Vegan perník koláč – rýchly zákusok ku káve

DezertyKoláčikyTortyVegánske recepty

Perníkový koláč s džemom patrí k najtradičnejším nedeľným koláčom ku káve či čaju. Obľube sa teší už generácie, a to vďaka jednoduchej a rýchlej príprave, jemne korenistej chuti a ľahkosti. Stačí ho posypať práškovým cukrom, preliať čokoládovou polevou alebo ho môžete pripraviť aj ako korpus na tortu. Vďaka dobrej dostupnosti rozmanitých surovín si môžete túto pochúťku vychutnať aj vo vegánskej verzii.

Perník sa často spája s obdobím Vianoc. Chuťovo sa približuje tradičným medovníčkom, no jeho príprava sa u nás neviaže s vianočnými sviatkami. Ak hľadáte tip na rýchly koláč, skúste niektorý z nasledujúcich receptov na vegánsky perník. Vyskúšať môžete aj recepty na čokoládové muffiny, bezlepkovú bublaninu či jablkovo-mrkvový koláč.

Recept na rýchly koláč s perníkovým korením

Tento vegánsky perníkový koláč je vďaka svojej jednoduchej príprave ideálny na bežné dni. Je ochutený melasou, zázvorom a korením a veľmi lahodný. A čo je najlepšie, dá sa pripraviť bez elektrického mixéra a kuchynskej váhy. Do cesta môžete pridať obľúbený džem alebo ho ním potrieť po dopečení a preliať čokoládovou polevou.

Suroviny na rýchly koláč s perníkovým korením

  • 2 šálky celozrnnej múky (môžete nahradiť bielou pšeničnou múkou)
  • 1 lyžica prášku do pečiva
  • 1 lyžička mletého zázvoru
  • ½ lyžičky mletej škorice
  • ½ lyžičky mletého muškátového orieška
  • ¼ lyžičky soli
  • ⅛ lyžička mletého klinčeka
  • ⅛ lyžička mletého korenia
  • ⅔ šálky bezmliečneho nápoja
  • ⅓ šálky oleja
  • ⅓ šálka melasy
  • ⅓ šálka javorového sirupu
  • 1 a ½ lyžice čerstvého mletého zázvoru
  • 2 lyžice džemu
  • 2 lyžičky vanilkového extraktu

Postup na rýchly koláč s perníkovým korením

  1. Predhrejte rúru na 180 °C a vymažte štvorcovú formu na pečenie.
  2. Vo veľkej miske zmiešajte múku, prášok do pečiva, mletý zázvor, škoricu, muškátový oriešok, soľ, klinčeky a nové korenie.
  3. V strednej miske vyšľahajte bezmliečny nápoj, olej, melasu, javorový sirup, čerstvý zázvor a vanilku.
  4. Mokré prísady pridajte k suchým a šľahajte, kým sa nezmiešajú.
  5. Cesto nalejte do pripravenej nádoby na pečenie a zarovnajte ho.
  6. Koláč pečte 35 až 40 minút, alebo kým špajľa nevyjde čistá.
  7. Koláč nechajte vychladnúť. Pred podávaním posypete trochou práškového cukru.

TIP: Do cesta môžete pridať aj arašidové maslo a perník získa jemnú orieškovú príchuť.

Jednoduchá na prípravu je aj špaldová bábovka pripravená z vegánskych surovín.

Ak máte málo času, rýchlym tipom na dezert či sladké raňajky, je aj kuskus na sladko.

Rýchly perník je dobrou voľbou, ak chcete deťom dopriať niečo sladké bez výčitiek.

Recept na perník

Jemný a korenistý vegánsky perníkový koláč je dokonalým rýchlym a jednoduchým dezertom na sviatky aj bežné dni. Na ozvláštnenie môžete do cesta nasekať aj hrsť obľúbených orechov.

Suroviny na perník

  • 1,5 šálky hladkej múky
  • 2 lyžičky mletého zázvoru
  • 1 lyžička mletej škorice
  • 1/4 lyžičky mletého klinčeka
  • 1/4 lyžičky mletého muškátového orieška
  • 1 lyžička prášku do pečiva
  • 1/2 lyžičky sódy bikarbóny
  • 1/4 lyžičky soli
  • 1 šálka kešu mlieka (alebo iné vegánske)
  • 1 lyžica jablčného octu
  • 1/4 šálky oleja
  • 1/4 šálky melasy
  • 1/2 šálky bieleho kryštálového cukru
  • 1/2 lyžičky vanilkového extraktu

