Tempeh je vegánsky výrobok na báze sóje, ktorý sa pomocou ľahko korenenej, sladkej a dymovej marinády premení na slaninu. Pripravený v rúre alebo vo fritéze získa chrumkavosť a úžasnú chuť.
Suroviny
- 1 balenie tempehu
- 3 lyžice sójovej omáčky
- 2 lyžice javorového sirupu
- 1 lyžica olivového oleja
- 1 lyžička Frank’s RedHot omáčky alebo jablčného octu
- 1 lyžička tekutého dymu alebo údenej papriky
- 1/2 lyžičky čerstvo mletého čierneho korenia
Postup
- Tempeh nakrájajte priečne alebo pozdĺžne 0,5 cm pásiky, podľa toho, aké dlhé pásiky chcete mať zo slaniny.
- Nakrájaný tempeh vložte do širokej plytkej misy.
- Pripravte si marinádu: V malej miske zmiešajte sójovú omáčku, javorový sirup, olivový olej, omáčku Frank’s RedHot, tekutý dym a čierne korenie, kým sa nespoja. Marinádu nalejte na tempeh, pevne ho zakryte plastovou fóliou a nechajte v chladničke aspoň 1 hodinu alebo až 24 hodín.
- Predhrejte rúru na 220 ºC a vyložte plech papierom na pečenie.
- Marinovaný tempeh rozloložte do jednej vrstvy a pečte 15 minút. Marinádu si nechajte bokom.
- Keď zostáva 5 minút pečenia, potrite tempeh marinádou. Po upečení ho opäť potrite a podávajte teplý.