Paradajková polievka je klasický pokrm, ktorý sa podáva po celom svete. Je farebná, aromatická a všestranná – a jej príprava je skutočne jednoduchá. Paradajková polievka sa najčastejšie podáva ako obed alebo večera. Doplňte ju opečenou zeleninou, strúhaným vegánskym syrom, rozdrvenými tortillovými čipsami a pripravte si naozaj sýte hlavné jedlo.

Bez ohľadu na to, ako ju podávate, domáca paradajková polievka ulahodí všetkým stravníkom, vrátane tých najmenších. S niekoľkými jednoduchými prísadami si môžete rajčinovú polievku pripraviť za menej ako hodinu.

História prípravy paradajkovej polievky

Trvalo pomerne dlho, kým sa paradajky stali základnou surovinou v kuchyni. Paradajky boli v Amerike až do roku 1800 považované za jedovaté. Až keď nedostatok potravín spôsobený občianskou vojnou spôsobil, že konzervovanie sa stalo nevyhnutnosťou, ľudia zistili, že paradajky sú chutné a výborne skladovateľné.

Ako prvé zaznamenané verzie tohto pokrmu sa uvádzajú dva recepty:

  • V Spojených štátoch sa už niekoľko rokov pred občianskou vojnou jedna žena venovala tvorbe chutných paradajkových receptov. V rámci projektu Gutenber je dostupná digitálna kópia knihy Elizy Leslieovej z roku 1857, v ktorej je podrobne opísaných niekoľko receptov na paradajkovú polievku. Okrem paradajok všetky recepty vyžadujú nejaký druh hovädzieho mäsa.
  • Podľa verejnej knižnice v Betheli Maria Parloaová, uverejnila recept na paradajkovú polievku vo svojej knihe „The Appledore Cook Book“ z roku 1872.

Napriek dvom ženám, ktoré boli priekopníčkami receptu na paradajkovú polievku, zavedenie konzervovaných paradajok vydláždilo cestu paradajkovej polievke v jej modernej podobe.

Niekoľko desaťročí po skončení vojny, v roku 1897, vydala spoločnosť Campbell Soup Company svoj prvý rad kondenzovaných polievok, z ktorých jedna bola paradajková.

Čiastočne inšpirovaný Campbellovou polievkou, dopyt po paradajkách v Amerike začiatkom 20. storočia výrazne vzrástol. V roku 1910 spoločnosť začala svoj program šľachtenia paradajok. Jedna z prvých vyšľachtených paradajok, paradajka Rutgers, existuje dodnes.

Od svojho uvedenia na trh sa Campbellova paradajková polievka stala bežnou súčasťou americkej špajze.

Campbellova paradajková polievka bola v roku 2018 šiestou najobľúbenejšou konzervovanou potravinou v USA.

Paradajková polievka – recept

Táto krémová vegánska paradajková polievka je pripravená z konzervovaných paradajok a lahodného kokosového mlieka. To jej dodáva dokonalú štruktúru a sladký nádych. Chuť polievky podčiarkuje karamelizovaná cibuľka. Táto paradajková polievka je ideálnym obedom alebo večerou.

Suroviny na paradajkovú polievku

  • ½ lyžice olivového oleja
  • 1 veľká žltá cibuľa (nakrájaná na plátky)
  • 3 strúčiky cesnaku (nakrájané na plátky)
  • 1 plechovka celých lúpaných paradajok
  • 1 plechovka plnotučného kokosového mlieka (vyhraďte 2 lyžice na pokvapkanie)
  • 1 lyžička talianskeho korenia
  • ½ lyžičky soli
  • mleté čierne korenie
  • čerstvá bazalka (na servírovanie)

