Vegánska polievka Hokkaido je upokojujúci a výživný pokrm inšpirovaný chuťami japonského regiónu Hokkaido. Táto vegánska verzia zachytáva podstatu tradičnej polievky Hokkaido a zároveň využíva rastlinné prísady na vytvorenie výdatnej a chutnej misy plnej dobroty.
Jadrom vegánskej polievky Hokkaido je zvyčajne bohatý a krémový základ, často vyrobený zo sójového alebo kokosového mlieka, ktorý poskytuje zamatovú štruktúru a jemnú sladkosť. Do polievky sa potom pridáva množstvo sezónnej zeleniny, ako napríklad mrkva, zemiaky, huby a kukurica, ktoré jej dodávajú živé farby a živiny.
Na zvýraznenie umami chutí sa na dochutenie polievky bežne používajú prísady ako miso pasta alebo sójová omáčka, ktoré dodávajú polievke hĺbku a komplexnosť celkovej chuti. Okrem toho sa často pridávajú voňavé bylinky a korenie, ako napríklad zázvor a cesnak, ktoré ešte viac zvýraznia chuť.
Príprava vegánskej polievky Hokkaido je pomerne jednoduchá. Zelenina sa varí v krémovom základe, kým nezmäkne a nenasiakne chuťou polievky. Polievku možno upraviť pridaním ďalších zložiek, ako je tofu, seitan alebo vegánske proteínové alternatívy, aby sa zvýšil obsah bielkovín a polievka bola ešte sýtejšia.
Táto pôvodom japonská polievka je ideálna na chladné dni alebo keď máte chuť na výživné jedlo. Ponúka úžasnú kombináciu textúr a chutí, ktorá vás zahreje zvnútra. Či už si ju vychutnáte ako ľahký obed, predjedlo napríklad k poke bowl alebo večeru, vegánska polievka Hokkaido určite uspokojí vaše chuťové poháriky a nasýti vás.
Ingrediencie na vegan hokkaido polievku
- 1 stredne veľká tekvica Hokkaido, olúpaná, zbavená semien a nakrájaná na kocky
- 1 cibuľa, nakrájaná na kocky
- 2 mrkvy, ošúpané a nakrájané na kocky
- 2 stonky zeleru, nakrájané na kocky
- 3 strúčiky cesnaku, mleté
- 1 lyžica nastrúhaného čerstvého zázvoru
- 4 šálky zeleninového vývaru
- 1 plechovka kokosového mlieka
- 1 lyžica miso pasty (nepovinné)
- 1 lyžica sójovej omáčky alebo tamari
- 1 lyžička sušeného tymiánu
- Soľ a korenie podľa chuti
- Čerstvý koriander alebo petržlenová vňať, nasekané (na ozdobu)
- Opražené sezamové semienka (na ozdobu)
Postup na vegan hokkaido polievku
- Vo veľkom hrnci zohrejte trochu oleja alebo vody na miernom ohni. Pridajte na kocky nakrájanú cibuľu, mrkvu, zeler, cesnak a zázvor. Restujte asi 5 minút, kým zelenina nezmäkne.
- Do hrnca pridajte na kocky nakrájanú tekvicu Hokkaido a restujte ďalších 5 minút, aby sa chute spojili.
- Prilejte zeleninový vývar a zmes priveďte do varu. Znížte teplotu a nechajte variť približne 20-25 minút, alebo kým tekvica nezmäkne a ľahko sa roztlačí vidličkou.
- Polievku rozmixujte ponorným mixérom alebo ju preložte do mixéra, kým nebude hladká a krémová. Pri mixovaní horúcich tekutín buďte opatrní a postupujte podľa pokynov výrobcu.
- Rozmixovanú polievku vráťte do hrnca (ak je to potrebné) a vmiešajte kokosové mlieko, miso pastu (ak ju používate), sójovú omáčku, sušený tymián, soľ a korenie. Varte ďalších 5 minút, aby sa chute spojili.
- Ochutnajte polievku a upravte korenie podľa svojich preferencií. Ak je polievka príliš hustá, môžete pridať trochu viac zeleninového vývaru alebo vody, aby ste dosiahli požadovanú konzistenciu.
- Vegánsku polievku Hokkaido naberte do misiek a ozdobte čerstvým koriandrom alebo petržlenovou vňaťou a opečenými sezamovými semienkami.
- Polievku podávajte teplú a objavte jedinečnú chuť Hokkaida.
Táto vegánska polievka Hokkaido je lahodný a výživný spôsob, ako si vychutnať prirodzenú sladkosť a krémovú štruktúru tekvice Hokkaido. Je to perfektné jedlo na chladnejšie dni alebo vždy, keď zatúžite po upokojujúcej miske polievky.
Ak máte radi nadýchanosť a ľahkosť krémovej polievky, oplatí sa vyskúšať aj vegan krémovú mrkvovú polievku, ktorá je rovnako lahodná ako z tekvice Hokkaido.
Po famóznej polievke pochádzajúcej z Japonska pokračujte aj hlavným jedlom z tejto zaujímavej krajiny. A ktoré jedlo vám napadne ako prvé, keď sa povie Japonsko? No predsa sushi.
