Recept na tofu a letnú zeleninu na kari

Bezlepkové veganskéVegánske recepty

Toto rýchle vegetariánske kari od Heidi Swansonovej, autorky vegetariánskych kuchárskych kníh a blogerky stojacej za 101 kuchárskymi knihami, je skvelým spôsobom, ako využiť hojnosť baklažánu a letnej tekvice. Túto zostavu môžete ľubovoľne meniť v závislosti od vášho úlovku. Kari môžete jesť len tak, alebo si ho môžete nasypať na varené rezance či ryžu, aby ste mu dodali výnimočnú chuť.

Ingrediencie

  • 4 lyžice panenského kokosového oleja alebo extra panenského olivového oleja, rozdelené
  • 1 balenie tvrdého alebo extra tvrdého tofu, osušené, nakrájané na ½ kocky
  • soľ
  • 2 stredne veľká cibuľa, nahrubo nasekaná
  • ⅓ šálka červenej kari pasty
  • 2 veľké cukety, nakrájané na kúsky
  • 1 veľký alebo 2 malé japonské baklažány, nakrájané na kúsky
  • 230 g zelenej fazuľky, očistenej, nakrájanej na kúsky
  • 1 plechovka nesladeného kokosového mlieka
  • klíny limetky, lístky koriandra s jemnými stonkami a nahrubo nasekané solené pražené arašidy (na podávanie)

Postup

  1. Na veľkej panvici, najlepšie nepriľnavej, rozohrejte 2 lyžice oleja na stredne vysokej teplote. Pridajte tofu v jednej vrstve a raz otočte, až kým nie je zlatohnedé, približne 4 minúty. Preneste na papierové utierky a nechajte odkvapkať. Dochuťte soľou.
  2. Zvyšné 2 lyžice oleja rozohrejte vo veľkom hrnci alebo na vysokej panvici na stredne vysokej teplote. Pridajte cibuľu a štipku soli a premiešajte. Za častého miešania varte, kým nezmäkne, približne 4 minúty.
  3. Vmiešajte kari pastu a za častého miešania varte, kým nestmavne, asi 2 minúty. Pridajte cuketu, baklažán a zelenú fazuľku a varte za stáleho miešania, kým zelenina nezmäkne a nezačne miestami hnednúť, 5-7 minút. Prilejte kokosové mlieko a ½ šálky vody a priveďte do varu.
  4. Do hrnca pridajte tofu a jemne premiešajte. Varte, kým sa neprehreje, približne 3 minúty. V prípade potreby dochuťte ďalšou soľou.
  5. Kari rozdeľte do misiek a do každej pridajte štedro stlačenú limetkovú šťavu. Na vrch dajte koriander a arašidy.

© 2024 Vegan.sk | Nakódoval Leoš Lang