Postup na paradajkovú polievku

  1. Najskôr skaramelizujte cibuľu. Do hrnaca dajte ½ lyžice olivového oleja, cibuľu a trochu soli. Cibuľu varte za občasného miešania. Kontrolujte ju každých 5 až 10 minút, kým úplne neskaramelizuje a nezíska zlatohnedú farbu. Môžete pridať niekoľko čajových lyžičiek vody.
  2. Keď je cibuľa skaramelizovná, znížte teplotu na minimum a vmiešajte cesnak. Varte ešte 2 minúty, alebo kým cesnak nezíska vôňu.
  3. Do hrnca pridajte paradajky a lyžicou ich čo najlepšie rozdeľte, potom pridajte kokosové mlieko, talianske korenie, soľ a čierne mleté korenia. Varte ešte 5 minút.
  4. Polievku mixujte, kým nebude úplne hladká a nechajte variť ešte 5 minút.
  5. Ochutnajte a v prípade potreby pridajte viac soli a korenia.
  6. Polievku rozdeľte do tanierov, ozdobte čerstvou bazalkou a pokvapkajte kokosovým mliekom.

Tipy k receptu

  • Ak nechcete použiť kokosové mlieko, môžete použiť aj 1 a 3/4 šálky kešu mlieka. Neodporúčame mandľové ani žiadne iné mlieko. Kokosové a kešu dodávajú polievke tú najlepšiu chuť.
  • Túto polievku môžete podávať s cesnakovým chlebom, crostini, naanom, francúzskym chlebom alebo grilovaným vegánskym syrom.
  • Ďalšou možnosťou servírovania je, že ju môžete ju naliať na cestoviny a použiť ako omáčku.
  • Ak máte radi chuť krémovej polievky, vyskúšajte aj vegánsku mrkvovú krémovú polievku, ktorá je jedným z najchutnejších a najvýživnejších vegánskych jedál, aké si môžete pripraviť.

Rajčinová polievka s bazalkou – recept

Rajčinová polievka podľa tohto receptu je vegánska, bohatá, lahodná a mimoriadne chutná vďaka pečeným paradajkám a bylinkám. Navyše je schválená pre stredomorskú diétu, takže si ju môžete dopriať bez výčitiek,

Táto jednoduchá paradajková polievka je plná dobrôt a chutí, od čerstvých byliniek, ako je bazalka a tymián, cez aromatické korenie, sladkú pečenú mrkvu až po pár ďalších hrejivých korenín.

Suroviny na rajčinovú polievku

  • 1400 g rímskych paradajok (rozkrojených na polovicu)
  • 2 až 3 mrkvy (ošúpané a nakrájané na malé kúsky)
  • 2 stredne veľké žlté cibule (nakrájané nadrobno)
  • 5 strúčikov cesnaku (nakrájaných nadrobno)
  • 1 šálka drvených paradajok z konzervy
  • 2 a ½ šálky vody
  • extra panenský olivový olej
  • soľ a korenie
  • 50 g čerstvých bazalkových listov
  • 3 až 4 vetvičky čerstvého tymianu
  • 1 lyžička suchého oregana
  • ½ lyžičky mletej papriky
  • ½ lyžičky mletej rasce
  • kvapka limetkovej alebo citrónovej šťavy

Postup na rajčinovú polievku

  1. Rúru rozohrejte na 220 °C.
  2. Vo veľkej miske zmiešajte nakrájané paradajky a kúsky mrkvy. Pridajte veľkú kvapku extra panenského olivového oleja a ochuťte soľou a čiernym korením. Premiešajte, aby sa spojili.
  3. Preneste na veľký plech na pečenie a dobre rozložte v jednej vrstve. Pečte vo vyhriatej rúre približne 30 minút. Keď sú hotové, odstráňte z ohňa a nechajte asi 10 minút vychladnúť.
  4. Pečené paradajky a mrkvu presuňte do mixéra s nožmi, pridajte pár kvapiek vody a rozmixujte.
  5. Vo veľkom hrnci na varenie zohrejte 2 lyžice extra panenského olivového oleja na stredne silnom ohni, kým sa nezačne lesknúť. Pridajte cibuľu a varte ju asi 3 minúty, potom pridajte cesnak a krátko ho opečte do zlatista.
  6. Do hrnca nalejte pečenú paradajkovú zmes. Vmiešajte drvené paradajky, 2 ½ šálky vody, bazalku, tymian a korenie. Dochuťte trochou soli a čierneho korenia. Priveďte do varu, potom znížte teplotu a čiastočne prikryte. Nechajte variť približne 20 minút.
  7. Odstráňte tymiánové vetvičky a paradajkovo-bazalkovú polievku prelejte do servírovacích misiek. Ak chcete, pridajte kvapku limetkovej šťavy a štedrú kvapku extra panenského olivového oleja.
  8. Podávajte s obľúbeným chrumkavým chlebom alebo grilovanými kúskami francúzskej bagety.

