V celej Kolumbii a Venezuele existuje nespočetné množstvo variácií arep, ale bez ohľadu na to, či sú plnené syrom, kuracím alebo bravčovým mäsom, cesto začína rovnako: z múky arepa a vody. Funguje biela aj žltá múka arepa, ale nezabudnite, že žltá si zvyčajne vyžaduje trochu viac vody, aby sa správne hydratovala.
Ingrediencie
- ¾ šálka surových slnečnicových alebo tekvicových semienok
- 1 a ½ šálky múky arepa
- 2 lyžičky diamantovej kryštálovej alebo 1 lyžička soli, plus ďalšie
- 4 lyžice extra panenského olivového oleja, rozdelené
- 1 chilli serrano
- 1 avokádo
- 1 šálka listov koriandra s jemnými stonkami, rozdelené
- 1 limetka
- ¼ lyžička čili prášku
- 450 g plechovka čiernej fazule, scedená, prepláchnutá
- ½ šálka rozdrveného queso fresco (nepovinné)
Postup
- Predhrejte rúru na 160 °C. Semienka opečte na plechu vystlanom papierom na pečenie, pričom ich raz premiešajte, kým nestmavnú a nezačnú voňať, 8-10 minút. Preneste ich do malej misky, plech a papier si nechajte na pečenie.
- Medzitým vo veľkej miske zmiešajte múku a 2 lyžičky soli Diamond Crystal alebo 1 lyžičku soli. Pridajte 2 lyžičky oleja a 1 šálku teplej vody a premiešajte pevnou stierkou alebo rukami. Ak sa vám zdá cesto suché, pridajte po 1 lyžici viac vody, kým sa cesto nespojí.
- Cesto mieste, kým nie je hladké a nezostanú v ňom malé hrudky alebo suché kúsky (buďte trpezliví a naozaj ho mieste – hydratuje sa a spojí), pri stláčaní by nemalo praskať. Misku prikryte vlhkou kuchynskou utierkou a nechajte cesto 15 minút hydratovať.
- Chilli papričku pozdĺžne rozpolte a odstráňte semienka a membrány, ak chcete menej páliť. Jednu polovicu vložte do kuchynského robota. Zvyšnú čili nakrájajte nadrobno a odložte bokom. Do kuchynského robota pridajte avokádo, ½ šálky koriandra a šťavu z 1 limetky a pulzujte, kým nie je väčšinou hladká. Pri zapnutom motore prilievajte 2 lyžice oleja, kým nevznikne hladká omáčka. Ochutnajte a dochuťte soľou.
- Do hydratovaného cesta pridajte všetky opražené semienka okrem 2 lyžic. Hnetieme v miske, kým sa semienka nezapracujú a cesto nie je pevné a homogénne, 1-2 minúty. Cesto vyklopte na vyhradený pergamen a rozdeľte na 4 časti. Stlačte a vyvaľkajte na kotúče s priemerom 5,5 cm a hrúbkou 25 cm. Vráťte disky s pergamenom na plech na pečenie.
- Vo veľkej liatinovej alebo nepriľnavej panvici rozohrejte 1 lyžičku oleja na stredne vysokej teplote, kým sa nezačne trblietať. Po častiach pridávajte arepy a smažte, pričom raz otočte špachtľou a znížte teplotu na strednú, ak sa príliš rýchlo pripeká, kým sa nevytvorí chrumkavá, mierne spálená kôrka, 3-5 minút z každej strany. Preneste arepy na ten istý plech a pečte, kým sa mierne nenafúknu a nevypuknú, 10-12 minút.
- Kým sa arepas pečú, vytrite panvicu, nalejte do nej zvyšnú 1 lyžicu oleja a zohrejte ju na strednej teplote. Pridajte chilli a za stáleho miešania varte, kým sa nerozvonia, asi 20 sekúnd. Pridajte fazuľu a za častého miešania varte 3-4 minúty, kým sa neprehreje. Pridajte rezervovanú nasekanú čili papričku a za stáleho miešania varte, kým sa nerozvonia, približne ďalšiu 1 minútu. Odstavte z ohňa a pridajte zvyšnú ½ šálky koriandra. Dochuťte soľou.
- Arepy potrite avokádovou omáčkou. Navrch dajte fazuľovú zmes, syr (ak používate) a rezervované semienka.