový puding alebo tapioka puding, či kukskus na sladko s kokosom.
Pri slávnostných príležitostiach zase určite oceníte koláč z kokosového mlieka alebo vegánske kokosové rezy.
Raffaello guľky – recept
Táto verzia receptu na domáce raffaello je asi tou najjednoduchšou, akú nájdete. Do prípravy tak môžete zapojiť aj deti. Potrebovať budete len tri suroviny, šikovné rúčky a vykúzlite dokonalé zdravé maškrty.
Suroviny na raffaello guľky
- 320 g sladeného kondenzovaného kokosového mlieka
- 2 a 1/2 šálky sušeného kokosu
- 16 blanšírovaných mandlí
Postup na raffaello guľky
- Do veľkej misy dajte kondenzované mlieko a 2 šálky sušeného kokosu. Všetko dobre premiešajte.
- Na veľkú rovnú plochu nasypte zvyšnú polovicu sušeného kokosu.
- Z misky odoberte polievkovú lyžicu zmesi a vyvaľkajte ju do guľôčky. Do stredu guľôčky vložte jednu mandľu (hmota môže byť lepkavá, je to v poriadku).
- Túto guľôčku obaľte v sušenom kokose, ktorý ste rozsypali na rovnú plochu, až kým sa úplne nepokryje a zvonka sa už nelepí.
- Opakujte, kým nepoužijete celú zmes.
- Guľky vložte do chladničky, aby úplne stuhli.
TIP: Veľkosť kokosových guliek si viete prispôsobiť. Z polievkovej lyžice získate väčšie guľky (asi 16 kusov), no môžete formovať aj menšie, potom si pripravte väčšie množstvo mandlí.
Recept na raffaelo a bounty guľky
Príprava tejto vegánskej, paleo a bezcukrovej pochúťky vám zaberie len pár minút. Kokosové guľky podľa tohto receptu si navyše môžete pripraviť v dvoch verziách – ako klasické raffaello guľky alebo preliate čokoládou ako bounty guľky. Hodia sa ako perfektné zdravé (nielen) vianočné pohostenie alebo jedlý darček.
Suroviny na raffaelo guľky
- 200 g kokosového krému (z plechovky, vychladený)
- 125 g nesladeného strúhaného kokosu (+ na obaľovanie)
- 50 g javorového sirupu
- 1 lyžica vanilkového extraktu
- 3 – 4 kvapky mandľového a rumového extraktu
- 100 -150 g horkej vegánskej čokolády (100 g na 10 kusov bounty guliek)
Postup na raffaelo guľky
- Uistite sa, že plechovka kokosového krému bola cez noc v chladničke.
- Zmiešajte v kuchynskom robote (prípadne ručne) kokosový krém, strúhaný kokos, javorový sirup a vanilkový extrakt. Pridajte štipku soli na zvýraznenie chuti a spracujte, kým sa dobre nespoja. Pri stláčaní by mala zmes pomerne dobre držať pohromade. V prípade potreby pridajte viac kokosového krému.
- Cesto rozdeľte na 2 rovnaké časti. Do časti Raffaello pridajte mandľový extrakt a do časti Bounty rumový extrakt. Znova spracujte alebo použite ruky na spojenie.
- Pomocou vrchovatej lyžičky cesta vyvaľkajte z kokosovej zmesi úhľadné malé guľôčky a dajte ich do chladničky. Snažte sa, aby boli guľôčky s rumovou a mandľovou príchuťou oddelené.
- Čokoládu rozpustite v mikrovlnnej rúre alebo v horúcom vodnom kúpeli a guľôčky s rumovou príchuťou ňou polejte. Ak chcete, posypte ich kokosom.
- Raffaello guľôčky obaľte v strúhanom kokose.
- Bounty a Raffaello guľky skladujte v uzatvárateľnej nádobe v chladničke.
TIP: Použite kvalitnú čokoládu, na chuti to bude poznať.
Nepečené koláče sú skvelou voľbou pre začínajúcich cukrárov či počas letných horúčav. Či už sa rozhodnete pre raffaelo guľky alebo iné chutné dezerty určite s nimi zožnete úspech.