Seitan predstavuje mimoriadne obľúbenú náhradu mäsa pre vegánov. Ide o cesto vyrobené z vitálneho pšeničného lepku s vysokým obsahom bielkovín. Seitan možno pridať do mnohých jedál. Má vysoký obsah rastlinných bielkovín a zároveň je zdrojom železa a selénu. Má tiež nízky obsah tuku a sacharidov.
Lepok je zmes bielkovín prolamínu a glutelínu, ktoré sa nachádzajú v pšenici a podobných obilninách, ako je jačmeň a raž. Je zodpovedný za pružnosť cesta vyrobeného z týchto obilnín a pomáha držať cesto pohromade. Treba však poznamenať, že seitan je lepkový výrobok, a preto nie je vhodný pre tých, ktorí držia bezlepkovú diétu. Seitan je pre mnohých vegánov neoddeliteľnou súčasťou ich jedálnička.
Ako chutí seitan
Seitan má hustú, mierne gumovú štruktúru, ktorá podľa mnohých ľudí pripomína mäso viac ako tofu alebo tempeh.
- Môže mať pikantnú chuť, ak doňho pridáte koreniny a omáčky.
- Použitím lahôdkového droždia v domácom ceste na seitan dodáte orechovú syrovú príchuť.
- Pridanie sójovej omáčky dodáte seitanu slanšiu chuť.
Ak používate hotový seitan, môžete jeho chuť podporiť marinovaním alebo krátkym varením v zeleninovom vývare pred pridaním do jedla.
Z čoho sa pripravuje Seitan
Vďaka lepkovej múke nebudete mať super vláknitú „mäsovú“ štruktúru, ale skôr pevnú, žuvačkovitú alternatívu mäsa. To, ako bude seitan žutý a pevný, závisí od ďalších prísad, ktoré môžete použiť.
Aby sa dosiahla jemnejšia štruktúra, do cesta sa môže pridať rozmixovaná fazuľa. Ale sú prípady, keď je vhodnejšie fazuľu vynechať a vytvoriť úplne pevnú štruktúru.
Zo strukovinových múk je dobrá cícerová múka, ktorá sa kombinuje so pšeničným lepkom.
Okrem základných múčnych surovín možno do seitanu pridávať rôzne príchute – koreniny, omáčky, bylinky a podobne.
Recept na seitan – pečený
Naučte sa pripraviť vegánske mäso s týmto jednoduchým receptom na seitan. Je nielen nenáročný ale aj plný chutí a veľmi prispôsobivý.
Suroviny na seitan – suché
- 2 šálky lepkovej múky
- 3 lyžice výživného droždia
- 2 lyžičky údenej papriky
- 1 a ½ lyžičky cibuľového prášku
- 1 a ½ lyžičky cesnakového prášku
- 1 lyžička mletej rasce
- 1 lyžička mletej šalvie
- 1 lyžička soli
- ½ lyžičky mletej kurkumy
- ½ lyžičky zelerového semena
- ½ lyžičky suchého oregana
- ¼ lyžičky mletého čierneho korenia (alebo podľa chuti)
Suroviny na seitan – mokré
- 2 šálky fazule v paradajkovej omáčke (400 ml)
- ⅔ šálky cibule (nadrobno nakrájanej)
- ⅓ šálka vody (horúca)
- 1 kocka zeleninového bujónu
- ¼ šálky olivového oleja (alebo iného tekutého oleja podľa vlastného výberu)
- 3 lyžice sójovej omáčky
- 1 lyžica jablčného octu
Postup na seitan
- Do veľkej misy na miešanie pridajte lepkovú múku spolu so všetkými suchými koreninami. Suché prísady premiešajte, kým sa dobre nespoja.
- Do kuchynského robota pridajte plnú plechovku fazúľ spolu so všetkou tekutinou a pridajte aj cibuľu. Fazuľu a cibuľu niekoľkokrát rozmixujte.
- Potom zmiešajte kocku bujónu so ⅓ šálky horúcej vody. Rozdrvte kocku, aby sa rozpustila, a potom túto zmes pridajte do kuchynského robota.
- Do kuchynského robota pridajte olivový olej, sójovú omáčku a jablčný ocot a potom niekoľkokrát pulzujte, kým sa všetko dobre nespojí.
- Túto zmes rozmixujte, kým nebude úplne hladká.
- Do veľkej misy na miešanie pridajte zmiešané tekuté prísady k suchým. Miešajte, kým sa nevytvorí cesto, ktorú už nemôžete miešať.
- V tomto momente prejdite na používanie rúk a mieste cesto, kým v ňom nezostane žiadna suchá múka. Hnetieme ešte asi minútu.