Nie krémová vegán hokkaido polievka – recept
Spoznajte živé chute Hokkaida s týmto lákavým receptom na vegánsku polievku Hokkaido. Na rozdiel od tradičnej krémovej verzie je toto prevedenie ľahšie a rustikálnejšie. Táto polievka je plná prirodzenej sladkosti tekvice Hokkaido a množstva aromatickej zeleniny.
Zároveň predstavuje upokojujúcu a výživnú voľbu. S týmot jednoduchým receptom ju zvládne uvariť naozaj každý.
Ingrediencie na nie krémovú vegán hokkaido polievku
- 1 stredne veľká tekvica Hokkaido (červená tekvica Kuri), olúpaná, zbavená semien a nakrájaná na kocky
- 1 cibuľa, nakrájaná na kocky
- 2 mrkvy, ošúpané a nakrájané na kocky
- 2 stonky zeleru, nakrájané na kocky
- 3 strúčiky cesnaku, mleté
- 1 lyžica nastrúhaného čerstvého zázvoru
- 4 šálky zeleninového vývaru
- 2 lyžice sójovej omáčky alebo tamari
- 1 lyžička sušeného tymiánu
- 1 lyžička mletej rasce
- 1/2 lyžičky kurkumy
- Soľ a korenie podľa chuti
- Čerstvý koriander alebo petržlenová vňať, nasekané (na ozdobu)
- Opražené tekvicové semienka (na ozdobu)
Postup na nie krémovú vegán hokkaido polievku
- Vo veľkom hrnci zohrejte trochu oleja alebo vody na miernom ohni. Pridajte na kocky nakrájanú cibuľu, mrkvu, zeler, cesnak a zázvor. Restujte asi 5 minút, kým zelenina nezmäkne.
- Do hrnca pridajte na kocky nakrájanú tekvicu Hokkaido a restujte ďalších 5 minút, aby sa chute spojili.
- Prilejte zeleninový vývar a zmes priveďte do varu. Znížte teplotu a nechajte variť približne 20-25 minút, alebo kým tekvica nezmäkne a ľahko sa roztlačí vidličkou.
- Pomocou ponorného mixéra alebo prenesením zmesi do mixéra rozmixujte časť polievky do hladka. Tento krok nie je povinný a podľa želanej konzistencie môžete mixovať toľko alebo tak málo, ako chcete.
- Rozmixovanú polievku vráťte do hrnca (ak je to potrebné) a pridajte sójovú omáčku, sušený tymián, mletú rascu, kurkumu, soľ a korenie. Dobre premiešajte, aby sa spojila.
- Pokračujte vo varení polievky ďalších 10 minút, aby sa chute spojili.
- Ochutnajte polievku a upravte korenie podľa svojich preferencií.
- Vegánsku polievku Hokkaido naberte do misiek a ozdobte čerstvým koriandrom alebo petržlenovou vňaťou a opraženými tekvicovými semienkami.
- Polievku podávajte teplú a vychutnajte si jedinečnú chuť Hokkaida.
Táto vegánska polievka Hokkaido prináša prirodzenú sladkosť tekvice Hokkaido bez smotanovej konzistencie. Je to chutná a výživná možnosť pre tých, ktorí uprednostňujú ľahšiu štruktúru polievky. Vychutnajte si upokojujúce chute a zdravé dobroty tohto úžasného pokrmu.
Zopár ďalších receptov na polievky:
- Šošovicová polievka – nabitá množstvom prospešných látok vrátane bielkovín.
- Polievka z ružičkového kelu – dokonale zasýti, dodá potrebnú energiu a chutí naozaj božsky.
- Hrášková polievka – ochutená blanšírovaným hráškom, ktorý sa servíruje na vrch hotovej polievky.
- Brokolicová polievka so syrom – pripravuje sa bez smotany, mlieka či múky.
- Talianska paradajková polievka – s poriadnou dávkou paradajok, cesnaku a talianskym chlebom.
Na slovíčko o hokkaide
Tekvica hokkaido, známa aj ako tekvica Red Kuri, je všestranná a aromatická zimná odroda tekvice. Táto tekvica pochádza z najsevernejšieho ostrova Japonska Hokkaido a je obľúbená pre svoju žiarivo červenooranžovú šupku a bohatú, sladkú chuť. Jej dužina je hustá, jemná a mierne oriešková, takže je ideálna na prípravu slaných aj sladkých pokrmov.
Tekvica Hokkaido je skvelým zdrojom vlákniny, vitamínov A a C, srdcového minerálu draslíka a antioxidantov. Môže sa piecť, dusiť alebo pripravovať na pyré, čo ponúka širokú škálu kulinárskych možností.
Od polievok a dusených pokrmov až po pečenú zeleninu a pečivo – tekvica hokkaido dodáva rôznym pokrmom nádherný nádych a originalitu.
Veľmi chutným vegánskym receptom, v ktorom využijete túto tekvicu sú napríklad čokoládové brownies, ktoré si vďaka ich jedinečnej chuti zamilujete.
Vďaka svojej krásnej farbe, sladkej chuti a krémovej štruktúre prináša tekvica Hokkaido do každého receptu nádych tepla a bohatosti. Či už hľadáte upokojujúce jedlo inšpirované jeseňou alebo slávnostný dezert, táto všestranná tekvica určite uspokojí vaše kulinárske chúťky.