Huby si pri tomto recepte starostlivo vyberajte. Crimini a biely gombík nikdy nebudú také chrumkavé ako hliva ustricová alebo maitake.
Ingrediencie
- 1 blok extra tvrdého tofu, odkvapkaný
- 3 lyžice rastlinného oleja, rozdelené
- 340 g zmiešaných húb (napríklad maitake, shiitake alebo ustrice), stonky orezané, natrhané na kúsky
- 3 stonky zeleru, nakrájané na tenké plátky
- 1 kúsok zázvoru, olúpaný, nakrájaný na tenké plátky
- ½ až 1 serrano chilli, nakrájané na tenké plátky
- 3 lyžice sójovej omáčky s nízkym obsahom sodíka
- 1 lyžička opečeného sezamového oleja
- soľ
- 1 limetka, rozpolená
- ½ šálka nahrubo nasekaného koriandra
- uvarená krátkozrnná ryža (na podávanie)
Postup
- Blok tofu rozrežte priečne na tretiny, potom každý kúsok opäť priečne rozrežte na 3 časti (mali by ste mať 9 štvorcových kúskov). Osušte ich papierovými utierkami.
- Na veľkej panvici, najlepšie nepriľnavej, rozohrejte 2 lyžice rastlinného oleja na stredne vysokej teplote. Keď sa olej leskne a ľahko kĺže po povrchu panvice, tofu nerušene opekajte, kým nezíska zlatohnedú farbu, približne 4 minúty. Otočte a pokračujte v pečení, kým nezhnedne aj druhá strana, približne 4 minúty. Preneste tofu na tanier a olej nechajte v panvici.
- Do panvice nalejte zvyšnú 1 lyžica rastlinného oleja a zohrievajte ju na stredne vysokej teplote, kým sa nezačne trblietať. Do panvice pridajte šampiňóny a nerušene ich varte, kým nebudú na okrajoch chrumkavé a zospodu hnedé, približne 4 minúty.
- Huby premiešajte a za častého premiešania pokračujte v pečení, kým na väčšine miest nezhnednú, približne 4 minúty. Do panvice pridajte tofu, zeler, zázvor, čili, sójovú omáčku a sezamový olej. Mierne osoľte a za častého miešania varte, kým zeler nie je krehký, asi 3 minúty. Odstavte z ohňa a vmiešajte limetkovú šťavu. Rozsypte koriander a ešte raz premiešajte.
- Rozdeľte ryžu do misiek. Navrch dajte tofu a huby.