Na prvý pohľad sa môže zdať, že tento recept vyžaduje nezmyselné množstvo kapusty, no po uvarení sa kapusta výrazne zredukuje.
Ingrediencie
- 3 veľké alebo 4 menšie zväzky kapusty, akýkoľvek druh (asi 1,5 kg)
- 5 strúčikov cesnaku
- 1/4 šálky olivového oleja, plus viac na pokvapkanie
- čerstvo mleté čierne korenie
- 1/2 kg hrubých špagiet, bucatini alebo iných dlhých cestovín
- vegánsky parmezán a drvené vločky červenej papriky (na podávanie)
- vločková morská soľ
- soľ
Postup
- Priveďte do varu veľký hrniec s osolenou vodou. Medzitým zbavte listy kapusty rebier a stoniek, potom ich priečne natrhajte na menšie kúsky. Kapustu varte vo vriacej vode, kým nie je jasne zelená a mierne zmäknutá, približne 2 minúty.
- Pomocou klieští preložte kapustu do cedníka, opláchnite pod studenou vodou a premiešajte; z listov vytlačte prebytočnú tekutinu. Vodu nechajte variť (použijete ju na cestoviny).
- Cesnak roztlačte kuchárskym nožom, aby sa rozdrvil; olúpte šupky. Vo veľkom ťažkom hrnci zohrejte ¼ šálky oleja na strednej teplote. Cesnak za občasného miešania varte, kým nezačne prskať, približne 3 minúty.
- Veľmi výdatne ho ochuťte čiernym korením a varte, pričom ho rozbíjajte drevenou lyžicou, kým sa strúčiky nerozbijú na hrubé kúsky, nezmäknú a nezískajú zlatistý vzhľad.
- Do hrnca pridajte kapustu a za častého miešania varte, kým nestmavne a veľmi nezmäkne, približne 8 minút (cesnak sa rozpadne na ešte menšie kúsky). Dochuťte ju kóšer soľou a korením.
- Medzitým uvarte cestoviny za občasného miešania, kým nie sú veľmi al dente (o 2-3 minúty menej, ako je uvedené na obale).
- Pomocou kliešťov pridajte cestoviny ku kapuste; pokvapkajte asi 1 šálkou tekutinou z varenia cestovín. Varte a podľa potreby prilievajte tekutinu z varenia cestovín, kým omáčka ľahko nepokryje cestoviny, približne 2 minúty.
- Cestoviny podávajte posypané parmezánom, vločkami červenej papriky, morskou soľou a čiernym korením.