Postup na perník

  1. Predhrejte rúru na 180 °C. Postriekajte formu na pečenie s nepriľnavým sprejom a odložte ju bokom.
  2. Do veľkej misy pridajte múku, mletý zázvor, mletú škoricu, mleté klinčeky, mletý muškátový oriešok, prášok do pečiva, sódu bikarbónu a soľ.
  3. Tieto prísady preosejte do inej misy a odložte bokom.
  4. Do odmernej nádoby pridajte 1 šálku nemliečneho mlieka a potom do nej pridajte 1 polievkovú lyžicu jablčného octu a premiešajte. Nechajte odstáť 5 minút.
  5. Do ďalšej veľkej misy pridajte olej a melasu a miešajte, kým sa nespoja. Potom pridajte cukor, vanilkový extrakt a miešajte, kým sa dobre nespoja.
  6. Teraz začnite po častiach pridávať zmes mlieka a octu (po 5 minútach odpočinku) a múky do zmesi oleja, melasy a cukru. Pridajte polovicu mliečnej zmesi a miešajte, kým sa nespoja.
  7. Potom pridajte druhú polovicu múčnej zmesi a opäť miešajte, kým sa nespoja.
  8. Miešajte, kým nevznikne hladké cesto, ale nesmiete ho premiešať.
  9. Cesto nalejte do pripravenej formy na koláč.
  10. Pečte pri teplote 40 až 45 minút, alebo kým špajdľa zapichnutá do stredu nevyjde čistá.
  11. Po upečení perník preložte na mriežku, aby úplne vychladol. Po vychladnutí koláč nakrájajte na plátky.

TIP: Ak zapojíte do prípravy deti, cesto môžete plniť aj do muffinkových košíčkov a dozdobiť ovocím.

Vrch perníkového koláča môžete preliať čokoládou a posypať koksovými lupienkami.

Recept na sviatočný perníkový koláč

Tento vegánsky koláč s domácim perníkovým korením a vanilkovou polevou je neuveriteľne nadýchaný a jemný. Hoci používa jednoduché ingrediencie, s niekoľkými malými detailmi z neho vykúzlite sviatočný koláč. Zopár surovín vám postačí aj na kokosové guľky, ktoré tiež výborne doplnia slávnostný stôl.

Suroviny na sviatočný perníkový koláč

  • 2 hrnčeky hladkej múky
  • 1 lyžička sódy bikarbóny
  • 1/4 lyžičky jemnej morskej soli
  • 6 lyžíc aquafaby (tekutina z cíceru)
  • 1/2 šálky ovseného mlieka (alebo iného nesladeného rastlinného mlieka)
  • 7 lyžíc slnečnicového oleja
  • 2/3 šálky hnedého cukru
  • 1 lyžička čistého vanilkového extraktu
  • 1/3 šálky + 1 lyžica melasy (nie čiernej)
  • 1/3 šálky silnej uvarenej horúcej kávy
  • 1 a 1/2 lyžičky mletého zázvoru
  • 1 lyžička mletej škorice
  • 1/2 lyžičky čerstvo nastrúhaného muškátového orieška
  • 1/4 lyžičky nového korenia
  • 1/4 lyžičky mletého klinčeka

Na vanilkovú polevu

  • 1/2 šálky práškového cukru
  • 4 polievkové lyžice vegánskeho masla
  • 1/2 šálky kokosového krému
  • 1/2 čajovej lyžičky čistého vanilkového extraktu
  • štipka morskej soli
  • semienka granátového jablka (na ozdobu)

Postup na sviatočný perníkový koláč

  1. Predhrejte rúru na 180 °C. Do spodnej tretiny alebo stredu rúry umiestnite mriežku. Formu na koláč s rozmermi 23 × 13 cm vyložte papierom na pečenie, pričom prebytočný papier nechajte visieť cez dlhé strany, aby sa vytvoril záves.
  2. Vo veľkej mise zmiešajte múku, sódu bikarbónu, soľ, zázvor, škoricu, muškátový oriešok, nové korenie a klinčeky. Dobre premiešajte, aby sa sóda bikarbóna rovnomerne premiešala.
  3. Do malej misky nalejte aquafabu. Pomocou ručného elektrického mixéra alebo stojanového mixéra šľahajte aquafabu, kým sa rovnomerne nespení.
  4. Do stredu suchých prísad urobte jamku. Pridajte vyšľahanú aquafabu, ovsené mlieko, slnečnicový olej, hnedý cukor a vanilku.
  5. Misku od aquafaby vytrite a do nej nalejte melasu a horúcu kávu a šľahajte, kým sa dobre nespoja. Vlejte do jamky s tekutými prísadami.
  6. Pomocou elektrického mixéra na pomalých otáčkach zmiešajte suché a mokré prísady len dovtedy, kým sa nespoja, pričom gumovou stierkou zoškrabte steny misy. Prestaňte miešať hneď, ako sa cesto spojí – nemiešajte príliš.
  7. Koláčové cesto nalejte do vyloženej formy a gumovou stierkou vyhlaďte povrch. Pečte vo vyhriatej rúre 50 – 55 minút, kým koláč nie je relatívne pevný a špajdľou zapichnutou do horných strán koláča nevyjde niekoľko vlhkých omrviniek.
  8. Potom ho preložte na mriežku a nechajte 10 – 15 minút vychladnúť. Chlieb vyberte z formy a pred krájaním ho nechajte aspoň 20 minút chladnúť na mriežke.
  9. Keď je pripravený na podávanie, pokvapkajte ho vanilkovou omáčkou a posypte semienkami granátového jablka, ak ich používate.
  10. Kým koláč chladne pripravte si vanilkovú polevu. Do stredne veľkého hrnca na miernom ohni dajte práškový cukor, vegánske maslo a kokosový krém. Varte za občasného miešania, kým sa maslo nerozpustí. Priveďte do varu a za častého miešania udržiavajte 3 minúty.
  11. Odstavte z ohňa a vmiešajte vanilku a soľ.
  12. Nechajte niekoľko minút vychladnúť a potom po lyžiciach nalejte na koláč.