- Cesto rozrežte na polovicu.
- Jednu polovicu seitanového cesta položte na kus alobalu a vytvarujte do tvaru polena. Pevne ho zabaľte do alobalu.
- Postup tvarovania a balenia zopakujte aj pre druhú polovicu seitanového cesta.
- Pečte seitan v rúre vyhriatej na 180 °C zhruba 1 hodinu a 20 minút. Ak je to možné, v polovici pečenia seitan otočte.
- Po vytiahnutí z rúry nechajte seitan vychladnúť, kým ho nebudete môcť rozbaliť bez toho, aby ste sa popálili.
- Nechajte ho vychladnúť na doske na krájanie alebo na drôtenej mriežke.
- Seitan podávajte horúci z rúry (mäkšia štruktúra) alebo ho nechajte vychladnúť aspoň hodinu (pevnejšia štruktúra). Seitan bude najpevnejší, ak ho necháte cez noc schladiť v chladničke.
Takto pripravený seitan sa dokonale hodí napríklad k mimoriadne obľúbenému čínskemu jedlu – Kung Pao, ktoré si viete veľmi jednoducho a rýchlo pripraviť aj vo vegánskej verzii.
Jednoduchý recept na seitan
Tento osvedčený a obľúbený recept môžete použiť v akomkoľvek recepte, ktorý vyžaduje seitan. Vďaka neutrálnejšej chuti je vhodný na ďalšie spracovanie a môžete ho dochutiť obľúbenými prílohami a príchuťami.
Suroviny na jednoduchý seitan
- 2 šálky vitálneho pšeničného lepku
- 1/2 šálky lahôdkového droždia
- 2 lyžičky cesnakového prášku
- 5 šálok zeleninového vývaru s nízkym obsahom sodíka, rozdelené
- 2 lyžice sójovej omáčky s nízkym obsahom sodíka
- 1/2 malej cibule (nakrájanej na kocky)
- 1 strúčik cesnaku (rozdrvený)
Postup na jednoduchý seitan
- Vo veľkej miske zmiešajte pšeničný lepok, droždie a cesnakový prášok.
- Vmiešajte 1 šálku vývaru a sójovú omáčku, kým sa nevytvorí cesto, v prípade potreby pridajte viac vývaru.
- Cesto v miske miesime najprv lyžicou 3 minúty, potom ručne, kým nie je pružné.
- Z cesta vytvarujte 2 bochníky.
- V hrnci priveďte do varu 4 šálky vývaru spolu s cibuľou, cesnakom a vodou podľa potreby, aby pokryla seitan).
- Bochníky vložte do hrnca a na miernom ohni varte 30 až 45 minút, alebo kým seitan nie je pevný.
- Odstavte z ohňa a nechajte vychladnúť vo vývare.
Na čo sa dá seitan využiť
Či už si kúpite hotový seitan, alebo si ho vyrobíte doma, existuje množstvo spôsobov, ako ho môžete použiť. Niektoré chutné spôsoby použitia seitanu sú nasledovné:
- nakrájaný na plátky a navrstvený na sendviče
- použitie ako náhrada mletého hovädzieho mäsa v omáčke na špagety, cestoviny alebo v tacos
- nakrájaný na prúžky na fajitas alebo miešaný pokrm
- potretý barbecue omáčkou a podávaný ako hlavné jedlo
- opečené a vyprážané ako kuracie prúžky
- dusené vo výdatných fazuľových a zeleninových gulášoch
- hodí sa k smaženej alebo zapekanej brokolici
- navlečené na špajdle s mladými zemiakmi a zeleninou a grilované ako kebab
Vegánska čínska zelenina so seitanom – recept
Čínska zeleniny s omáčkou na báze hoisinu je rýchly a jednoduchý vegánsky pokrm. Pridaním seitanu do zeleninového miešaného pokrmu sa z neho stane kompletné jedlo z jednej misky, ktoré je ideálne ako bezmäsitý obed aj večeru počas týždňa.
Suroviny na vegánsku čínsku zeleninu so seitanom
- 3/4 šálky zeleninového vývaru
- 4 lyžice sójovej omáčky
- 3 lyžice sezamového oleja
- 3 lyžice omáčky hoisin
- 2 lyžice cukru
- 1 lyžica kukuričného škrobu
- 1 lyžica ryžového octu
- 2 strúčiky cesnaku (mleté)
- 1 lyžička mletého čerstvého zázvoru
- 1 šálka seitanu (nakrájaného na 1 cm kúsky)
- 2 zelené cibule (nakrájané nadrobno)
- 1 červená alebo žltá paprika (zbavená semien a nakrájaná)
- 1 šálka brokolice nakrájanej na ružičky
- varená ryža alebo rezance na podávanie
Postup na vegánsku čínsku zeleninu so seitanom
- Najprv pripravte si omáčku: v malom hrnci na miernom ohni rozšľahajte zeleninový vývar, 2 lyžice sójovej omáčky, 1 lyžicu sezamového oleja, omáčku hoisin, cukor, kukuričný škrob, ryžový ocot, cesnak a zázvor.
