Do tejto žiarivo zelenej polievky s pórom, hráškom a žeruchou sa zmestí veľa dobrôt. Je chutná a zdravá, má nízky obsah kalórií aj tuku.
Ingrediencie
- 1 lyžica olivového oleja, plus kvapka na podávanie
- 2 póry nakrájané nadrobno
- 4 malé strúčiky cesnaku, rozdrvené
- horúci zeleninový vývar
- 80 g žeruchy
- 400 g mrazeného hrášku
- 1/2 citróna, zbaveného kôry a šťavy
- petržlenová vňať, nadrobno nasekaná
- 1 lyžica crème fraîche alebo crème fraîche bez mlieka
- chrumkavý chlieb na podávanie (nepovinné)
Postup
- Vo veľkom hrnci na strednom ohni rozohrejte olej.
- Pridajte pór a cesnak a smažte 7-10 minút alebo kým nezmäkne a nezpriehľadnie.
- Zalejte horúcim vývarom a varte 5-10 minút.
- Vmiešajte žeruchu, niekoľko listov si nechajte na ozdobu, potom hrášok a varte 5 minút, kým nezvädne.
- Pomocou ručného mixéra alebo kuchynského robota ju rozmixujte do hladka.
- Vmiešajte citrónovú šťavu a kôru a podľa chuti dochuťte.
- Vmiešajte polovicu petržlenovej vňate.
- Nalejte do misiek a na vrch dajte zvyšnú petržlenovú vňať, odloženú žeruchu a pokvapkajte olivovým olejom. Premiešajte trochu crème fraîche a podávajte s chrumkavým chlebom, ak máte radi.