Sezónna zelenina sa pomaly varí spolu v ratatouille, ktoré je skutočnou oslavou leta. Podávajte s chlebom alebo ako prílohu.
Suroviny
- 3 červené papriky (každá rozštvrtená a zbavená jadierok)
- hrsť bazalky
- veľká vetvička tymianu
- 2 lyžice olivového oleja
- 2 cukety (nahrubo nakrájané)
- 1 baklažán (nakrájaný na veľké kúsky)
- 1 červená cibuľa (nahrubo nakrájaná)
- 4 strúčiky cesnaku (nakrájané na plátky)
- štipka cukru
- 1 lyžica červeného vínneho octu
- 2 plechovky cherry paradajok
- 1 lyžica extra panenského olivového oleja
- opečený chlieb na podávanie
Postup
- Gril rozohrejte na vysokú teplotu. Štvrtky papriky položte šupkou nahor na plech a grilujte, kým šupka nesčernie a nezhorí. Vyklopte ich do misky, prikryte a nechajte vychladnúť.
- Z papriky ošúpte spálenú kožu, nakrájajte ju na pásiky a vhoďte späť do šťavy, ktorá sa zhromaždila v miske.
- Stonky bazalky a vetvičku tymianu zviažte kuchynským špagátom a odložte bokom.
- Rúru rozohrejte na 160 °C.
- V ohňovzdornej zapekacej miske rozohrejte olivový olej. Cukety a baklažán na ňom smažte 15 minút, kým pekne nezhnednú. Možno to budete musieť robiť po častiach a podľa potreby pridávať viac oleja, aby panvica nikdy nebola suchá.
- Zeleninu vyberte z panvice a odložte bokom. Pridajte ešte kvapku oleja, pridajte cibuľu a varte ďalších 15 minút, kým nezmäkne a nezačne hnednúť. Pridajte cesnak a nechajte ho chvíľu zasyčať. Posypte cukrom, nechajte chvíľu skaramelizovať a pokvapkajte octom.
- Vmiešajte uvarenú zeleninu spolu s paprikovou šťavou, výdatne okoreňte, zalejte paradajkami z plechovky a všetko priveďte do varu.
- Pridajte bylinky, prikryte misu alobalom alebo pokrievkou a vložte ju na 1 hodinu do rúry.
- Odstráňte pokrievku a ratatouille nechajte ešte 30 minút zapekať.
- Ratatouille nechajte vychladnúť, kým nie je teplé, potom vmiešajte väčšinu bazalkových listov a extra panenský olivový olej. Posypte zvyškom bazalky a podávajte s opečeným kváskovým chlebom.