TIP: V letných horúčavách sa hodí aj studená gazpacho polievka z paradajok a zeleniny. V zimných mesiacoch zase zahreje tradičná šošovicová polievka.

Pre extra hladkú rajčinovú polievku, do nej môžete pridať trochu viac tekutiny a rozmixovať ju celkom dohladka.

Poznámky k receptu

  • Limetková šťava rajčinovú polievku rozžiari a zvýrazní jej chuť.
  • Ak chcete polievke dodať trochu hlbší, dymový nádych, pridajte dobrú štipku údenej papriky.
  • Olivový olej dodá paradajkovej polievke hĺbku a luxusný zamatový povrch.
  • Ak máte radi pikantné, môžete spolu s paradajkami a mrkvou opiecť pár papričiek jalapeňo a rozmixovať ich ako súčasť základu polievky.
  • Kto má rád hustejšie polievky, môže použiť tapiokovú múku, ktorá polievku zahustí a navyše neobsahuje lepok.

Paradajková polievka z pretlaku – recept

Tento recept na paradajkovú polievku z pretlaku je skutočne rýchly a nenáročný na prípravu. Ideálny vtedy, keď potrebujete mať teplé jedlo hotové behom niekoľkých minút.

Suroviny na paradajkovú polievku z pretlaku

  • 5 lyžíc olivového oleja
  • 1 veľká cibuľa (nakrájaná)
  • 4 strúčiky cesnaku (mleté)
  • 1 a 1/2 lyžičky soli
  • 1 a 1/2 lyžičky čierneho korenia
  • 3 lyžice hladkej múky
  • 1 plechovka rozdrvených alebo nakrájaných paradajok
  • 1 plechovka paradajkového pretlaku
  • 2 šálky vody
  • 1 lyžica cukru

Postup na paradajkovú polievku z pretlaku

  1. Na oleji orestujte cibuľu a cesnak. Po chvíli pridajte soľ a korenie. Miešajte, kým cibuľa nezmäkne a nezačne voňať, približne 7 minút.
  2. Pridajte múku. Miešajte, aby vznikla pasta. Pokračujte v miešaní, kým múka nenadobudne svetlohnedú farbu. Cibuľová pasta by mala byť zlatistá s malou hnedou karamelizáciou.
  3. Pridáme drvené paradajky, paradajkový pretlak, vodu a cukor. Premiešajte, aby sa spojili. Hrniec prikryte a na stredne silnom ohni priveďte do varu, potom znížte teplotu na strednú a nechajte variť odkryté asi 20 minút.
  4. Polievku rozmixujte ponorným mixérom.
  5. Naberte do misiek, posypte čerstvo posekaným korením, nasekanou bazalkou a podávajte sendviče so zapekaným syrom.

Talianska paradajková polievka – recept

Pappa al Pomodoro je oficiálny názov tejto polievky. Je to rustikálna polievka z paradajok, cesnaku, cibule, zeleninového vývaru a chleba – najlepšie dobrého talianskeho bochníka.

Suroviny na taliansku paradajkovú polievku

  • 2 šálky žltej cibule (nakrájanej na kocky)
  • 4 lyžice extra panenského olivového oleja (rozdelené na 2 lyžice + 2 lyžice)
  • 5 strúčikov cesnaku (mletého)
  • 2 konzervy celých lúpaných paradajok (alebo približne 1 kg čerstvých zrelých paradajok)
  • 2 šálky zeleninového vývaru
  • 1/2 lyžičky soli
  • 3 bobkové listy
  • 1 lyžička sušeného oregana
  • 1 a 1/2 šálky talianskeho chleba (nakrájaného na kocky)
  • čerstvo nastrúhaný vegánsky syr
  • nasekaná čerstvá bazalka alebo petržlenová vňať na ozdobu

