Milovníci polievok by určite mali vyskúšať skvelú polievku z ružičkovej kapusty. Polievka z ružičkovej kapusty je úžasne sýta, má skvelú chuť a je aj veľmi zdravá. Je tiež veľmi rýchla a jednoduchá na prípravu.
Malá kapustová polievka nielenže vyzerá lákavo, ale aj výborne chutí. Je len na vás, aké ingrediencie sa rozhodnete do ružičkovej polievky použiť a akým korením ju ochutíte.
Milovníci krémových polievok si môžu kapustovú polievku zjemniť vegánskou smotanou, klasickou aj kyslou. Základom polievky môže byť napríklad poctivý zeleninový vývar a ako druhý chod môžete podávať skvelý grilovaný karfiol.
Polievka z ružičkovej kapusty – recept
Polievka z ružičkovej kapusty je skvelé jedlo, ktoré sa môže podávať od konca leta počas chladných zimných mesiacov. Je veľmi jednoduchá na prípravu a chutí vynikajúco. V závislosti od vašich preferencií ju môžete podávať hustú alebo krémovú a doplniť ju kúskom chrumkavého chleba.
Polievka z ružičkovej kapusty – ingrediencie
- 1 očistený a nakrájaný pór
- 2 stonky zeleru nakrájané na kúsky
- 3 stredne veľké mrkvy nakrájané na kúsky
- 4 stredne veľké žlté zemiaky, nakrájané na kocky
- 1 paštrnák, celý alebo nakrájaný na kúsky
- 3 šálky ružičkovej kapusty, očistené, s odstránenými vonkajšími listami, vcelku alebo nakrájané na polovice
- 2 lyžice extra panenského olivového oleja alebo vegánského masla + voliteľne ďalší extra panenský olivový olej na pokvapkanie na záver polievky
- 5 šálok zeleninového vývaru
- 1/2 šálky hustej rostlinnej smotany
- citrónová šťava (nepovinne, niekoľko kvapiek do každej misky na zvýraznenie chuti)
- Soľ a korenie podľa chuti
Polievka z ružičkovej kapusty – postup
- Všetku zeleninu umyte a nakrájajte.
- Vo veľkom hrnci s pokrievkou rozohrejte maslo alebo olivový olej, pridajte pór a varte ho asi 3 minúty do mäkka.
- Pridajte mrkvu a zeler a varte ďalšie 3-4 minúty.
- Pridajte ružičkový kel, zemiaky a paštrnák.
- Zalejte vývarom, prikryte a varte asi 20-25 minút, kým sa všetka zelenina neuvarí.
- Do hrnčeka nalejte smotanu a pomaly ju pridajte do polievky, aby sa zjemnila.
- Skontrolujte, či je polievka dochutená, a podľa potreby ju dochuťte soľou a korením.
- Ozdobte petržlenovou vňaťou a podávajte s chrumkavým chlebom.
- Na zvýraznenie chuti pridajte niekoľko kvapiek čerstvo vylisovanej citrónovej šťavy, kvapku extra panenského olivového oleja.
TIP: Vyskúšajte aj lahodnú krémovú hokkaidovú polievku a potešte svoje zmysly.
Polievka z ružičkového kelu – recept
Zaujíma vás, ako uvariť polievku z ružičkového kelu? Máme pre vás recept na úplne dokonalú, lahodne krémovú polievku z ružičkového kelu.
Ingrediencie na polievku z ružičkového kelu
- 500 g ružičkového kelu
- 1 rebro zeleru
- 1 veľká šalotka alebo malý pór
- 1 až 2 lyžice vegánského masla
- 1/2 lyžičky jemnej morskej soli a viac podľa chuti
- 3 šálky zeleninového vývaru
Polievka z ružičkového kelu – postup
- Odrežte a odstráňte konce stoniek ružičkového kelu. Kapustu nahrubo nakrájajte na rovnako veľké kúsky, aby sa varila rovnomerne, nakoniec sa z nej vytvorí pyré, takže nejde o súťaž krásy. Odložte ich bokom.
- Zeler orežte a nahrubo nakrájajte, šalotku alebo pór ošúpte a nahrubo nakrájajte.
- V malom hrnci na miernom ohni rozohrejte maslo. Po rozpustení pridajte zeler a šalotku. Posypte ich soľou a za častého miešania varte, kým zelenina nezmäkne, približne 3 minúty.
- Pridajte nakrájaný ružičkový kel a premiešajte. Varte za občasného miešania, kým ružičkový kel nezíska svetlejší odtieň zelenej farby, približne 2 minúty. Pridajte vývar a všetko priveďte do varu.
- Znížte teplotu, aby sa udržiaval stály var, čiastočne prikryte a varte, kým ružičkový kel úplne nezmäkne, približne 10 minút.
- Pomocou ručného ponorného mixéra polievku úplne rozmixujte na pyré. Môžete to urobiť aj v mixéri, ale nezabudnite polievku najprv nechať trochu vychladnúť, pracovať po častiach a na vrch mixéra položiť kuchynskú utierku pre prípad, že by sa polievka rozprskla teplom.
- Polievku mixujte o niečo dlhšie, ako si myslíte, že je potrebné; chcete, aby bol konečný produkt čo najhladší.
- Ak chcete, vmiešajte smotanu.
- Polievku podávajte horúcu a podľa chuti ju posypte čerstvo mletým čiernym korením. Vychutnajte si ju.
