V tomto 30 minútovom pokrme je čierne korenie hlavnou hviezdou, nie vedľajšou postavou. Hrubo mleté zrnká korenia sa v oleji stanú dostatočne pikantnými a voňavými na to, aby ochutili celú omáčku, pričom nie sú potrebné prísady ako červená paprika, sušené chilli ani štipľavá omáčka. Dávajte pozor, aby ste zrnká korenia pri opekaní nespálili, inak by sa chuť mohla zmeniť z pikantnej na horkú.
Ingrediencie
- 1 balenie tvrdého alebo veľmi tvrdého tofu, odkvapkané
- 1 lyžica čierneho korenia
- 2 strúčiky cesnaku
- ½ kúsok zázvoru, olúpaný
- 1 lyžica kukuričného škrobu
- ½ lyžička kuchynskej soli
- 3 lyžice extra panenského olivového oleja
- ½ špargle, orezanej, nakrájanej na ½ kúsky
- ⅓ šálka sójovej omáčky
- 1 lyžica cukru
- 1 lyžička ryžového octu bez korenia
- uvarená biela alebo hnedá ryža (na podávanie)
Postup
- Zabalte tofu do čistej kuchynskej utierky a vložte ho do plytkej zapekacej misy alebo na plech s okrajom. Zaťažte ho ťažkým predmetom (dobre funguje liatinová panvica s niekoľkými ťažkými plechovkami). Nechajte odstáť aspoň 15 minút a maximálne 1 hodinu (ak môžete, nechajte odstáť celý čas).
- Medzitým v mlynčeku na korenie alebo v hmoždiare a tĺčiku nahrubo rozdrvte zrnká korenia (môžete použiť kuchársky nôž alebo veľmi ťažký predmet, pripravte sa však na to, že niektoré zrnká budú lietať), odložte bokom. Cesnak a zázvor nastrúhajte najemno do malej misky, odložte bokom.
- Rozbaľte tofu a nakrájajte ho na kocky. Tofu preložte do stredne veľkej misy. Pridajte kukuričný škrob a soľ a jemne premiešajte, aby sa tofu obalilo.
- Vo veľkej panvici s nepriľnavým povrchom rozohrejte olej na stredne vysokej teplote. Tofu urovnajte na panvicu v jednej vrstve a za občasného otáčania smažte, kým nezíska zlatohnedú farbu a nie je chrumkavé po celom povrchu, 6-8 minút. Pomocou klieští alebo štrbinovej lyžice ho preložte na veľký tanier alebo plech na pečenie.
- Znížte teplotu na strednú a pridajte na panvicu rezervované nakrájané korenie. Za častého miešania varte, kým sa veľmi nezapáli, asi 2 minúty, potom pridajte špargľu a za častého miešania varte, kým nie je jasne zelená, asi 1 minútu. Pridajte vyhradený cesnak a zázvor a za stáleho miešania varte, kým sa nerozvonia, približne 1 minútu.
- Vráťte tofu na panvicu a jemne premiešajte. Zvýšte teplotu na stredne vysokú, pridajte sójovú omáčku a cukor a za občasného premiešania varte, kým omáčka mierne nezhustne, približne 3 minúty. Odstavte z ohňa a pridajte ocot. Ochutnajte a podľa potreby pridajte viac soli alebo octu.
- Ryžu rozdeľte na taniere a navrch položte zmes tofu.