TIP: Ak máte radi chuť škorice, vyskúšajte aj vegan škoricové osie hniezda.

Vďaka svojej korenistej chuti sa perníkový koláč výborne hodí na vianočný stôl.

Poznámky k receptu

Tento perníkový koláč je jednoduchý na prípravu. Nie sú potrebné žiadne odborné zručnosti ani náročné vybavenie.

Väčšina vegánskych koláčov, najmä bochníkových, môže byť pomerne hustá a ťažká alebo suchá. Tento perníkový koláč je opakom. Je taký ľahký, jemný a nadýchaný, že sa takmer rozplýva v ústach.

Je v ňom veľkorysé množstvo domáceho perníkového korenia, ktoré vás v chladných ročných obdobiach zahreje.

Tento perníkový koláč by ste mohli podávať nahý (bez polevy) a bol by vynikajúci. Ale ak chcete naozaj slávnostnú pochúťku, vanilková krémová poleva ho vyzdvihne na vyššiu úroveň.

Ak máte radi hrejivé sviatočné dobroty, podávajte so šálkou kávy, horúcej čokolády alebo si k perníku pripravte obľúbený nápoj Latinskej Ameriky – čaj yerba mate.

Pri príprave perníkového korpusu na tortu môžete experimentovať s plnkami aj oblohou.

Perníkový korpus na tortu – recept

Perníkový koláč sa svojou jemnosťou a lahodnou chuťou výborne hodí aj ako korpus na tortu. Pomerne jednoduchým postupom pripravíte zákusok na rôzne slávnostné príležitosti. Navyše s jemným pomarančovým krémom, ktorý sa výborne dopĺňa s chuťou perníka, získa torta úžasnú sviežosť.

Suroviny na perníkový korpus na tortu

Na korpus na tortu

  • 2 šálky univerzálnej múky
  • 1 šálka hnedého cukru
  • 1 lyžička sódy bikarbóny
  • ½ lyžičky soli
  • 1 lyžička škorice
  • ½ lyžičky muškátového orieška
  • 1 a ½ lyžičky mletého zázvoru
  • ½ lyžičky nového korenia
  • 1 ľanové vajce (1 lyžica mletého ľanového semienka + 3 lyžice horúcej vody)
  • ¾ šálky sójového mlieka (alebo iného nemliečneho mlieka)
  • ¼ šálky melasy
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • ⅓ šálka repkového oleja
  • 1 lyžica jablčného octu

Na pomarančový krém

  • ½ šálky vegánskeho masla (112 g)
  • 2 šálky práškového cukru
  • 5 lyžic čerstvej pomarančovej šťavy

Postup na perníkový korpus na tortu

  1. Predhrejte rúru na 180 °C a dve okrúhle tortové formy vystriekajte nepriľnavým sprejom a dno vyložte papierom na pečenie.
  2. Do misy preosejte múku, pridajte hnedý cukor, sódu bikarbónu, soľ, škoricu, muškátový oriešok, mletý zázvor a nové korenie a premiešajte.
  3. Pripravte si ľanové vajíčko tak, že do misky pridáte 1 PL mletej ľanovej múčky a potom pridáte 3 PL horúcej vody. Nechajte chvíľu odstáť, aby sa vytvorila kašička.
  4. Do misky so suchými prísadami pridajte ľanové vajce, sójové mlieko, melasu, vanilkový extrakt, olej a jablčný ocot a krátko prešľahajte ručným šľahačom, aby sa spojili. Nepreháňajte to s miešaním.
  5. Cesto rovnomerne rozdeľte do dvoch pripravených tortových foriem.
  6. Pečte pri teplote 25 – 30 minút alebo kým špajdľa zapichnutá do stredu jedného z koláčov nevyjde čistá.
  7. Koláče nechajte niekoľko minút vychladnúť a potom ich preložte na mriežku, aby úplne vychladli a až potom ich potrite polevou.
  8. Pripravte si krém z vegánskeho masla, práškového cukru a pomarančovej šťavy. Suroviny vyšľahajte v mise elektrickým mixérom. Začnite s pomalými otáčkami a postupne ich zvyšujte, kým nebude krém hustý a hladký. Ak je príliš hustý, pridajte pomarančovú šťavu.
  9. Pomarančovým krémom spojte oba korpusy a časť polevy si nechajte aj na vrch torty.
  10. Pred krájaním a podávaním vložte tortu s polevou na hodinu do chladničky, aby poleva stuhla.

TIP: Ak hľadáte ďalšie recepty na vegánske torty, skúste aj túto machovú tortu.

IngrediencieRecept

© 2024 Vegan.sk | Nakódoval Leoš Lang