Polievka z kapusty – recept
Môžete si tiež pripraviť túto úžasnú, zdravú polievku z kapusty. Vychutnajte si skvelú a výživnú kapustovú polievku.
Polievka z kapusty – ingrediencie
- 5 šálok ružičkového kelu, očisteného a prekrojeného na polovicu
- 1 šálka ošúpaných zemiakov nakrájaných na rovnako veľké kocky
- 2 lyžice olivového oleja namiesto masla
- 1 šálka nakrájanej cibule
- 2 strúčiky cesnaku nasekané nahrubo
- 4 šálky zeleninového vývaru
- ½ šálky strúhaného syra čedar
- 2 lyžičky provensálskych byliniek
- Červené paprikové vločky podľa chuti
- ¼ šálky rostlinného mlieka
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
Polievka z kapusty – postup
- Na strednom ohni rozohrejte olivový olej, pridajte nakrájanú cibuľu a cesnak a restujte, kým nezmäknú a nezavonia.
- Pridajte nakrájaný ružičkový kel, zemiaky nakrájané na kocky, provensálske bylinky a restujte asi 3 minúty.
- Osmaženú zeleninu zalejte kuracím vývarom a potom dochuťte soľou, čiernym korením a vločkami červenej papriky, premiešajte a hrniec prikryte.
- Znížte teplotu a varte, kým zemiaky a ružičkový kel nezmäknú (približne 10-15 minút). Odstavte hrniec zo sporáka a ponorným mixérom rozmixujte polievku do hladka.
- Do horúcej polievky pridajte mlieko a strúhaný syr a miešajte, kým sa nerozpustí, ochutnajte a podľa potreby osoľte.
- Podávajte v miskách a na vrch dajte nakrájaný čerstvý ružičkový kel a chrumkavý chlieb alebo opečený syr. Vychutnajte si.
Polievka z ružičkového kelu – krémová kapustová polievka – recept
Táto polievka z ružičkového kelu so syrom vás dokonale zasýti, dodá vám potrebnú energiu a chutí naozaj božsky.
Polievka z ružičkového kelu – ingrediencie
- 2 lyžice olivového oleja a ďalšie na pokvapkanie
- 2 stredne veľké cibule nakrájané nadrobno
- 300 g uvareného ružičkového kelu
- 2 strúčiky cesnaku, rozdrvené
- 650 ml zeleninového vývaru
- 4 lyžice vegánské smotany
- 100 g zrelého rostlinného syra, nastrúhaného, plus extra na podávanie
Postup – krémová kapustová polievka
- Na stredne veľkej panvici rozohrejte olej a na miernom ohni opekajte cibuľu do mäkka (8-10 minút). Medzitým nahrubo nakrájajte polovicu kapusty a zvyšok nakrájajte na polovice alebo štvrtiny v závislosti od veľkosti.
- Do panvice pridajte cesnak a 1 minútu ho opekajte, potom pridajte nakrájanú kapustu a vývar, prikryte pokrievkou a priveďte do varu. Odstavte panvicu z ohňa a nechajte ju mierne vychladnúť.
- Polievku sceďte. Do panvice vmiešajte smotanu, zvyšné klíčky, syr a trochu korenia a varte 2-3 minúty alebo kým sa syr nerozpustí. Podávajte s kvapkou olivového oleja a posypané ďalším syrom.
TIP: Ak máte radi zeleninové krémy, pripravte si aj vegánsku krémovú hráškovú polievku alebo rovnako chutnú a zdravú rajčinovú polievku. Ak vám nevadí dať si občas aj kúsok mäsa, vyskúšajte recept na krémovú kuraciu polievku.
Kapustová polievka – recept
Táto kapustová polievka je úplne zeleninová, krémová a ideálna na konzumáciu počas najchladnejších zimných dní.
Kapustová polievka ingrediencie
- 3 lyžice extra panenského olivového oleja
- 1/2 šálky nakrájanej červenej cibule
- 2 strúčiky mletého cesnaku
- 2 mrkvy nakrájané na kocky
- 1 veľké zelerové rebro nakrájané na kocky
- 1 plechovka bielej fazule cannellini
- 1/2 lyžičky sušeného rozmarínu
- 1/2 lyžičky sušeného tymiánu
- 4 šálky zeleninového vývaru
- soľ a korenie
- 750 g smotanových zemiakov nakrájaných na polovicu
- 340 g rozdrveného ružičkového kelu
- rozdrvený vegánsky parmezán
- vločky červenej papriky na ozdobu
Postup – malá kapustová polievka
- Vo veľkom hrnci na strednom ohni zohrejte polovicu olivového oleja, pridajte cibuľu, cesnak, mrkvu a zeler a varte 5 minút alebo kým cibuľa nie je priesvitná.
- Pridajte fazuľu cannellini, rozmarín, tymián a premiešajte. pridajte vývar, 2 šálky vody a výdatne dochuťte soľou a korením. Polievku priveďte do varu a varte 5 minút.
- Polievku rozmixujte ponorným mixérom na pyré. Pridajte zemiaky, opäť priveďte do varu, znížte teplotu na strednú a varte 10 až 15 minút alebo kým zemiaky nezmäknú.
- Kým sa zemiaky varia, zohrejte zvyšný olej vo veľkej panvici na strednom ohni. Pridajte ružičkový kel, ochuťte soľou a korením a varte, kým kel nezmäkne a nezhnedne. Vyberte.
- Keď sú zemiaky hotové, pridajte kapustu do polievky, premiešajte a podávajte. posypte syrom a vločkami červenej papriky.