- Nechajte variť, kým zmes nezačne hustnúť, približne 5 minút, potom ju stiahnite z ohňa a odstavte.
- Vo veľkom woku alebo na panvici smažte seitan na zvyšných 2 lyžiciach sezamového oleja a zvyšných 2 lyžiciach sójovej omáčky, kým ľahko nezhnedne, asi 3 minúty.
- Pridajte cibuľu, korenie a brokolicu a smažte ešte 2 až 3 minúty.
- Pridajte pripravenú zmes omáčky na miešanie, dobre ju spojte a nechajte variť ešte 2 až 3 minúty, kým brokolica nie je hotová.
- Smaženú čínsku zeleninu podávajte na bielej ryži, varených rezancoch, alebo na obľúbených celozrnných obilninách, ako je quinoa alebo kuskus.
- Omáčky je dostatok, aby ste ňou mohli ešte celý pokrm preliať.
Je seitan zdravý?
Pridávanie seitanu do receptov má niekoľko výhod.
Seitan má nízky obsah kalórií
Seitan má nízky obsah kalórií, čo z neho robí skvelú voľbu bielkovín, ktoré môžete pridať do jedál, ak sa snažíte zachovať ľahkosť pokrmu.
Seitan má vysoký obsah bielkovín
Keď začínate s rastlinnou stravou, nájsť spoľahlivý a chutný zdroj bielkovín môže byť pri príprave vegánskeho receptu trochu problém. Keď mäso úplne vyradíte z jedálneho lístka, budete chcieť hľadať zdravé náhrady, ktoré vám poskytnú dostatok bielkovín. Len pol šálky poskytuje takmer 46 gramov.
Seitan je všestranný
Vďaka jedinečnej štruktúre a chuti seitanu ho môžete ľahko použiť do takmer každého jedla. Môžete si ho ugrilovať vonku alebo ho rozdrviť a pridať do obľúbenej polievky. Sme si istí, že bez ohľadu na to, ako si seitan vychutnáte, si ho zamilujete.
Seitan má vysoký obsah vitamínov
Seitan sa môže pochváliť niekoľkými pôsobivými výživovými výhodami. Vďaka vysokému obsahu vitamínov B, C, vápnika a železa je to jednoduchý spôsob, ako získať prísun živín bez veľkej námahy.
Vegánske seitan „horúce krídelká“ – recept
Ak máte radi hot wings alebo buffalo wings, vyskúšajte túto jednoduchú domácu nízkotučnú vegetariánsku a vegánsku verziu zo seitanu. Majú všetky chute ako bežné horúce krídelká, takže mäso vám naozaj nebude chýbať.
Suroviny na vegánske seitan „horúce krídelká“
- 1 lyžica olivového oleja
- 500 g seitanu (natrhaného alebo nakrájaného na kúsky)
- 1/4 šálky pálivej omáčky
- 3 lyžice javorového sirupu
- 1/4 šálky limetkovej šťavy
- 1/2 lyžičky soli
Postup na vegánske seitan „horúce krídelká“
- Najprv si pripravte seitan tak, že ho nakrájate alebo natrháte na kúsky (asi 2 cm). Ak chcete, môžete seitan nakrájať aj na tenké plátky.
- Potom na panvici na stredne vysokej teplote rozohrejte tenkú vrstvu olivového oleja. Seitan na nej za častého miešania (asi 5 až 10 minút) opekajte, kým zo všetkých strán ľahko nezhnedne.
- Potom znížte teplotu na stredne nízku a pridajte horúcu omáčku, javorový sirup, limetkovú šťavu a soľ za stáleho miešania.
- Znížte teplotu na minimum a nechajte omáčku a seitan dusiť ešte asi 3 až 5 minút, pričom miešajte, aby sa kúsky seitanu dobre obalili omáčkou.
- Odstavte z ohňa a ihneď podávajte s domácim vegánskym rančovým dresingom alebo vegánskou majonézou.
Vo vegánskej kuchyni má seitan všestranné možnosti využitia. Skúste niektorý z receptov a tipov na jeho prípravu a vychutnávajte si chuť mäsa vo vegánskej verzii.