Postup na taliansku paradajkovú polievku

  1. V hrnci s hrubým dnom rozohrejte na strednom ohni 2 lyžice olivového oleja. Pridajte cibuľu nakrájanú na kocky a pomaly varte, kým nezmäkne a nezačne sa sfarbovať, približne 10 minút.
  2. Pridajte mletý cesnak a varte ešte minútu.
  3. Do hrnca pridajte paradajky, pričom ich pri vkladaní do hrnca rozdrvte rukou. Tvrdé konce stoniek alebo zvyšky rajčiakov zbavte šupiek.
  4. Pridajte zeleninový vývar, bobkový list a sušené oregano.
  5. Zahrejte na miernom ohni a znížte teplotu, aby sa udržiaval nízky stupeň varu. Varte 20 minút.
  6. Počas varenia rajčinovej polievky pripravte chlebové krutóny.
  7. Na panvici rozohrejte 2 lyžice olivového oleja na strednom ohni. Keď je olej horúci, pridajte na panvicu na kocky nakrájaný chlieb. Premiešajte, aby sa krutóny pokryli olejom, a rozložte ich do jednej vrstvy.
  8. Nechajte ich na panvici, kým jedna strana nezozlátne, a potom ich pomocou klieští otočte na druhú stranu. Po opečení aspoň dvoch strán odstráňte z ohňa.
  9. Odstráňte bobkové listy. Pomocou ponorného mixéra polievku nahrubo rozmixujte (asi polovicu polievky, niektoré kúsky nechajte nerozmixované).
  10. Ozdobte čerstvo nastrúhaným vegan syrom, krutónmi a nasekanou čerstvou bazalkou alebo petržlenovou vňaťou.

TIP: Ak je leto, pridajte do talianskej paradajkovej polievky hrsť čerstvých bazalkových lístkov. Ak nie, na ozdobu sa hodí aj čerstvá petržlenová vňať a nastrúhaný vegánsky syr.

Paradajkovú polievku môžete dochutiť rôznymi bylinkami.

Rajčinový pretlak – recept

Rajčinový pretlak je zložka, ktorá sa často používa v omáčkach na cestoviny a paradajkových polievkach. Je hodvábne hladký a neobsahuje žiadne semienka ani šupky, ktoré sa zvyknú dostať do nakrájaných paradajok alebo paradajkovej omáčky.

Suroviny na rajčinový pretlak

  • 1,5 kg čerstvých zrelých paradajok
  • 1/4 lyžičky kyseliny citrónovej

Postup na rajčinový pretlak

  1. Pripravte si suroviny.
  2. Paradajky umyte, menšie paradajky rozrežte na polovicu a väčšie paradajky nahrubo nakrájajte.
  3. Všetky paradajky vložte do hrnca.
  4. Na stredne silnom ohni ich priveďte do varu. Keď sa teplota v hrnci zvýši, paradajky uvoľnia časť svojej tekutiny, čím si zabezpečia vlastnú tekutinu, v ktorej sa budú variť.
  5. Znížte teplotu, aby sa udržiaval stály a aktívny var. Za častého miešania varte 10 až 15 minút, kým sa paradajky nezačnú rozpadávať.
  6. Zmes nechajte aspoň 5 minút vychladnúť. Paradajkovú zmes prežeňte cez mlynček alebo ju rozmixujte v mixéri alebo kuchynskom robote.
  7. Pyré preceďte cez jemné sitko, aby ste odstránili semienka a kúsky šupky, vďaka tomu získate hladké pyré.
  8. Ak je paradajkový pretlak riedky a vyzerá vodnatý, môžete ho vrátiť do hrnca, priviesť do varu a potom znížiť teplotu, aby sa udržiaval na miernom ohni. Varte, kým sa nezredukuje na požadovanú konzistenciu, a často miešajte.

TIP: Paradajkový pretlak možno pripraviť z akejkoľvek odrody paradajok. Na vytvorenie hustejšieho pretlaku si vyberte paradajky, ako sú Roma alebo San Marzano.

Čerstvý paradajkový pretlak vydrží v chladničke až týždeň, výborne sa zmrazuje a na dlhšie skladovanie ho môžete konzervovať.

IngrediencieRecept

© 2024 Vegan.sk | Nakódoval Leoš Lang