Sezónna zelenina sa pomaly varí spolu v ratatouille, ktoré je skutočnou oslavou leta. Podávajte s chlebom alebo ako prílohu.

Suroviny

  • 3 červené papriky (každá rozštvrtená a zbavená jadierok)
  • hrsť bazalky
  • veľká vetvička tymianu
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 2 cukety (nahrubo nakrájané)
  • 1 baklažán (nakrájaný na veľké kúsky)
  • 1 červená cibuľa (nahrubo nakrájaná)
  • 4 strúčiky cesnaku (nakrájané na plátky)
  • štipka cukru
  • 1 lyžica červeného vínneho octu
  • 2 plechovky cherry paradajok
  • 1 lyžica extra panenského olivového oleja
  • opečený chlieb na podávanie

Postup

  1. Gril rozohrejte na vysokú teplotu. Štvrtky papriky položte šupkou nahor na plech a grilujte, kým šupka nesčernie a nezhorí. Vyklopte ich do misky, prikryte a nechajte vychladnúť.
  2. Z papriky ošúpte spálenú kožu, nakrájajte ju na pásiky a vhoďte späť do šťavy, ktorá sa zhromaždila v miske.
  3. Stonky bazalky a vetvičku tymianu zviažte kuchynským špagátom a odložte bokom.
  4. Rúru rozohrejte na 160 °C.
  5. V ohňovzdornej zapekacej miske rozohrejte olivový olej. Cukety a baklažán na ňom smažte 15 minút, kým pekne nezhnednú. Možno to budete musieť robiť po častiach a podľa potreby pridávať viac oleja, aby panvica nikdy nebola suchá.
  6. Zeleninu vyberte z panvice a odložte bokom. Pridajte ešte kvapku oleja, pridajte cibuľu a varte ďalších 15 minút, kým nezmäkne a nezačne hnednúť. Pridajte cesnak a nechajte ho chvíľu zasyčať. Posypte cukrom, nechajte chvíľu skaramelizovať a pokvapkajte octom.
  7. Vmiešajte uvarenú zeleninu spolu s paprikovou šťavou, výdatne okoreňte, zalejte paradajkami z plechovky a všetko priveďte do varu.
  8. Pridajte bylinky, prikryte misu alobalom alebo pokrievkou a vložte ju na 1 hodinu do rúry.
  9. Odstráňte pokrievku a ratatouille nechajte ešte 30 minút zapekať.
  10. Ratatouille nechajte vychladnúť, kým nie je teplé, potom vmiešajte väčšinu bazalkových listov a extra panenský olivový olej. Posypte zvyškom bazalky a podávajte s opečeným kváskovým chlebom.
IngrediencieRecept

© 2024 Vegan.sk | Nakódoval Leoš Lang