Tempehová slanina – recept

Magazín

Tempeh je vegánsky výrobok na báze sóje, ktorý sa pomocou ľahko korenenej, sladkej a dymovej marinády premení na slaninu. Pripravený v rúre alebo vo fritéze získa chrumkavosť a úžasnú chuť.

Suroviny

  • 1 balenie tempehu
  • 3 lyžice sójovej omáčky
  • 2 lyžice javorového sirupu
  • 1 lyžica olivového oleja
  • 1 lyžička Frank’s RedHot omáčky alebo jablčného octu
  • 1 lyžička tekutého dymu alebo údenej papriky
  • 1/2 lyžičky čerstvo mletého čierneho korenia

Postup

  1. Tempeh nakrájajte priečne alebo pozdĺžne 0,5 cm pásiky, podľa toho, aké dlhé pásiky chcete mať zo slaniny.
  2. Nakrájaný tempeh vložte do širokej plytkej misy.
  3. Pripravte si marinádu: V malej miske zmiešajte sójovú omáčku, javorový sirup, olivový olej, omáčku Frank’s RedHot, tekutý dym a čierne korenie, kým sa nespoja. Marinádu nalejte na tempeh, pevne ho zakryte plastovou fóliou a nechajte v chladničke aspoň 1 hodinu alebo až 24 hodín.
  4. Predhrejte rúru na 220 ºC a vyložte plech papierom na pečenie.
  5. Marinovaný tempeh rozloložte do jednej vrstvy a pečte 15 minút. Marinádu si nechajte bokom.
  6. Keď zostáva 5 minút pečenia, potrite tempeh marinádou. Po upečení ho opäť potrite a podávajte teplý.

© 2024 Vegan.sk | Nakódoval Leoš Lang